breaking news Νέο

To «φιλοθέαμον κοινό» στο σχολικό εκφοβισμό!

To «φιλοθέαμον κοινό» στο σχολικό εκφοβισμό!

Ο σχολικός εκφοβισμός ως κοινωνικό φαινόμενο που απασχολεί τόσο τους γονείς όσο και και την κοινωνία στο σύνολό της και παρά τα όσα λέγονται και τα όσα γράφονται, μοιάζει να παραμένει εκτός ελέγχου, ήταν το βασικό θέμα ημερίδας που διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, στα πλαίσια ενός θεματικού Σαββατοκύριακου (11-12 Νοεμβρίου), με εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη σχολική βία.

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε υψηλό επίπεδο και προέκυψαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα, κοινή εκτίμηση όλων των ομιλητών ήταν πως τα τελευταία χρόνια τη διαμόρφωση του φαινόμενου επηρεάζουν ως ένα μεγάλο βαθμό και οι απλοί θεατές.

Για πολλά χρόνια οι έρευνες επικεντρωνόταν στα χαρακτηριστικά θυτών και θυμάτων. Στην εποχή της τεχνολογίας εκτός των θυτών και του θύματος υπάρχουν και οι παθητικοί θεατές, που τα περιστατικά βίας εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους και οι οποίοι σπάνια παρεμβαίνουν, για να αποτρέψουν τα όσα συμβαίνουν. Ενώ το εντυπωσιακό και ταυτόχρονα εξοργιστικό είναι ότι ενθαρρύνουν και ενισχύουν την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας με γέλια και διαφόρων ειδών επιδοκιμασίες και διανέμουν ηλεκτρονικά το βίαιο υλικό, στέλνοντας με τη σιωπή και την αδράνειά τους μηνύματα τόσο προς τους θύτες όσο και προς τα θύματα, με τα τελευταία νιώθουν αβοήθητα και οι θύτες να την ερμηνεύουν ως σιωπηρή συγκατάθεση.

Το πλαίσιο συνεργασίας με φορείς - γονείς - εκπαιδευτικούς μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ήταν το βασικό συμπέρασμα της επιστημονικής ημερίδας, ωστόσο γονείς και εκπαιδευτικοί χρειάζονται κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να ανταποκριθούν με λειτουργικό και αποτελεσματικό τρόπο στο μείζον πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η προσέλευση των γονιών ήταν εντυπωσιακή, γεγονός που δείχνει τον προβληματισμό τους και παράλληλα ενισχύει τη διάθεση να συνεχιστούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από άμεσα εμπλεκόμενους φορείς.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής