breaking news Νέο

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΠΕ: Τέσσερις άξονες απο Τζιτζικώστα για την επόμενη ημέρα των περιφερειών

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΠΕ: Τέσσερις άξονες απο Τζιτζικώστα για την επόμενη ημέρα των περιφερειών

Άμεσες προσλήψεις, ξεκάθαρες και κάθετες αρμοδιότητες, εφαρμόσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενίσχυση σε πόρους αλλά και καθιέρωση ενός σύγχρονου τρόπου λειτουργίας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι οι βασικοί άξονες για τη μετάβαση των 13 περιφερειών της χώρας στη νέα εποχή, όπως τους έθεσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, από το βήμα του συνεδρίου της ΕΝ.ΠΕ., το οποίο διεξάγεται 22 και 23 Νοεμβρίου στα Ιωάννινα.

Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε για την αναγκαιότητα μετάβασης «από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση», ζητώντας παράλληλα τη συμμετοχή των περιφερειών και των δήμων στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Γνωρίζουμε καλά ότι μπροστά μας έχουμε μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Προκλήσεις που κοιτάνε στο 2030, αλλά και προκλήσεις άμεσες, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί, από κοινού", επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

Νέες προσλήψεις

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έθεσε μετ’ επιτάσεως το αίτημα για νέες προσλήψεις, υπογραμμίζοντας ότι οι ανάγκες που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστιες και άμεσες. «Είναι δεδομένο ότι μετά από δεκατρία χρόνια χρειάζονται άμεσα προσλήψεις και αύξηση των εργαζόμενων σε συγκεκριμένες κατηγορίες, ώστε οι περιφέρειες της χώρας να μπορούν να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν στον πολυδιάστατο ρόλο τους», τόνισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, παρατηρώντας ότι «η κινητικότητα δεν καλύπτει τις ανάγκες των περιφερειών -ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά- αλλά αντίθετα δημιουργεί μείζον ζήτημα αποδυνάμωσής τους από έμπειρο στελεχιακό δυναμικό».

 

Ξεκάθαρες αρμοδιότητες – Ενίσχυση σε πόρους

«Χρειαζόμαστε ξεκάθαρες και κάθετες αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι η προώθηση ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων λύσεων στο μείζον ζήτημα των αρμοδιοτήτων καθίσταται απολύτως αναγκαία, για να αντιμετωπιστούν σειρά νέων προκλήσεων, μεταξύ των οποίων και η κλιματική κρίση. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε «να υπάρξει άμεσα μια ξεκάθαρη διευθέτηση αρμοδιοτήτων» και επεσήμανε ότι «θα πρέπει να βρεθούν οι πόροι για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, τους οποίους σήμερα δεν έχουν οι περιφέρειες, ώστε τα έργα αυτά να γίνουν με βάση τις νέες κλιματικές συνθήκες και τα σημερινά δεδομένα».

 

Να μην απενταχθεί κανένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ξεχωριστή αναφορά στο ΕΣΠΑ 2021-2027, σημειώνοντας ότι η ΕΝΠΕ σε συνεργασία με την κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει για τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας τους περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους από ποτέ. «Το ΕΣΠΑ έπρεπε να αποτελέσει το πρότυπο συνεργασίας και αποτελεσματικότητας μεταξύ των περιφερειών και της κεντρικής πολιτείας και στο Ταμείο Ανάκαμψης», παρατήρησε ο κ. Τζιτζικώστας, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν συνέβη στην Ελλάδα «αυτό που είδαμε να συμβαίνει στην Ευρώπη, με τις περιφέρειες να συμμετέχουν και στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης». Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να δοθεί άμεσα παράταση των χρόνων υλοποίησης, ώστε να μην απενταχθεί κανένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Οι τέσσερις βασικοί άξονες που θα οδηγήσουν σε σύγχρονες, ισχυρές Περιφέρειες, έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, είναι: οι αρμοδιότητες των Περιφερειών, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι πόροι και η χρηματοδότηση των Περιφερειών και η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής