breaking news Νέο

Βουλή: Κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 – Για ποιους φέρνει αυξήσεις

Βουλή: Κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 – Για ποιους φέρνει αυξήσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη ο προϋπολογισμός του 2024, που προβλέπει -μεταξύ άλλων- αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 352 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά.

Παραλαμβάνοντας το στικάκι με τα στοιχεία του νέου κρατικού προϋπολογισμού ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε τις ημερομηνίες συζήτησής του.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Τασούλας η συζήτησή του στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 13 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου. Η πενθήμερη συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, ενώ αμέσως μετά θα διεξαχθεί η ονομαστική, φανερή ψηφοφορία που παραδοσιακά προσλαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη.

Τι προβλέπει

Εκείνο που τονίζεται ειδικά από το οικονομικό επιτελείο για τον νέο προϋπολογισμό είναι η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια.

Υπολογίζεται ότι η αύξηση κατά μέσο όρο θα είναι 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αυξήσεις στις αποδοχές τους δουν επίσης και οι συνταξιούχοι κατά περίπου 3,05%, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ που μεταφράζεται με αύξηση των καθαρών αποδοχών.

Στο περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ που αφορά το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» για τα ευάλωτα νοικοκυριά που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη και θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. δικαιούχους

Σύμφωνα πάντα με το οικονομικό επιτελείο, οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, θα ενισχυθούν από τα έσοδα που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

 

Οι φοροελαφρύνσεις

Στους «κερδισμένους» και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Ο προϋπολογισμός του 2024, ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά ενώ η πρόβλεψη περί πρωτογενούς πλεονάσματος διαμορφώνεται στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι 1,1% στον προϋπολογισμό του 2023.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες μονιμοποιείται το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές (πλην ταξί), το τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους, ενώ διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε καφέ και ταξί.

 

 

Πυρ ομάδον από την αντιπολίτευση για τον προϋπολογισμό- ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας στέκονται απέναντι στην κυβέρνηση με επικριτικά σχόλια για την οικονομική πολιτική του Μαξίμου

 

«H ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, ξεπερνώντας πολλές φορές τις προβλέψεις», επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης λίγο μετά την κατάθεση του προϋοπολογισμού όμως δεν φαίνεται να έπεισε τα κόμμα της αντιπολίτευσης.

 

«Άδικη φορολόγηση»

«Οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης, παρόλο που υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, δεν θεσπίζουν αφορολόγητο για όλους στις 10 χιλιάδες ευρώ, αλλά προχωρούν στην οριζόντια και άδικη φορολόγηση. Η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία χρειάζονται έναν προϋπολογισμό που καταπολεμά την ακρίβεια και το μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. Έναν προϋπολογισμό που στηρίζει μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις», σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

 

«Λογαριασμός της αναξιοπιστίας και αναποτελεσματικότητας»

«Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ο προϋπολογισμός του 2024 καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια άδικη και ατελέσφορη πορεία», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη μιλά για «προνομιούχους που απολαμβάνουν την 26η χαμηλότερη φορολογία επιχειρήσεων ως ποσοστό τους στο σύνολο των φορολογικών εσόδων, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, τον δεύτερο χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας μερισμάτων στην ΕΕ και την προνομιακή φορολόγηση των stock options και των μπόνους». Στους «κερδισμένους» του προϋπολογισμού συμπεριλαμβάνει τους «μεγαλοϊδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας που απόλαυσαν τη μεγαλύτερη ωφέλεια από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

 

«Ματωμένα πλεονάσματα»

Μοναδικός κερδισμένος είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ενώ για τον λαό η σκληρή πραγματικότητα έχει «ματωμένα πλεονάσματα» με δισεκατομμύρια ευρώ νέους φόρους, σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. «Ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί τη στροφή της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ σε περισσότερο περιοριστικό μείγμα σε μια ακόμα -εξίσου απέλπιδα- προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις διογκούμενες αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης» σημειώνει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ καταγγέλλοντας «διατήρηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών, φθηνό εργατικό δυναμικό και στήριξη των προσοδοφόρων επενδύσεων».

Η αντίδραση υπήρξε και την Πλεύση Ελευθερίας. O βουλευτής Επικρατείας, Αλέξανδρος Καζαμίας, σχολίασε πως ο νέος προϋπολογισμός φέρνει λιτότητα και είναι για λίγους.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής