breaking news Νέο

Εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στο Δήμο Νάουσας

  • Εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στο Δήμο Νάουσας
  • Εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στο Δήμο Νάουσας
  • Εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στο Δήμο Νάουσας

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 12/12/2023  τα εγκαίνια του νέου Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στο Δήμο της Η.Π. Νάουσας ο οποίος θα λειτουργήσει με τη συνεργασία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

Την τελετή των εγκαινίων άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νικόλας Καρανικόλας. Στην ομιλία του ο δήμαρχος εξήρε το έργο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών σε ό,τι αφορά στην δημιουργία του συμβουλευτικού σταθμού για την άνοια και επισήμανε επίσης τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία του σταθμού ο οποίος, όπως τόνισε, θα συμβάλει στην πρόληψη της ασθένειας και στην συμβουλευτική στήριξη των πασχόντων, των οικογενειών τους και των φροντιστών.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης σε μήνυμά του που προβλήηκε στην τελετή εγκαινίων, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Το ΕΔΔΥΠΠΥ από την ίδρυσή του, το 2005, έχει ως βασικό του σκοπό την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Μέσα από πλήθος δράσεων αποδεικνύουμε έμπρακτα πως βρισκόμαστε στο πλευρό όλων των δημοτών των Δήμων- μελών μας. Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών προσφέρουμε, μέσα από τις αντίστοιχες εκπαιδεύσεις στο κατάλληλο προσωπικό, στήριξη σε όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια, αλλά και στο οικείο περιβάλλον τους.

Σημαντικό μέρος του πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από άνοια και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά του. Για το λόγο αυτό περισσότεροι από 100 Δήμοι- μέλη μας έχουν δημιουργήσει Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια σε όλη την Ελλάδα.

Μέσα από το Δίκτυο, μπορούν όλοι οι Δήμοι- μέλη να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις και να έχουν το δικό τους Συμβουλευτικό Σταθμό, ώστε όλοι οι δημότες που είναι ασθενείς με άνοια ή οι φροντιστές τους, να μπορούν να απευθυνθούν και να λάβουν τις κατάλληλες συμβουλές και στήριξη από το προσωπικό και τον εξειδικευμένο ιατρό».

Στα εγκαίνια διαβάστηκε επίσης το μήνυμα της Πρόεδρου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Δρ Παρασκευή Σακκά η οποία τόνισε: «Τον τελευταίο χρόνο, έχουμε καλά και ελπιδοφόρα νέα για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους. Κυκλοφόρησαν νέα φάρμακα και ξεκίνησαν να λειτουργούν πολλές νέες δομές και υπηρεσίες για την άνοια στη χώρα μας. Ωστόσο, έγκαιρη διάγνωση τα άνοιας, ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου και η πρόληψη παραμένουν τα αποτελεσματικότερα όπλα μας ενάντια στη νόσο. Αυτό καθιστά τον ρόλο των Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια εξαιρετικά σημαντικό.

Στην Εταιρεία Alzheimer Αθηνών  έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα άνοιας, από το 2018, επαγγελματίες υγείας από 102 Δήμους της Ελλάδος που σήμερα στελεχώνουν τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς που λειτουργούν σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Ο Συμβουλευτικός Σταθμός στον Δήμο Νάουσας θα παρέχει μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις στα άτομα με άνοια και υποστήριξη στους φροντιστές τους υπό τη καθοδήγηση και βοήθεια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών».

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Δήμου Η.Π Νάουσας θα λειτουργεί στο κτίριο του ΚΑΠΗ στη διεύθυνση Μητροπόλεως 9. Το Σταθμό στελεχώνουν οι Θωμαή Μαγγανάρη  (υπεύθυνη επικοινωνίας και τοπική συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ για το Δήμο ΗΠ Νάουσας), Ειρήνη Τσιγκρήλα (Ψυχολόγος) και Γιάννης Ζέμος (Κοινωνικός Λειτουργός). Η προσέλευση γίνεται κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 2332025600 (εσ. 110) ενώ θα υπάρχουν και τακτικά εβδομαδιαία μαθήματα σωματικής και νοητικής ενδυνάμωσης καθώς και ομάδες στήριξης των φροντιστών.

Μέρα Γνωριμίας - 20 Δεκεμβρίου 2023

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν οι πόρτες του Σταθμού προκειμένου το ευρύ κοινό να γνωρίσει καλύτερα θεωρητικά και βιωματικά τις υπηρεσίες μας.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

9.00 - 10.00 Μάθημα σωματικής ενδυνάμωσης - υπ. Θ. Μαγγανάρη

10.00 - 11.00 Ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας και τον σκοπό των δράσεων του Σταθμού - υπ. Μαγγανάρη, Τσιγκρήλα, Ζέμος.

11.00 - 12.00 Μάθημα νοητικής ενδυνάμωσης - υπ, Ε. Τσιγκρήλα

12.00 - 13.00 Ατομικές Συναντήσεις - κατόπιν ραντεβού μόνο.

Προτείνεται η έγκαιρη προσέλευση για τις αντίστοιχες θεματικές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν  επίσης να καλούν στο τηλέφωνο 2332025600 (εσ.110) μεταξύ 10.00 - 13.00 στις 18 & 19 Δεκεμβρίου ώστε να δηλώσουν συμμετοχή.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής