breaking news Νέο

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα – Βήμα-Βήμα η διαδικασία για την αίτηση – Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα – Βήμα-Βήμα η διαδικασία για την αίτηση – Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Από την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλετε αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Για τα λοιπά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα – πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο “μπλε κηροζίνη”), εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, μπορείτε να υποβάλετε στοιχεία των παραστατικών αγοράς.

Συνολικά οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 1,2 εκατ. καταναλωτές και το μέγιστο ποσό που θα λάβουν το τρίμηνο είναι τα 480 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ενίσχυση θα είναι 60 ευρώ το μήνα και θα πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες για κάθε περιοχή.

Αναλυτικότερα, θα αφορά στην περίοδο θέρμανσης από 1/1/2024 έως 31/3/2024.

Η διαδικασία

Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

Επιλέγω είδος καυσίμου

Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος

Επιλέγω οικισμό

Συμπληρώνω τα τμ της κατοικίας

Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Η χορήγηση της ενίσχυσης θα γίνεται βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πηγών, ενώ θα εξαιρούνται από τη χορήγηση όσοι λαμβάνουν το ανωτέρω επίδομα θέρμανσης, καθώς και οι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), που θα συνεχίσει να ενισχύεται. Το κόστος του εν λόγω μέτρου εκτιμάται σε 120 εκατ. ευρώ και για την υλοποίησή του θα αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Τα όρια ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα χορηγείται το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνονται ως εξής:

α) Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο διατηρείται στις 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, το όριο παραμένει στις 24.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων διαμορφώνεται στις 29.000 ευρώ.

β) Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ.

Για πρώτη φορά φέτος τίθεται ως πρόσθετο κριτήριο τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους παραμένει στις 200.000 ευρώ. Για τους έγγαμους το όριο αντικειμενικής αξίας διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής