breaking news Νέο

ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση Τσίπρα με διαδοχικά τετ α τετ για να αποτραπούν νέες αποχωρήσεις – Προσπάθειες στο παρά ένα για αποκατάσταση της ενότητας

ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση Τσίπρα με διαδοχικά τετ α τετ για να αποτραπούν νέες αποχωρήσεις – Προσπάθειες στο παρά ένα για αποκατάσταση της ενότητας

Έντονη είναι η ενεργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με στόχο να αποτρέψει την έξοδο της ομάδας 6+6 από τον ΣΥΡΙΖΑ και να γεφυρώσει το χάσμα με τον Στέφανο Κασσελάκη. Τα βλέμματα πλέον στρέφονται σε αυτά που θα πει το βράδυ στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Στέφανος Κασσελάκης.

Από το απόγευμα της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, τον Νάσο Ηλιόπουλο, ενώ έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης ότι πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Διονύση Τεμπονέρα το μεσημέρι. Ο τελευταίος, πάντως (σε αυτή τη φάση τουλάχιστον) έχει δηλώσει ότι δίνει την μάχη εντός και έχει επιμείνει όλο το προηγούμενο διάστημα στην ανάγκη σύνθεσης.

Ουσιαστικά καταγράφεται παρέμβαση σε δύο κατευθύνσεις: προς την μειοψηφία ώστε να μην αποχωρήσει για να μην οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε διαλυτικές καταστάσεις και προς την ηγεσία ώστε να καταβάλει συγκεκριμένες έμπρακτες προσπάθειες για την ενότητα με πιστή τήρηση του καταστατικού, χάραξη της πολιτικής στα όργανα, και σύνθεση οργάνων χωρίς αποκλεισμούς στελεχών και απόψεων.

Χθες το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον Νάσο Ηλιόπουλο, πρώην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και ηγετικό μέλος των 6+6. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην δώσουν διαρροές για το τι συζητήθηκε, όμως θεωρείται ότι και αυτή η συνάντηση είναι μέρος της προσπάθειας του πρώην προέδρου του κόμματος να συγκρατήσει από την φυγή αυτό το κομμάτι στελεχών της νέας γενιάς, που τον πλαισίωνε τα τελευταία χρόνια και είναι κομβικό για την διατήρηση της φυσιογνωμίας που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ έως σήμερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να θεωρεί πως, μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας και αρκετών ιστορικών στελεχών του, αν αποχωρήσει και η ομάδα των 6+6, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι πια το κόμμα που ήταν και το οποίο ο ίδιος οδήγησε στην διακυβέρνηση της χώρας. Δείχνει περαιτέρω να θεωρεί πως πρόκειται για εκείνα τα στελέχη που μπορούν να υπερασπιστούν πειστικά την κυβερνητική παρακαταθήκη και τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, από την ρύθμιση του χρέους και το μαξιλάρι – για το οποίο πολύς λόγος γίνεται μετά την δήλωση Κασσελάκη – την Συμφωνία των Πρεσπών, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, κ.ο.κ.

Τυχόν αποχώρησή τους θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο σε συρρίκνωση – με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δυνατότητα να διεκδικήσει ξανά την διακυβέρνηση της χώρας – αλλά και σε αλλαγή φυσιογνωμίας με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά των αντιλήψεων Πολάκη.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες του πρώην προέδρου σε σχέση με την ομάδα Αχτσιόγλου, υπενθυμίζεται, πως είχε προηγηθεί την Τρίτη η συνάντηση, σε ταβέρνα της Ν. Σμύρνης, με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στενό συνομιλητή της Έφης Αχτσιόγλου και των 6+6 και υποστηρικτή της υποψηφιότητάς της. Το πρώην κυβερνητικό στέλεχος μάλιστα, ύστερα από απουσία χρόνων από τα πολιτικά πράγματα είχε κάνει την επανεμφάνισή του πριν την κάλπη του Ιουνίου καλώντας σε στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, το «δείπνο» στην ταβέρνα «Ρούμελη», παρουσία και του πρώην επικεφαλής των ΜΜΕ του κόμματος Λευτέρη Αρβανίτη, πραγματοποιήθηκε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για τα 37 δισ.  – ότι ήταν η πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – και θεωρήθηκε ότι στο πρόσωπο του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο νυν πρόεδρος αποδομεί τα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, τα στελέχη αυτής της πλευράς, παραπέμπουν στις κρίσιμες συσκέψεις που έχουν τις επόμενες μέρες με αποκορύφωμα την Πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή.

Δυσαρέσκεια και αυστηρές συστάσεις σε Κασσελάκη

Η συνάντηση αυτή φαίνεται να προκάλεσε αμηχανία και ανησυχία στην Κουμουνδούρου με αποτέλεσμα ο Στέφανος Κασσελάκης να τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του και συνάντηση.  Το τετ α τετ έγινε προχθες το απόγευμα στο πολιτικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, στην Αμαλίας.

Στην διαρροή μετά την συνάντηση πάντως αποτυπώνεται εμφανώς η δυσαρέσκεια Τσίπρα και η ανησυχία του για τις εξελίξεις. Επιπλέον είναι σαφής η σύσταση του πρώην προέδρου ότι «η ενότητα διασφαλίζεται με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση».

Παράλληλα,  έχει ενδιαφέρον πως η πλευρά του πρώην προέδρου θέλησε να επισημάνει ότι επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Στέφανο Κασσελάκη, μετά την εθιμοτυπική συνάντηση των δύο ύστερα από την εκλογή του νέου αρχηγού. Αντιθέτως, η πλευρά Κασσελάκη, εξέπεμψε το μήνυμα ότι οι δύο άνδρες μιλούν τακτικά.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά τη συνάντηση, «ο Στέφανος Κασσελάκης τηλεφώνησε  στον Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε να συναντηθούν για να ανταλλάξουν σκέψεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίθηκε θετικά και δέχθηκε τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό του γραφείο.

Στη συνάντηση που ήταν η πρώτη μετά την εθιμοτυπική της εκλογής του νέου Προέδρου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του για τη συνεχόμενη ένταση στο εσωτερικό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο όμως και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

Ενότητα που μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση».

Από την άλλη πλευρά, πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, σημείωναν πως η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, «όπως κάθε φορά, καθώς ο νυν και ο πρώην πρόεδρος επικοινωνούν τακτικά. Η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης με επικέντρωση στην ανάγκη για ενότητα στο κόμμα».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής