breaking news Νέο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ : «Την πλειοψηφία στις νέες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα την έχουν οι Δήμοι»

  • Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ : «Την πλειοψηφία στις νέες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα την έχουν οι Δήμοι»
  • Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ : «Την πλειοψηφία στις νέες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα την έχουν οι Δήμοι»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην προτεινόμενη μεταρύθμιση που αφορά της δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης.

Ο Υπουργός είπε στην τοποθέτηση μεταξύ άλλων: «Σημαντικό είναι να υπάρξει μια μεταρρύθμιση στις ΔΕΥΑ. Όπως ξέρετε μετα την απόφαση του ΣτΕ, που ξεκαθάρισε πως το νερό είναι μια γενική ευθύνη του κράτους. Με εξαίρεση τις ΕΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στην υπόλοιπη χώρα η εικόνα των ΔΕΥΑ είναι μια εικόνα προβληματική και πριν την ενεργειακή κρίση. Τα μεγάλα νούμερα λένε ότι υπάρχουν 700 εκατ. απαιτήσεις, 170 εκατ. ανείσπρακτα και 144 δάνεια κυρίως αποχέτευσης.

Οι περισσότερες οφειλές είναι από ενέργεια και κυρίως ληξιπρόθεσμες.

 

Το οικονομικό μέρος μια πτυχή του προβλήματος

Η δεύτερη πτυχή του προβλήματος είναι η απαίτηση των δημοτών να έχουμε φτηνό και ποιοτικό νερο. Κάτι που στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη το έχουμε πετύχει.

Η ουσία της πρότασης είναι να έρθει το κράτος να βοηθήσει την τοπική αυτοδιοίκηση και να βοηθήσουμε τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης να προσφέρουν αποτελεσματικότερες υπηρεσίες και φθηνότερες ίσως.

• Οι καινούργιες επιχειρήσεις που προτείνουμε να γίνουν θα είναι επιχειρήσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση να έχει την πλειοψηφία όπως και την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου. Προτείνουμε την εμπλοκή του κράτους ως μειοψηφίας, αφού το κράτος θα βάλει τα χρήματα. Μειοψηφική συμμετοχή με 2 μέλη σε 11μελες συμβούλιο. Προς συζήτηση να προστεθεί και ένα μέλος από την επιστημονική κοινότητα από τοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα με ειδίκευση.

• Πλήρη διασφάλιση των εργαζομένων και από πλευράς αποδοχών με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και θα προσθέσουμε και την δυνατότητα της αμοιβής με βιάση τους στόχους(μπόνους). Μπορεί να δώσει στους εργαζομένους ως και 15% αύξηση του μισθού. Δίνουμε το δικαίωμα στον εργαζόμενο να συνεχίσει να εργάζεται εκει όπου ήδη κάνει.

• Οριστική διευθέτηση του ενεργειακού κόστος πανελλαδικά. Με την διάθεση αυτού που λέμε ηλεκτρικού χώρου, σε μεγάλες ενεργειακές κοινότητες που θα έχουν μέσα τις ΔΕΥΑ, τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τα φτωχότερα νοικοκυρά. Αυτές οι κοινότητες θα έχουν χώρο και πρόσβαση σε φτηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό που ονομάζουμε πρόγραμμα Απόλλων και θα το συζητήσουμε διεξοδικά με την Αυτοδιοίκηση

• Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η λογική είναι να μοιραστούμε το βάρος αυτό, με το κράτος να παίρνει το μεγαλύτερο βάρος. Είναι ένα κονδύλι που εξασφάλισα στο υπουργείο για το 2024. Το κονδύλι αυτό θα το αποπληρώσει το κράτος και οι δημοι θα το αποπληρώσουν στα επόμενα 30 χρόνια. Η βασική αρχή της μεταρρύθμισης ότι οι νέες δημοτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ξεκινούν από λευκό χαρτί από πλευράς οφειλών.

• Η γεωγραφική συζήτηση είναι ένα ακόμη καυτό θέμα που πρέπει να συζητήσουμε. Αυτή την λύση θα την συζητήσουμε διεξοδικά. Το γεωγραφικό κομμάτι έχει ιδιαιτερότητες. έχει νησιά, ορεινές περιοχές κτλ.

• Στο κομμάτι της τιμολόγησης δεν σκοπεύουμε να παρέμβουμε σε τίποτα που να μην ισχύει σήμερα. Υπάρχουν περιοχές για παράδειγμα που δεν πληρώνουν πολύ ρεύμα διότι το νερό προέρχεται από πηγές. Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Είμαστε ανοικτοί να ακούσαμε κάθε πρόταση της Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να διασφαλίσουμε πως όσοι δεν ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά θα πληρώνουν τους λογαριασμούς τους επίσης.

Οι νέες επιχειρήσεις θα είναι δημοτικές, άρα κομμάτι του κράτους. Δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού. Το αντικείμενο της μεταρρύθμισης που προτείνεται δεν έχει ιδεολογικό υπόβαθρο. Είμαι εδώ για να κουβεντιάσουμε το θέμα»

 

ΚΕΔΕ: «Θα καταθέσουμε πλήρη πρόταση επί της μεταρρύθμισης»

Ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων Γιώργος Παπαναστασίου είπε: «Θα έρθουμε ως ΚΕΔΕ με ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης του νερού.  Δεν νομίζω πως πρέπει να μιλάμε μόνο για τις ΔΕΥΑ. Αφορά και το νερό της άρδευσης που χάνεται. Αν θέλουμε να κάνουμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση πρέπει να ζυμωθεί μέσα από τα όργανα και πάντα με την σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ. Θέλουμε αυτός ο διάλογος να ανοίξει με προτάσεις, με διαβούλευση και συναίνεση».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής