breaking news Νέο

Οι… «αόρατοι» άνθρωποι -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Οι… «αόρατοι» άνθρωποι  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Ιδιαίτερο «πονοκέφαλο» στο εσωτερικό της Ν.Δ προκάλεσε η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο- «Μίνι Ασφαλιστικό»- του υπουργείου Εργασίας, δίνει τη δυνατότητα σε μετανάστες που διέμεναν και εργάζονταν χωρίς άδεια στην Ελλάδα μέχρι 30/11/2023 να πάρουν άδεια παραμονής για 3 χρόνια τουλάχιστον, υποβάλλοντας αποδεικτικά στοιχεία ότι εργάζονται. Η άδεια θα έχει ισχύ μόνο για όσο χρονικό διάστημα έχουν εργασιακή σχέση.Η τροπολογία προκάλεσε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, που ζήτησε την απόσυρσή της, και βουλευτών της Ελληνικής Λύσης, των «Σπαρτιατών» και της «Νίκης».

1. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία, έχοντας σκοπό την προστασία αυτών των ανθρώπων. Άλλωστε, από το συνοδευτικό κείμενο του Υπουργείου, επιβεβαιώνεται ότι η βασική επιδίωξη είναι να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα εργοδοτικά συμφέροντα, στον ανταγωνισμό για φθηνά εργατικά χέρια και με άλλες καπιταλιστικές οικονομίες, π.χ. Ιταλία ή Ισπανία («όπου μπορούν πιο εύκολα να αποκτήσουν “χαρτιά” και να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου). Γι’ αυτό το ελληνικό κράτος επιλέγει, σ’ αυτή την φάση, να προχωρήσει στη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας χωρίς άδειες διαμονής, όπως άλλωστε έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

2. Η χορήγηση αδειών διαμονής σ’ αυτούς τους ανθρώπους είναι το ελάχιστο, το αυτονόητο αίτημα, που διεκδικούν τα εργατικά συνδικάτα σταθερά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί η βάρβαρη αυτή κατάσταση, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ελέγχων σ’ αυτά τα «άβατα» της εκμετάλλευσης από τις έτσι κι αλλιώς αποδεκατισμένες και εξαφανισμένες Επιθεωρήσεις Εργασίας, ωφελεί μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα αφεντικά και στρέφεται ενάντια σε όλη την εργατική τάξη, οδηγώντας σε συνολική πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης.

3. Οι κάθε είδους εθνικιστικές και ρατσιστικές ιαχές, που λοιδορούν το αυτονόητο αυτό αίτημα ως δήθεν νομιμοποίηση των «λαθρομεταναστών», ως δήθεν κράχτη και σινιάλο στα κυκλώματα διακινητών για νέα κύματα «λαθρομετανάστευσης», όπως λένε, είναι απαράδεκτες και απάνθρωπες. Όπως και το ίδιο απαράδεκτα, ξενοφοβικά και παραπλανητικά είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης της ΝΔ, που προσπαθεί να τους «καθησυχάσει». Γιατί τα κυκλώματα των διακινητών ανθούν πάνω στο έδαφος της πολιτικής της καταστολής και του εγκλωβισμού ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων σε βάρος των κατατρεγμένων, πάνω στο έδαφος της πολιτικής που μετατρέπει τους ξεριζωμένους πότε σαν εργαλείο σε γεωπολιτικά παζάρια και πότε σαν τους «αόρατους» σύγχρονους πένητες και σκλάβους να κινούνται κάτω από τα σύρματα, σε συνθήκες εξαθλίωσης και της πιο σκληρής εκμετάλλευσης.

4. Η πάλη ενάντια στην εξαθλίωση και την άγρια εκμετάλλευση του πιο ευάλωτου τμήματος της εργατικής τάξης είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, όπως και η πάλη ενάντια στο καθεστώς της «αόρατης» ομηρίας «χωρίς χαρτιά» που τους αφήνει έρμαια θύματα στα κυκλώματα των διακινητών. Προφανώς και είναι ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος χορήγησης αδειών διαμονής σε όλους τους μετανάστες που εργάζονται και ζουν στην χώρα μας για χρόνια, όπως και πολύ περισσότερο για την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην εργασία και στο σύνολο των δικαιωμάτων τους και για την ένταξη των προσφύγων. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε την πλήρη στελέχωση όλων των Υπηρεσιών Μετανάστευσης με επαρκές και μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των υπέρμετρων καθυστερήσεων στην έκδοση των αδειών διαμονής των μεταναστών εργατών. Με τα παραπάνω κριτήρια, καλούμε τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας να αξιοποιήσουν την δυνατότητα με τη νέα άδεια διαμονής. Έχουμε όμως συγκεκριμένες παρατηρήσεις για την διαδικασία που περιγράφεται και είναι προβληματική, όπως κυρίως για την εμπλοκή της εργοδοσίας, με την οποία «δένονται» οι μετανάστες ακόμα πιο σφιχτά, για τον περιορισμένο χαρακτήρα δικαιωμάτων, για την προσωρινότητα του μέτρου κ.λπ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής