breaking news Νέο

Τα σκουπίδια της Περιφέρειας ...στους Δήμους

Τα σκουπίδια της Περιφέρειας ...στους Δήμους

Αντιμέτωποι με μία έξτρα αρμοδιότητα και ευθύνη θα έρθουν οι νέες δημοτικές αρχές από 1/1/2024, καθώς από την Πρωτοχρονιά η ευθύνη αποκομιδής απορριμμάτων του οδικού δικτύου αρμοδιότητας περιφερειών και των παράπλευρων δρόμων αυτών, των νησίδων τους, των υπόγειων διαβάσεων, καθώς και των πρανών αυτών θα ασκείται από τους δήμους, κατά το τμήμα που διέρχεται εντός των ορίων τους. 

Εφόσον νησίδα του οδικού δικτύου αποτελεί όριο όμορων δήμων, η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό της νησίδας ασκείται από τον μεγαλύτερο πληθυσμιακά δήμο.

Το θετικό στην υπόθεση είναι ότι η μεταβίβαση αυτή της αρμοδιότητας πάει πακέτο με τα αναλογούντα ποσά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που λάμβαναν οι περιφέρειες, όπως με και τα οχήματα των περιφερειών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καθαριότητα του οδικού δικτύου.

Ειδικά για το Δήμο Βέροιας ο αριθμός χιλιομέτρων του οδικού δικτύου του οποίου την ευθύνη καθαριότητας θα έχει πλέον η νέα δημοτική αρχή ανέρχεται σε 176 χιλιόμετρα και για το Δήμο Αλεξάνδρειας σε 106 χιλιόμετρα.

 

Τι μεταβιβάζεται στους Δήμους

Με απόφαση του οικείου Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης μεταβιβάζονται στους δήμους από την 1η.1.2024 τα οχήματα των περιφερειών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καθαριότητα του οδικού δικτύου. Για την κατανομή από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης λαμβάνεται υπόψη το μήκος του οδικού δικτύου της παρ. 1 και ιδίως η ύπαρξη ικανού αριθμού οχημάτων από τους δήμους.

Συμβάσεις που έχουν συναφθεί για την καθαριότητα του οδικού δικτύου από τις περιφέρειες εκτελούνται από την ίδια αναθέτουσα αρχή έως τη λήξη τους. Η περιφέρεια ενημερώνει έως την 31η.12.2023 τους οικείους δήμους για την ύπαρξη συμβάσεων, τους αναδόχους αυτών και την ημερομηνία ολοκλήρωσής τους.

Στο παρόν υπάγεται και το οδικό δίκτυο του άρθρου 46.

Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Εσωτερικών κατανέμονται στους Δήμους τα ποσά για την άσκηση της αρμοδιότητας του παρόντος από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του άρθρου 260 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), τα οποία δεν δύναται να υπερβαίνουν το δύο τοις εκατό (2%) του συνολικού ετήσιου ύψους αυτών.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής