breaking news Νέο

Όχι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο -Του Αλέκου Χατζηκώστα *

Όχι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο  -Του Αλέκου Χατζηκώστα *

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έβαλε η κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση- με τις αναγκαίες λόγω των πρώτων αντιδράσεων «τροποποιήσεις» στα όσα αρχικά είχε δηλώσει-  αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης στην πλειοψηφία των επαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων στη χώρα μας.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι το «στράγγισμα» των πιο μικρών επαγγελματιών, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα σχετικά προαπαιτούμενα που προβλέπει το σφαγείο του Ταμείου Ανάκαμψης, για να ρέει τελικά «ζεστό» χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Όσο για την καραμέλα περί «πάταξης της φοροδιαφυγής», αυτή επανέρχεται χρόνια τώρα, κάθε φορά που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, όπως έγινε και με τα μνημόνια, όταν για να «διευρυνθεί» και τότε η φορολογική βάση, εφαρμόστηκαν το «τέλος επιτηδεύματος» και άλλα χαράτσια - θηλιά για τους μικρούς ΕΒΕ.

Είναι κοροϊδία ότι τα έσοδα από την φορολογία των αυτοαπασχολούμενων θα διατεθούν για την παιδεία και την υγεία όπως επικαλείται η κυβέρνηση. Με αυτά τα έσοδα επιχειρούν να εξασφαλίσουν τα "ματωμένα πλεονάσματα" για τις ενισχύσεις, τις φοροαπαλλαγές και τα "ειδικά καθεστώτα" υπέρ των μεγάλων εταιρειών και ομίλων.

Είναι πρόκληση να θέτει στο στόχαστρο τους αυτοαπασχολούμενους η κυβέρνηση που αφήνει στο απυρόβλητο τις 58 ειδικές φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, τους αναβαλλόμενους φόρους για τους τραπεζίτες, τα δωράκια για τους καναλάρχες, τα φορολογικά κίνητρα για τους "στρατηγικούς" επενδυτές, την εξασφαλισμένη φορολογική ασυλία των επιχειρηματικών κολοσσών, μέσα από τις τριγωνικές συναλλαγές, τις offshore εταιρείες κ.λπ.

Το νομοσχέδιο, αντιμετωπίζοντας συνολικά τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες ως «μπαταχτσήδες», καθιερώνει «τεκμαρτό εισόδημα» ανάλογο του κατώτατου μισθού που ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, κράτος και κυβέρνηση θεωρούν με βάση το νομοσχέδιο ότι κάθε επαγγελματίας, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι ζημιές και την έκτασή τους, κερδίζει τουλάχιστον 10.920 ευρώ, και με βάση αυτό θα φορολογείται με τους αντίστοιχους συντελεστές. Το «τεκμαρτό» αυτό εισόδημα θα προσαυξάνεται με διάφορα κριτήρια μέχρι και τα 50.000 ευρώ. Ενα από αυτά τα κριτήρια είναι οι «τριετίες», με βάση τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί αυθαίρετα ότι κάθε τρία χρόνια το εισόδημα των επαγγελματιών πρέπει να αυξάνεται κατά 10%. Ετσι, το «τεκμαρτό εισόδημα» για επαγγελματία με δραστηριότητα πάνω από 9 και έως 12 έτη είναι 13.104 ευρώ, ενώ για πάνω από 12 χρόνια είναι 14.196 ευρώ! «Καπέλο» επίσης μπαίνει στο τεκμαρτό εισόδημα ένα 10% επί των αμοιβών προσωπικού στην επιχείρηση, και άλλα ποσά ανάλογα με το αν αυξάνεται ο τζίρος.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» γι' αυτό το πογκρόμ εξαιρώντας νέους επαγγελματίες για τα 3 πρώτα χρόνια, οι οποίοι από τον 4ο χρόνο θα εντάσσονται σταδιακά στο τεκμαρτό εισόδημα. Ως «παραχώρηση» μάλιστα της κυβέρνησης παρουσιάζεται το ότι τυχόν άλλα εισοδήματα που πιθανόν να έχει ένας αυτοαπασχολούμενος (π.χ. συντάξεις, μισθωτές υπηρεσίες κ.ά.) θα συνυπολογίζονται και δεν θα προστίθενται ως «έξτρα» στο «τεκμαρτό» εισόδημα, κάτι που βέβαια είναι αυτονόητο αφού οι άλλες πηγές εισοδήματος έτσι κι αλλιώς φορολογούνται αυτοτελώς.

Η κυβέρνηση διακινεί ότι «όσοι δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα δεν θα έχουν επιβάρυνση, αλλά ελάφρυνση (!) λόγω της μείωσης του επιτηδεύματος». Όπως προκύπτει όμως από το νομοσχέδιο, ένας αυτοαπασχολούμενος χωρίς προσωπικό, με επαγγελματική δραστηριότητα από 12 έτη και πάνω, με δηλωθέν εισόδημα π.χ. 11.000 ευρώ - που αποτελεί ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα των επαγγελματιών - θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 500 ευρώ επιπλέον φόρο τον χρόνο! Κι αν έχει και έναν εργαζόμενο, η επιβάρυνση ξεπερνάει τα 860 ευρώ!Το ίδιο το υπουργείο, άλλωστε, αναφέρει ότι από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 473.000 (πάνω από 6 στους 10) θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας.

Δεν πρέπει να περάσει η επιχείρηση του απαράδεκτου κοινωνικού αυτοματισμού, που διαχωρίζει τεχνητά τους μισθωτούς από τους αυτοαπασχολούμενους: Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, ο εργαζόμενος κόσμος βρίσκεται στην ίδια μεριά, δέχεται την ίδια, σφοδρή επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματά του.

Οι επαγγελματίες απαιτούν:

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης

-- Αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος

-- Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής