breaking news Νέο

Λάζαρος Τσαβδαρίδης : «Δημοσιονομική σταθερότητα και μεγαλύτερα εισοδήματα για τους Έλληνες, οι δύο πυλώνες του Προϋπολογισμού 2024»

Λάζαρος Τσαβδαρίδης : «Δημοσιονομική σταθερότητα και μεγαλύτερα εισοδήματα για τους Έλληνες, οι δύο πυλώνες του Προϋπολογισμού 2024»

Για έναν Προϋπολογισμού του 2024 που καλείται να επιτύχει τους στόχους της δημοσιονομικής σταθερότητας και της παράλληλης αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας  μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, με δύο πολέμους στην ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά μας και με μία συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση που προκαλεί ένα μπαράζ πληθωριστικών πιέσεων, έκανε λόγο ο Βουλευτής ΝΔ Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης από το βήμα της Βουλής.

Στην ομιλία του επί της σχετικής συζήτησης που διεξάγεται αυτές της ημέρες στην Ολομέλεια, ο κ. Τσαβδαρίδης σημείωσε ότι ο Προϋπολογισμός του 2024, ο πρώτος μετά από δεκατρία χρόνια που καταρτίζεται με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα, συμπεριλαμβάνει στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα μεγεθύνουν τις ευκαιρίες απασχόλησης και θα μεγιστοποιούν την κοινωνική συνοχή με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας.

«Πλέον η Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, αποτελώντας πόλο έλξης για περισσότερες επενδύσεις, για νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και για υψηλότερους μισθούς για όλους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Ημαθίας, επισημαίνοντας ότι:

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται στο 2,4% φέτος και στο 2,9% το 2024, τριπλάσια δηλαδή φέτος και υπερδιπλάσια του χρόνου σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης.

Το ΑΕΠ της χώρας υπερβαίνει σημαντικά το επίπεδο του 2010 με την κρίση χρέους και πλέον αναμένεται να αυξηθεί κατά 11 δις ευρώ το 2024 σε σχέση με το 2023.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 7% και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο κατά 15% το 2024.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και 2,1% του ΑΕΠ το 2024.

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες τη διετία 2023 – 2024, σημειώνοντας την ταχύτερη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 2,6 το 2024.

Η ανεργία θα μειωθεί σε χαμηλά δεκαπενταετίας, υποχωρώντας πια στο 11,2%, ενώ αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο, σε 10,6% το 2024.

Αναφερόμενος στους τρόπους με τους οποίους η αναπτυξιακή πορεία της Ελληνικής Οικονομίας θα βοηθήσουν στην καθημερινή πράξη τους πολίτες, ο κ. Τσαβδαριδης παρέθεσε τις προτεραιότητες που θέτει η Κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό προς αυτή την κατεύθυνση.

Τις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, την άρση του παγώματος των τριετιών για τους μισθωτούς,  την αύξηση κατώτατου μισθού κατά 70 ευρώ, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα, την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος περίπου 225.000 ευάλωτων νοικοκυριών κατά 8%, την αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ κατά 8%, την εκ νέου αύξηση των συντάξεων.

Επιπροσθέτως, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ΚΑΙ στους δημοσίους υπαλλήλους ΚΑΙ στους συνταξιούχους, τη χορήγηση μόνιμου ετήσιου βοηθήματος προς τους νέους (youth pass), την κατάργηση της συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους 9 μήνες, σε συνέχεια και της ήδη θεσμοθετημένης αύξησης σε 9 μήνες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αλλά και την ενεργοποίηση επενδυτικών πόρων άνω των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα όμως, τόνισε ο Βουλευτής Ημαθίας, η Κυβέρνηση της ΝΔ δίνει μεγάλη βαρύτητα και στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Κάτι που θα τονώσει ακόμη περισσότερο η δυνατότητα της οικονομίας μας να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και να απλώνει ισχυρότερο δίχτυ προστασίας σε ευάλωτα άτομα και αλλά και σε όσες περιοχές πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Υπενθύμισε δε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ότι όλες αυτές οι θετικές παρεμβάσεις, επιτυγχάνονται με πολιτικές της ΝΔ, που αυξάνουν τα έσοδα ενώ την ίδια στιγμή μειώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής