breaking news Νέο

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ). «Προβλήματα που συνεχώς οξύνονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ με τις μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις και τα εμπόδια που βάζει στον πρωτογενή τομέα, στη κάλυψη βασικών διατροφικών αναγκών του λαού μας» σημειώνει η Πανελλαδική Επιτροπή και προσθέτει:

«Σε όλη τη χώρα έχουμε τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια.

Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και αν σε μερικά προϊόντα υπάρχουν λίγο καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, το εισόδημα μειώνεται αφού δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή να πουλήσουν.

Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, το φουζικλάδιο, μύκητες.

Η κατάσταση έχει οξυνθεί πολύ περισσότερο σε περιοχές που εκτός αυτών των προβλημάτων αντιμετώπισαν καταστροφικά φαινόμενα όπως τις πυρκαγιές στον Έβρο και σε άλλες περιοχές και τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία.

Φαινόμενα που δεν οφείλονται στην Κλιματική Αλλαγή όπως η Κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι ισχυρίζονται για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Δεν θα δεχτούμε ως πραγματικότητα ότι το καλοκαίρι πρέπει να καιγόμαστε και το χειμώνα να πλημμυρίζουμε. Είναι απαραίτητα έργα που θεωρούνται «μη επιλέξιμα» και δεν γίνονται επειδή δεν αφήνουν μεγάλη κερδοφορία στις ιδιωτικές εταιρείες. Με αυτό τον τρόπο η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της, θεωρείται «κόστος» και έτσι δεν γίνονται τα έργα.

Μπροστά μας έχουμε μια και μόνο επιλογή. Τον ανυποχώρητο μαζικό και μαχητικό αγώνα μας ώστε να αναγκαστεί η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των πολύμορφων κινητοποιήσεων μας να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.

Να δυναμώσουμε την λειτουργία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος το επόμενο διάστημα με συνεδριάσεις των Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα οργανώνοντας την μαχητική διεκδίκηση.

Να δημιουργηθούν νέοι Αγροτικοί-Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι που θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων και να προχωρήσουμε στην συγκρότηση Ομοσπονδιών στην Δυτική Μακεδονία, Μεσσηνία και Πέλλα.

Να δυναμώσουμε την κοινή δράση αγροτών-κτηνοτρόφων-μελισσοκόμων με συναντήσεις που θα κάνει η Γραμματεία της ΠΕΜ το άμεσο επόμενο διάστημα.

Το Νοέμβριο η ΠΕΜ αναλαμβάνει τη διοργάνωση θεματικών πανελλαδικών συσκέψεων σε μια σειρά προϊόντα που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την παραγωγή.

Την Κυριακή 19 Νοέμβρη, στις 12.30 το μεσημέρι στον Τύρναβο θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για τον Περονόσπορο στα αμπελοοινικά προϊόντα που μείωσε δραστικά την παραγωγή και το εισόδημα.

Την Τετάρτη 22 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στην Αγιά θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για τα Μήλα-Κάστανα-Αμύγδαλα, για προβλήματα με ασθένειες όπως το φουζικλάδιο και τον μύκητα, την ακαρπία στα αμύγδαλα, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που κόπηκαν από την Κυβέρνηση για αυτά τα προϊόντα.

Την Κυριακή 26 Νοέμβρη στις στις 6 το απόγευμα στην Αταλάντη θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για την ακαρπία στην ελιά που είναι πανελλαδικό φαινόμενο και επιβάλλεται η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.

Το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Σύσκεψη στην Λάρισα στην οποία θα αποφασιστούν οι συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Η Γραμματεία της ΠΕΜ στηρίζει ολόπλευρα τα αιτήματα των Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα της Θεσσαλίας για τις ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πλημμύρες.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση το μέγεθος της καταστροφής σε παραγωγή, γη, εξοπλισμό, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων στην Θεσσαλία η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει τους διάφορους ''κόφτες'' στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Είναι μια πρώτη νίκη και η απόδειξη ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό οι αγώνες πρέπει να συνεχιστούν ακόμη πιο μαζικά και δυναμικά διότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν όχι με βάση το 100% της πραγματικής ζημιάς όπως ζητάει το αγροτικό κίνημα αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία των προϊόντων. Για παράδειγμα στο Βαμβάκι με αυτή την εξαγγελία με 100% εκτιμημένη ζημιά πχ στην Λάρισα η αποζημίωση θα είναι 201,40€/στρέμμα και στην Καρδίτσα 180,20€/στρέμμα πολύ πίσω από την ζημιά των αγροτών. Επίσης, στους κτηνοτρόφους τα 120 ευρώ που δίνει ο ΕΛΓΑ ολική αποζημίωση την προβατίνα (αβελτίωτη άνω των 45 κιλών) δεν είναι ούτε η αξία του κρέατος της.

Η ΠΕΜ καταγγέλλει τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στην βασική ενίσχυση που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών. Καταγγέλλουμε και κάναμε κινητοποιήσεις για να δοθεί σε όλους τους δικαιούχους η προκαταβολή του τσεκ. Να αρθούν οι αδικίες που έχουν γίνει.

Επιμένουμε στην πάγια θέση μας ότι το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και παράγουν και όχι στους διάφορους κηφήνες, επιτήδειους, αγροτικές επιχειρήσεις κλπ που λυμαίνονται βασική ενίσχυση και συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Να δίνονται όλες οι επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή στα προϊόντα και τον αριθμό ζώων στην κτηνοτροφία.

Τέλος, άλλος ένας πόλεμος, αυτή τη φορά στη Μέση Ανατολή, θα φέρει νέες αρνητικές συνέπειες σε βάρος μας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό παλαιστινιακό λαό που σφαγιάζεται από το κράτος του Ισραήλ. Τα αιτήματα για Λευτεριά στην Παλαιστίνη και Απεμπλοκή της χώρας μας από τον Πόλεμο είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την ΠΕΜ. Να οργανώσουμε την πάλη για την επιβίωση μας, για να παραμείνουμε στα χωριά και το επάγγελμα. Να απαιτήσουμε να πληρώνεται ο ιδρώτας και ο κόπος μας. Απλώνουμε το χέρι σε οποιοδήποτε θέλει να αγωνιστεί και καταλαβαίνει πως μόνο με τον αγώνα, την οργάνωση, την ενότητα μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά. Δεν μπορεί να λείπει κανείς και δεν περισσεύει κανείς!

Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε!».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής