breaking news Νέο

Φορολογικό νομοσχέδιο : Μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος για όλους – Οριζόντιο «κούρεμα» στο 5% της προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση το τζίρο

Φορολογικό νομοσχέδιο : Μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος για όλους – Οριζόντιο «κούρεμα» στο 5% της προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση το τζίρο

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιον για τους ελεύθερους επαγγεμλματίες. Το σχέδιο νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, χαρακτηρίζεται από τον Κωστή Χατζηδάκη ως μια μεταρρύθμιση με δικαιοσύνη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων από τις επαγγελματικές ομάδες, τις οποίες επιβαρύνει ο νέος τρόπος φορολόγησης, προχώρησε σε σημαντικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο.

 

Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες, αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος εφόσον ο επαγγελματίας ζητήσει να ελεγχθεί, μείωση στο 5% της προσαύξησης του τεκμηρίου με βάση το τζίρο και εφαρμογή μειωμένου κατά 50% του τεκμηρίου για όσους παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω, γονείς μονογονεϊκής οικογένειας, πολύτεκνους και με παιδιά με αναπηρία 67% και άνω προβλέπουν οι βελτιώσεις που προχώρησε το ΥΠΕΘΟ στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεις.

 

Ειδικότερα οι αλλαγές προβλέπουν τα εξής:

- Μείωση του τέλους επιτηδεύματος ασχέτως του ύψους των δηλωθέντων εισοδημάτων. Μειώνεται κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος για ΟΛΟΥΣ τους ελεύθερους επαγγελματίες ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.

- Διευκρινίσεις ως προς το μαχητό του τεκμηρίου. Εισάγεται στο σχέδιο νόμου προς άρση αμφισβητήσεων ρητή πρόβλεψη ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κλπ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

- Τροποποιήσεις ως προς την προσαύξηση του ύψους του τεκμηρίου με βάση τον τζίρο. Ως γνωστόν, το ύψος του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής για τους ελεύθερους επαγγελματίες προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Ειδικά για το ύψος του τζίρου, σύμφωνα με την τελική ρύθμιση, η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ. στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ – μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Επομένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επί του ποσού των 10.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, η προσαύξηση εφαρμόζεται κατά τρόπο πιο αναλογικό και με μικρότερη επιβάρυνση για τους υπόχρεους.

- Προσθήκες στη λίστα των ελευθέρων επαγγελματιών που εντάσσονται στο μειωμένο -κατά 50%- τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής α) όσοι παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67% (όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω απαλλάσσονται πλήρως από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής), β) οι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα γ) οι  γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, δ) οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής