breaking news Νέο

Το fake σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη: μία ακόμη ιδεολογική λειτουργία του εθνικισμού της κατοχικής Τουρκίας - Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης

Το fake σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη: μία ακόμη ιδεολογική λειτουργία του εθνικισμού της κατοχικής Τουρκίας  - Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης

Τα ρεπορτάζ σε όλα τα μέσα τόσο στην Ελλάδα και την Τουρκία,  είναι πανομοιότυπα περιγράφοντας τους χιλιάδες επισκέπτες από την Τουρκία την 10η Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη: ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες και άδοντας παραδοσιακά τραγούδια που γράφτηκαν προς τιμήν του Κεμάλ εμφανίστηκαν Τούρκοι εκδρομείς στο προξενείο της χώρας τους στη Θεσσαλονίκη, για την επέτειο του θανάτου του.

Οι Τούρκοι τίμησαν την επέτειο του θανάτου του Μουσταφά  Κεμάλ του επονομαζόμενου «πατέρα των Τούρκων -Ατατούρκ», με επίσκεψη στο σπίτι όπου γεννήθηκε (όπως προπαγανδίζουν επιβάλλοντας το ψεύδος ως αλήθεια…) ο ιδρυτής του σύγχρονου κράτους τους και στο οποίο στεγάζεται πλέον το προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη. Τα λεωφορεία που τους μετέφεραν προκάλεσαν κυκλοφοριακή ασφυξία στο κέντρο της πόλης, την οποία επέτεινε η έκτακτη απαγόρευση εισόδου των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων στην παρακείμενη οδό Αποστόλου Παύλου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολυάριθμοι επισκέπτες.

Οι Τούρκοι κατέκλυσαν την  Αποστόλου Παύλου και με ένθερμες εκδηλώσεις τίμησαν τη μνήμη του Κεμάλ, ενώ  ορισμένοι εξ αυτών, φορούσαν μπλούζες με τυπωμένη την εικόνα του Τούρκου ηγέτη και φωτογραφίζονταν έξω από το «σπίτι του Κεμάλ». Ανάμεσα στους επισκέπτες  ήταν και πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί σχολείων από κάθε γωνιά της γειτονικής χώρας,  της Θράκης(!!!!!),  ζευγάρια, που  κατέφθασαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, αλλά και για να παντρευτούν (!) στο χώρο όπου ψευδώς λέγεται ότι γεννηθεί ο δάσκαλος του Χίτλερ Μουσταφά Κεμάλ.

Η επέτειος θανάτου του Κεμάλ συμπίπτει φέτος και με τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, οπότε η παρουσία των θαυμαστών του σφαγέα Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Κούρδων και όσων λαών βρέθηκαν μπροστά του, έχει αποκτήσει μεταφυσική διάσταση για την πρωταθλήτρια χώρα στο οργανωμένο έγκλημα. (  Η έκθεση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Οργανωμένου Εγκλήματος κατατάσσει την Τουρκία στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στις δραστηριότητες της εμπορίας ανθρώπων, του λαθρεμπορίου όπλων, της ηρωίνης, της κοκαΐνης και της διακίνησης συνθετικών ναρκωτικών, του οικονομικού εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης μη ανανεώσιμων πόρων, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στην 14η θέση μεταξύ 193 κρατών – μελών του ΟΗΕ!)  

Ας αφήσουμε όμως ότι αναφέρεται και αναπαράγεται σε επίπεδο ρεπορτάζ για το σπίτι του Κεμάλ και ας επισημάνουμε  τα πραγματικά γεγονότα: Παρόλη  την προπαγάνδα ότι ο Μουσταφά Κεμάλ γεννήθηκε το 1881 στη Θεσσαλονίκη, στο τριώροφο κτήριο, το οποίο είχε χτίσει δήθεν ο πατέρας του και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αποστόλου Παύλου και Αγίου Δημητρίου (τότε Γενί Καπί και Νουμάν Πασά), η πραγματικότητα  είναι ότι όλα αυτά είναι ψέμα, ή αλλιώς το σπίτι στο οποίο γίνεται λαϊκό προσκύνημα είναι fake!

Ο Κεμάλ γεννήθηκε στη Χρυσαυγή (πρώην Σαρίγκερ) στο Λαγκαδά.

Εκεί έβοσκε μέχρι τα οκτώ του περίπου χρόνια αγελάδες και πρόβατα στους γύρω λόφους! Εκεί ο γιος του Αλή Ριζά και της Ζουμπεϊντέ Χανούμ φοίτησε στο δημοτικό σχολείο. Ήταν ένα συνηθισμένο παιδί της εποχής του. Όμως – άγνωστο για ποιους λόγους – η μητέρα του τον πήρε και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου μέχρι το 1911 ζούσε και η μαμή  Φατμέ Χανούμ, η οποία είχε παρευρεθεί στη γέννα του.

 

Το 1922, όταν οι Ανατολικοθρακιώτες πρόσφυγες πρωτοήρθαν στη σημερινή Χρυσαυγή, οι Τούρκοι του χωριού δεν είχαν φύγει ακόμα. Αποχωρούσαν σταδιακά μετά από ένα περίπου χρόνο έφυγε και η τελευταία οικογένεια. Στο διάστημα αυτό της συγκατοίκησης χριστιανών προσφύγων και μουσουλμάνων οι τελευταίοι αποκάλυψαν στους Έλληνες τα σχετικά με την ιστορία του Κεμάλ στοιχεία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ο τουρκικός εθνικισμός δεν είχε προλάβει να δημιουργήσει το μύθο ότι ο Κεμάλ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, ήταν πολύ φυσικό να ομολογούν τις αλήθειες που γνώριζαν.

Στο σπίτι, που γεννήθηκε ο Κεμάλ, στη Χρυσαυγή, εγκαταστάθηκε η οικογένεια του πρόσφυγα από την ανατολική Θράκη Ανδρέα Στάθη (πέθανε το 1979) και  αργότερα έγινε πρόεδρος του χωριού. Οι συγχωριανοί του αστειευόμενοι, λόγω της εγκαταστάσεώς του στο εν λόγω σπίτι, τον αποκαλούσαν με το παρατσούκλι «Κεμάλ»! Το σπίτι, φτωχό, χτισμένο από πέτρες και πλιθιά βρισκόταν στην άκρη του χωριού πολύ κοντά σε άλλα δύο και  μακριά από το τέμενος. Ήταν διώροφο, με δύο δωμάτια στον επάνω όροφο και κάτω το χαγιάτι και μέχρι τις αρχές του 1980 οι τοίχοι του σωζόταν.

Η πραγματικότητα αυτή επιμελώς αποσιωπήθηκε από τον τουρκικό εθνικισμό. Παρουσίασαν τον Κεμάλ γεννημένο στη Θεσσαλονίκη και όχι σε ένα άγνωστο φτωχό χωριό έξω από το Λαγκαδά.

Οι Τούρκοι πρόσφυγες, που έφυγαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών από το παλιό Σαρίγκερ γνώριζαν την αλήθεια. Παρά την προπαγάνδα, έρχονταν πριν το 1981 κυρίως για προσκύνημα στον αληθινό τόπο γέννησης του Μουσταφά Κεμάλ. Ένας ντόπιος, ο βοσκός Κωνσταντίνος Γιαμουτζής, γνώστης  της αληθινής ιστορίας ξεναγούσε τους επισκέπτες στα ερείπια του σπιτιού. Αργότερα άρχισαν να έρχονται και λεωφορεία από την Τουρκία μέχρι το καλοκαίρι του 2007. Πολλοί επισκέπτες Τούρκοι γνωρίζουν καλά την αλήθεια και την επιβεβαιώνουν. Μάλιστα, κάποιος Τούρκος από τη Σμύρνη προσκύνησε, φίλησε το χώμα και εις ανάμνηση πήρε πέτρες από τα θεμέλια του σπιτιού. Όταν ρωτήθηκε εάν θα επισκεπτόταν και το σπίτι στη Θεσσαλονίκη, απάντησε: «Αυτό είναι ψέμα. Ντροπή που άλλαξαν τον τόπο γέννησης του Μουσταφά Κεμάλ. Προσβάλλουν τη μνήμη του. Δε θα επισκεφτώ το ψευτο-σπίτι της Θεσσαλονίκης».

 

Το   1981, με αφορμή τα εκατό  χρόνια από τη γέννηση του Μουσταφά Κεμάλ, επισκέφθηκε την Χρυσαυγή και ειδικότερα το κτίριο της τότε κοινότητας  ο τότε Τούρκος πρόξενος Θεσσαλονίκης μαζί με τον γραμματέα του, συνοδευόμενοι και από Τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο. (εφημ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ, 10 Μαΐου 1981)

 

Ο πρόξενος ήξερε την αλήθεια και γι’ αυτό παρακάλεσε τους κατοίκους να του υποδείξουν το ακριβές σημείο γέννησης του Μουσταφά Κεμάλ, απ΄ όπου πήρε πολλές φωτογραφίες. Σε κάποια στιγμή αποκάλυψε στους Έλληνες συνοδούς του τα εξής: «γνωρίζω ότι αυτή είναι η αλήθεια, εδώ γεννήθηκε ο Κεμάλ, αλλά είναι δύσκολο να το παραδεχθούμε επίσημα και καταλαβαίνετε το λόγο…». Ο ίδιος προθυμοποιήθηκε να χρηματοδοτήσει την ανέγερση μουσείου, το οποίο θα βοηθούσε και την ανάπτυξη του χωριού.

Το 1981 πάλι, με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Κεμάλ, οι τότε βουλευτές Ν. Βενιζέλος και Κ. Μπαντουβάς, με ερώτησή τους προς το Υπουργείο των Εξωτερικών, αμφισβήτησαν επισήμως τη θεωρία ότι το σπίτι δίπλα στο Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης είναι αυτό στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ, επικαλούμενοι μάλιστα και αυτοί την μαρτυρία της ίδιας της αδελφής του της Μακμπουλέ, όπως διασώθηκε σε τουρκικές βιβλιογραφικές πηγές (Aydemir κλπ). Η απάντηση του Υπουργείου δεν ήρθε ποτέ….

Το 1934 η ελληνική κυβέρνηση ανάρτησε έξω από το σπίτι μια πινακίδα με τη επιγραφή: «Εδώ γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ». Το 1937 η τότε κυβέρνηση σε μια συμβολική κίνηση προς τη «φίλη» Τουρκία έδωσε εντολή στο δήμο Θεσσαλονίκης να το αγοράσει από τους Έλληνες που το κατοικούσαν, την οικογένεια Σεραφειμίδου. Οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να το πουλήσουν και τότε το κράτος προχώρησε στην υποχρεωτική απαλλοτρίωσή του…

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Μερκουρίου ενημέρωσε επίσημα με επιστολή του την κυβέρνηση του Ισμέτ Ινονού ότι χαρίζει το σπίτι στο τουρκικό κράτος.

Ο Κεμάλ και η μητέρα του συγκάλυψαν την απάτη. Άλλωστε, τι θα μπορούσαν να κάνουν; Να αρνηθούν τέτοιο δώρο; Να διακηρύξουν, δηλαδή, ότι δε γεννήθηκε σ’ αυτό το σπίτι, αλλά σε άγνωστο χωριό του Λαγκαδά βουτηγμένο στις λάσπες; Αυτό θα μείωνε την εικόνα και την ιστορία  του Ελληνισμού και όχι μόνο.

Το 1938, όταν πέθανε ο Κεμάλ, η οδός Αποστόλου Παύλου, κάθετη στην οδό Αγίου Δημητρίου, μετονομάστηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε «οδό Κεμάλ Ατατούρκ» και μόλις το 1955 ξαναπήρε και πάλι το παλιό της όνομα.

Μετά την παραχώρηση του fake σπιτιού, η Τουρκία μετέφερε έπιπλα από τα ανάκτορα Ντολμά Μπαχτσέ και Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης, ακόμα και ρούχα του Κεμάλ, τα οποία εκθέτονται πλέον στο δίνοντας την εντύπωση στον επισκέπτη, ότι χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε αυτό το σπίτι από τον ίδιο τον Κεμάλ.

Έτσι καθιερώθηκε  το κτήριο του σημερινού Προξενείου, ως η οικία που γεννήθηκε ο Κεμάλ, αποκτώντας η Θεσσαλονίκη ένα μνημείο λατρείας, ενώ πρόκειται περί πλάνης, για  νομιμοποίηση της προπαγάνδας, του fake, της αποδοχής του ψεύδους ως αλήθεια, που έφτασε ακόμη και στην πρόταση πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης  να ονομαστεί ξανά η οδός Αγίου Παύλου, οδός Κεμάλ Ατατούρκ !

Είναι απορίας άξιον το γεγονός, ότι έχει γίνει αποδεκτή και αναπαράγεται για δεκαετίες  η τουρκική προπαγάνδα για το σπίτι του Κεμάλ, σπίτι το οποίο μάλιστα χαρακτηρίστηκε από την αρμόδια υπηρεσία ως μνημείο, λόγω της «ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας του, αποτελεί σήμερα ένα από τα μοναδικά και ελάχιστα διασωζόμενα δείγματα παραδοσιακής οικίας του τέλους του 19ου αιώνα στις νοτιοανατολικές παρυφές της Άνω Πόλης, που συνδέεται με μια ιστορική προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας» !

 

Μάλιστα για να τεκμηριωθεί η  γνωμοδότηση  φέρει ως επιχείρημα δημοσίευμα εποχής και ειδικότερα από άρθρο στον τοπικό Τύπο (εφημ. "Μακεδονία", Σεπτέμβριος 1936), όπου αναφέρεται ότι το κτίριο επί της οδού Αποστόλου Παύλου 75 αποτελεί την «οικίαν εις ην εγεννήθη ο Πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ». Από πότε ένα δημοσίευμα εφημερίδας είναι αρκετό για να αποτελέσει πηγή επιστημονικής τεκμηρίωσης, ποια βιβλία μελετήθηκαν και βρέθηκε ότι αυτή είναι η αλήθεια, αποτελεί ένα σημαντικό ερώτημα το οποίο είναι  ενδιαφέρον εάν μπορεί να απαντηθεί .

Και έτσι η προπαγάνδα εξαπλώνεται και το fake σπίτι του Κεμάλ χρησιμοποιείται   από το συνεταιρισμό  Ερντογάν- Γκρίζων Λύκων, από το κράτος –οργανωμένο έγκλημα που επιχαίρει για την ταύτιση της Θεσσαλονίκης με τις  ιστορικές στιγμές του τουρκισμού.

Το fake σπίτι επιτελεί μια σημαντική ιδεολογική λειτουργία. Για τον τουρκικό επεκτατισμό είναι το σημαντικότερο ιστορικό αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης, που συμβάλλει στην τόνωση του εθνικού φρονήματος των Τούρκων επισκεπτών. Επιπλέον σε αυτό κατευθύνονται συστηματικά πλέον σχολεία και σύλλογοι από τη Θράκη, προκειμένου να προωθείται ακόμη περισσότερο ο ενσυνείδητος εκτουρκισμός Ελλήνων πολιτών. Όλα αυτά όμως πρέπει να σταματήσουν και  να μην αναπαράγεται η τουρκική προπαγάνδα . Το αίτημα μετά την ανάδειξη της ιστορικής πραγματικότητας,  είναι το ψέμα της κατοχικής Τουρκίας να  τελειώσει τώρα !

 

Θεοφάνης Μαλκίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής