breaking news Νέο

100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας -Ο Δήμος Νάουσας τιμά την αιώνια Ελληνίδα ντίβα

100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας  -Ο Δήμος Νάουσας τιμά την αιώνια Ελληνίδα ντίβα

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση  της σπουδαιότερης και δημοφιλέστερης υψιφώνου  στην ιστορία του λυρικού θεάτρου, Μαρίας Κάλλας, και την ένταξη του εορτασμού του «έτους Μαρία Κάλλας»  στον επετειακό κατάλογο της UNESCO για το έτος 2023, ο Δήμος Η.Π. Νάουσας οργανώνει Gala Όπερας για να τιμήσει το έργο και το ανεξίτηλο αποτύπωμα της σπουδαίας Ελληνίδας πριμαντόνας στην Παγκόσμια Τέχνη.

Στην εκδήλωση, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30μ.μ. στον 1o όροφο του Πολυχώρου «Χρήστος Λαναράς» (ΕΡΙΑ) συμμετέχουν  οι διακεκριμένοι  λυρικοί καλλιτέχνες, Σοφία Μητροπούλου (σοπράνο), Armando Puclavec (βαρύτονος) και η Ναουσαία ανερχόμενη σοπράνο Βασιλική Μπαξεβανίδου. Στο πιάνο συνοδεύει ο Δημήτρης Νέπκας. Το  πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δημοφιλείς άριες και ντουέτι από τις πιο γνωστές όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου των  G. Verdi, G. Puccini, W.A. Mozart, G. Bizet, που ερμήνευσε με το δικό της τρόπο η απόλυτη πριμαντόνα του 20ού αιώνα.

Η  είσοδος θα   είναι ελεύθερη με ειδικές κάρτες. Η διάθεση των καρτών θα ξεκινήσει την Τρίτη 12/12 από το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας (Δημαρχείο, 1ος όροφος).

 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της συναυλίας

Α' ΜΕΡΟΣ

  • "Pace mio Dio" (La forza del destino - Giuseppe Verdi) Σοφία Μητρόπουλου
  • Nτουέτο "La ci darem la mano" ( Don Giovanni - W.A.Mozart) Armando Puklavec - Bασιλική Μπαξεβανίδου
  • Ντουέτο "Sull'aria" (Le nozze di Figaro - W.A.Mozart) Σοφία Μητροπούλου - Βασιλική Μπαξεβανίδου
  • Preludio (La Traviata - G.Verdi) Δημήτρης Νέπκας
  • "Di provenza il mar, il suol" ( La traviata - G.Verdi)  Armando Puklavec
  • "Addio del passato" (La traviata - G.Verdi) Βασιλική Μπαξεβανίδου
  • Ντουέτο "Ciel mio padre...rivedrai le foreste imbalsamate" (Aida - G.Verdi) Σοφία Μητροπούλου - Armando Puklavec

 

Β' ΜΕΡΟΣ

  • "Votre toast" (Carmen - G.Bizet)  Armando Puklavec
  • "Signore ascolta" (Turandot - G.Puccini) Βασιλική Μπαξεβανίδου
  • "Ebben ne andro' lontana" (La Wally - Catalani) Σοφία Μητρόπουλου
  • "Nemico della patria" (Andrea Chenier - U.Giordano) Armando Puklavec
  • "Vissi d'arte" (Tosca - G.Puccini) Σοφία Μητρόπουλου
  • Intermezzo (Manon Lescaut - G.Puccini) Δημήτρης Νέπκας
  • "Oh mio babbino caro" (Gianni Schicchi - G.Puccini) Βασιλική Μπαξεβανίδου
  • Ντουέτο "Ah il Signore vi manda compar Alfio" (Cavalleria Rusticana - Mascagni)

 

Σοφία Μητροπούλου, Σοπράνο

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη , όπου πήρε το δίπλωμα στην μονωδία με άριστα παμψηφεί.

Έχει διακριθεί σε πολυάριθμους διαγωνισμούς τραγουδιού, όπως 1° βραβείο στο "Voci Verdiane" του Busseto, την 55 έκδοση του Διαγωνισμού του "Teatro Lirico Sperimentale di Spoleto", 1° βραβείο στον διαγωνισμό "Spiros Argiris" στην Sarzana, 2 βραβείο στον διαγωνισμό "G.B.Velluti", 1 βραβείο στον διαγωνισμο "Cosi'fan tutte" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και φιναλίστ στο διαγωνισμό "Francisco Vinas" στην Βαρκελώνη.

Έχει τραγουδήσει σε όπερες του W.A.Mozart τους ρόλους Fiordiligi (Cosi' fan tutte), Contessa (Le nozze di Figaro), Donna Elvira (Don Giovanni), Vitellia (La clemenza di Tito). Επίσης τους ρόλους της Rosalinde (Die Fledermaus-J.Strauss) και Clarice (Il mondo della luna-J.Haydn) και Dido (Dido & Aeneas - H.Purcell).

Έχει επίσης ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία ρόλους σε όπερες του G.Verdi όπως Leonora (Il Trovatore), Elisabeth (Don Carlos), Amelia (Un Ballo in maschera), Amelia (Simon Boccanegra), Lady Macbeth (Macbeth), Duchessa Elena (I vespri siciliani), Aida (Aida), σε όπερες του G.Puccini τους ρόλους Mimi' (La Boheme), Manon Lescaut (Manon Lescaut), Cio-Cio-San (Madama Butterfly), Suor Angelica (Suor Angelica), Tosca (Tosca) καθώς και τους ρόλους Santuzza (Cavalleria Rusticana-P.Mascagni), Giocasta (Edipo re-R.Leoncavallo), Gerhilde ( Die Walkure-R.Wagner), Carmen (Carmen - G.Bizet) και Mrs Cobineau (The medium-G.Menotti).

Έχει επίσης ερμηνεύσει τα έργα Messa di Requiem-G.Verdi (Soprano), Te Deum-A.Dvorak (Soprano), Missa Solemnis-L.V.Beethoven (Soprano).

Έxει εμφανιστεί σε σημαντικά θέατρα όπως το Teatro lirico Sperimentale di Spoleto, στο San Carlo στην Ναπολη, στο Teatro Carlo Felice της Γένοβας, στο Teatro Comunale στην Μπολόνια, στο Teatro Lirico στο Κάλιαρι, στο Teatro Alighieri της Ραβένα, στο Teatro Ponchielli της Κρεμόνα, στο Teatro Sociale στο Κόμο, στο Teatro Grande στην Μπρέσια, στο Teatro Fraschini στην Παβία, στο Teatro Greco Antico στην Ταορμίνα, στο φεστιβάλ Luglio Musicale Trapanese στο Τράπανι, στο Castello Maniace στην Σικελία, στο Teatro dei Ruderi στην Κοζέντσα, στο Ολυμπιακό Πάρκο της Σεούλ, στο Teatro Municipal στο Σαντιάγκο, στην Welsh National Opera στο Κάρντιφ, στο Theater Basel στην Βασιλεία, στο Toscanini Foundation στην Πιατσέντζα, στα New National Theater και Bunka Kaikan στο Τόκιο, στο National Opera of Split στο Σπλίτ, στην Budapest Opera House στην Βουδαπέστη, στα Hermitage Theater και St Petersbourg Chamber Opera στην Αγία Πετρούπολη, στο Μέγαρο Μουσικής των Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην Όπερα Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Επταπυργίου και σε πολλά άλλα. Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμα ρεσιτάλ σε Ελλάδα, Ιταλία, Ρωσία, Καναδά, Ιαπωνία, Κίνα, Γερμανία, Κροατία, Ισλανδία, Ολλανδία, Γαλλία και Ισπανια.

Τον Φεβρουάριο του 2023 βραβεύτηκε από την UNESCO για την προσφορά της στον πολιτισμό.

 

Armando Puklavec, Βαρύτονος

Ο Κροάτης βαρύτονος Armando Puklavec, γεννημένος στο Čakovec/Međimurje, σπούδασε τρομπόνι και τραγούδι στην πόλη Varaždin, ενώ πραγματοποίησε περαιτέρω σπουδές στο Universität für Musik und darstellende Kunst της Βιέννης με τους Ralf Döring και Robert Holl.
Έλαβε πολυάριθμα βραβεία σε διαγωνισμούς τραγουδιού σε Αυστρία (Hans Gabor-Belvedere στη Βιέννη, “Jugend musiziert” στο Leoben, Ακαδημία Βιέννης-Πράγας-Βουδαπέστης στο Baden bei Wien), Ιταλία (“Palma d’Oro” Finale Ligure και Rolando Nicolosi στον Τάραντα), Σλοβενία (“Ondina Otta” στο Μάριμπορ), Σλοβακία (Lucia Popp στην Μπρατισλάβα) και Πολωνία (Ada Sary στο Nowy Sącz).
Μετά το ντεμπούτο του στο Ζάγκρεμπ όπου τραγούδησε τον ρόλο του Eugene Onegin, ερμήνευσε μεταξύ άλλων τους ρόλους των Germont/La Traviata, Conte di Luna/Il Trovatore, Rigoletto/Rigoletto, Renato/Un Ballo inMaschera, Rodrigo Posa/Don Carlos, Amonasro/Aida, Tonio/Pagliacci, Alfio/Cavalleria Rusticana, Kurwenal/Tristan und Isolde, Don Pizarro/Fidelio, Figaro/Il Barbiere di Siviglia, Escamillo/Carmen, Belcore/L’ Elisir d’Amore, Malatesta/Don Pasquale, Gianni Schicchi/Gianni Schicchi, Marcello/La Bohème, Papageno/Die Zauberflöte, Guglielmo/Così fan Tutte, Dr. Falke/Die Fledermaus, Shaklowity/Khowanshchina.
Με τη Φιλαρμονική της Κρακοβίας ερμήνευσε τα Lieder eines fahrenden Gesellen του Gustav Mahler. Σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική του Ζάγκρεμπ τραγούδησε τον ρόλο του βαρύτονου στο Ein deutschesRequiem του Johannes Brahms, ενώ στην Goldener Saal του Musikverein της Βιέννης ερμήνευσε Carmina Burana του Carl Orff και Requiem του Gabriel Fauré.
Έχει συνεργαστεί με Διευθυντές Ορχήστρας όπως οι Yakov Kreizberg, Nicola Luisotti, Julian Kovatchev, Berislav Klobučar, Siegfried Heinrich και άλλοι.

 

Βασιλική Μπαξεβανίδου, Σοπράνο

Γεννήθηκε στη Νάουσα. Είναι διπλωματούχος Μονωδίας και Μελοδραματικής (Ωδείο Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης - τάξη Λύκα Μιρέλλας). Ρόλοι που έχει ερμηνεύσει: "Serpina- La serva padrona" G.B.Pergolesi (Κ.Θ.Β.Ε- Ωδείο Άνω Πόλης, 2018), "Cameriera- La mia nuova cameriera" C. Lecocq (Tropea- Italy, 2016). Έχει συμμετάσχει στην όπερα "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει" του Ν. Κυπουργού σε σκηνοθεσία Α. Κολαλά (Φεστιβάλ Επταπυργίου, 2022-2023) και ως σοπράνο σολίστ στη Φαντασία του Beethoven (Σ.Ο.Δ.Θ., 2017). Έχει συνεργαστεί επί σκηνής με τον Τάση Χριστογιαννόπουλο (2016). Υπήρξε μέλος της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης. Είναι μαθήτρια της Σοφίας Μητροπούλου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής