breaking news Νέο

Εκδήλωση για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Εκδήλωση για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε συνεργασία με το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων «Ιωάννης Σειραδάκης» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Παράρτημα Θεσσαλονίκης, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα ορόσημο τεχνολογίας από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο” την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, ώρα 18.00, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Μεγ. Αλεξάνδρου 49, στην Θεσσαλονίκη.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των μηχανικών αλλά και του κοινού, σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, έναν αναλογικό υπολογιστή εκπληκτικής τεχνολογίας,  ο οποίος κατασκευάστηκε πριν από 2.200 χρόνια. Ο Μηχανισμός χρησιμοποιείτο για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ηλίου, της Σελήνης και πιθανώς των πλανητών στον ουρανό. Υπολόγιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις και προσδιόριζε τις ημερομηνίες τέλεσης των αρχαίων αγώνων (Ολυμπιακοί, Ίσθμια, Πύθεια κλπ).

 

Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Ευσταθίου Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Διευθυντής του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων «Ιωάννης Σειραδάκης» του ΑΠΘ, κάτοχος της Έδρας του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

Θα μιλήσουν επίσης, ο Κωνσταντίνος Τοκμακίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων & Τοπογράφων  Μηχανικών του ΑΠΘ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων «Ιωάννης Σειραδάκης» του ΑΠΘ και ο Αλέξανδρος Τούρτας, Αρχαιολόγος, Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέλος του επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων «Ιωάννης Σειραδάκης» του ΑΠΘ και της Ομάδας Εναλίων Αποτυπώσεων του Εργαστηρίου Τοπογραφίας ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα  Μηχανολογικά χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες του Μηχανισμού με ιδιαίτερη  έμφαση στην επιστημονική και τεχνική του πολυπλοκότητα & στην  ακρίβεια των προβλέψεων του.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής