breaking news Νέο

Για την «επιστολική ψήφο» -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Για την «επιστολική ψήφο»  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Την απόφαση της κυβέρνησης να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος, με εφαρμογή ήδη από τις προσεχείς ευρωεκλογές, ανακοίνωσε μέσα στην προηγούμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός από το υπουργικό συμβούλιο, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα σε διαδικασίες που ενέχουν σοβαρότατο κίνδυνο παραβίασης της μυστικότητας της ψήφου, αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος και εκθέτουν τους εργαζόμενους σε αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς από κάθε είδους μηχανισμούς. Μάλιστα, αυτή η τελείως διάτρητη διαδικασία της επιστολικής ψήφου θα ισχύει όχι μόνο για τους κατοίκους του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά και για όσους κατοικούν εντός Ελλάδας.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει το μέτρο αυτό σαν «ιστορική τομή», επιστρατεύοντας ως πρόσχημα την ανάγκη να χτυπηθεί τάχα η αποχή - την οποία βέβαια στην πραγματικότητα πυροδοτούν εντελώς διαφορετικοί λόγοι. Τους λόγους αυτούς η κυβέρνηση δεν τους αναλύει, δεν τους αντιμετωπίζει, ενώ δεν απαντά και στο γεγονός ότι και στις χώρες που έχει εφαρμοστεί η αποχή ξεπερνά το 50% (π.χ ΗΠΑ).

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μ'αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να ψηφίζουν π.χ οι εποχιακά εργαζόμενοι ή οι νέοι που εργάζονται στο εξωτερικό. Εδώ να υπενθυμίσουμε π.χ πως στις προηγούμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η κυβέρνηση απέρριψε τις προτάσεις του ΚΚΕ για διευκόλυνση των εργαζομένων στον τουρισμό με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, όσο δε για την ψήφο των ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό και εκεί υπάρχουν λύσεις που η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει. 

Να τονίσουμε- και εδώ υπάρχει πλούσια εμπειρία στη χώρα μας αλλά και αλλού- οι ψηφοφόροι, οι απλοί εργαζόμενοι, είτε μένουν στο εσωτερικό της χώρας είτε στο εξωτερικό, δέχονται πιέσεις κατά τη διάρκεια των εκλογών από διάφορους και με διάφορους τρόπους. Φανταστείτε για παράδειγμα τον εκάστοτε «κομματάρχη» να πηγαίνει στα σπίτια και να πιέζει την οικογένεια για το ποιους θα ψηφίσει επιστολικά... Πολύ απλά δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες στην επιστολική ψήφο, ιδιαίτερα στις πιέσεις, γιατί τώρα ένας άνθρωπος που έχει τον φάκελό του, τον παίρνει στο σπίτι του, δεν πάει σε εκλογικό τμήμα, δεν είναι η παρουσία του η ίδια που ρίχνει τον φάκελο μπροστά στην εφορευτική επιτροπή στην κάλπη, τον στέλνει ταχυδρομικά, άρα πολλά μπορούν να συμβούν.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι η επιστολική ψήφος συνδυάζεται και με την ψήφο των αποδήμων, όπου έχουν καταργηθεί κάθε είδους προϋποθέσεις. Δηλαδή ότι θα ψηφίσουν επιστολικά άνθρωποι που δεν έχουν επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, που δεν πληρώνουν τίποτα, ακόμα και φόρους, φορολογία που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης, αυτός που ζει στις ΗΠΑ ή στην Αφρική, στην Ασία ή σε άλλες χώρες θα καθορίζουν με  τη επιστολική τους ψήφο (!) την κυβέρνηση που θα νομοθετεί και θα την πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι...

Επομένως ας μην υπάρχουν αυταπάτες ότι η κυβέρνηση θέλει να «λύσει προβλήματα». Στην μακροημέρευση της σκοπεύει, με πρώτο βήμα τις ευρωεκλογές...


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής