breaking news Νέο

«Εύξεινος Γέλως», Stand-Up Comedy στα ποντιακά

 «Εύξεινος Γέλως», Stand-Up Comedy στα ποντιακά

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας παρουσιάζει την πρώτη Stand-Up Comedy στα ποντιακά "Εύξεινος Γέλως", με τον Αλέξη Παρχαρίδη, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 8:00 μ.μ. στην Αίθουσα ΕΡΙΑ - Πολυχώρος Πολιτισμού "Χρήστος Λαναράς" (έναντι Νοσοκομείου).

Αυτή την φορά, ο Αλέξης Παρχαρίδης θα ανέβει επί σκηνής όχι για να τραγουδήσει, αλλά για να μας… “ξεκάνει” από τα γέλια! Με την παράσταση αυτή, γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί η επαφή του νέου κοινού με την ποντιακή διάλεκτο, που κινδυνεύει να εξαφανιστεί στο μέλλον.

Είσοδος: 10€

Προδιάθεση: 8€

Προδιάθεση εισιτηρίων στα καταστήματα:

Οπωροπαντοπωλείο Αέναη γη (Δ. Βλάχου 6)

Είδη ραπτικής Γεωργία (Δ. Βλάχου 22)

Cafe Il Sombre (Διασταύρωση Σ.Σ. Νάουσας)

 

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Δύναται μια γλώσσα 3000 ετών να επιβιώνει χωρίς το έδαφος της αναπαραγωγής της ;

Η λαλιά των Ελλήνων του Πόντου δείχνει μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα στον Χρόνο με χαρακτηριστικό πείσμα και εφευρετικότητα παρά τις πολλαπλές αντιξοότητες που η Ιστορία της προσέφερε.

100 χρόνια μετά την εκρίζωση των Ελλήνων του Πόντου από τα πατρικά και μητρικά τους χώματα η Ποντιολαλιά με τους δικούς της μυστικούς κώδικες βρίσκει τον τρόπο και τους διαύλους επικοινωνίας με το ευρύ κοινό όχι μόνο των συμπαγών Ποντιακών κοινοτήτων αλλά και των μεγάλων αστικών κέντρων προσεγγίζοντας και την Νεολαία.

Ο κυριότερος εκφραστής της Ποντιακής προσωδίας τόσο στο τραγούδι όσο και στο θέατρο εσχάτως αλλά και στην αυθόρμητη διήγηση ανεκδότων που επισκίασαν ακόμα και την μεγάλη του μουσική καριέρα στο Διαδίκτυο είναι κατά κοινή ομολογία ο Αλέξης Παρχαρίδης με καταγωγή από το Καπίκεει Τραπεζούντας και τα χωριά Πρωτοχώρι και Αλωνάκια Κοζάνης.

Με την αμέριστη συμπαράσταση του αδερφικού του φίλου και διαπρεπούς Πόντιου συγγραφέα Δημήτρη Πιπερίδη πήγαν ένα βήμα παρακάτω εμβαθύνοντας την σχέση της Ποντιακής διαλέκτου με την μεγάλη Τέχνη της σάτιρας του stand up comedy που μεγαλούργησε στις ΗΠΑ και αργότερα στην Ευρώπη όπως γνωρίζουμε.

Ο Αλέξης Παρχαρίδης υποδύεται τέσσερεις ρόλους μόνος επί σκηνής.

Στην διάρκειας 90 λεπτών παράσταση τα κείμενα του Δημήτρη Πιπερίδη με αιχμηρό λόγο και άνεση εκφραστικών πρότυπων της Ποντιακής μέσα στα σύγχρονα κοινωνικά δρώμενα με την πολυτάλαντη σκηνική παρουσία του Αλέξη Παρχαρίδη σατιρίζει οριζόντια καταστημένες ιδέες και αντιλήψεις, τα κακώς κείμενα του πολιτικού σκηνικού, προκαταλήψεις, παρεξηγήσεις σε ένα κρεσέντο κωμικών γκακς που παρασύρουν τον θεατή ανεξάρτητα καταγωγής σε ένα ντελίριο γέλιου και αποκαθήλωσης της κατασκευασμένης σοβαροφάνειας.

Η πρώτη αυτή προσπάθεια παραγωγής stand up comedy σε αρχαϊκή διάλεκτο της Ελληνικής γλώσσας που παλεύει για την επιβίωση της αξίζει της προσοχής του κοινού και των φορέων ενδιαφέροντος.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής