breaking news Νέο

Κάλπικα επιχειρήματα για τα «ιδιωτικά ΑΕΙ» -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Κάλπικα επιχειρήματα για τα «ιδιωτικά ΑΕΙ»  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Η κυβέρνηση, προχώρα μέσα από ένα προπαγανδιστικό μπαράζ κάλπικων «επιχειρημάτων» στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που απογειώνει την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και το οποίο παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη 20/12. Σε πρώτη φάση τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, όπως ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έκρυψε ότι με αυτό το αντιδραστικό σχέδιο νόμου η κυβέρνηση κάνει «ένα πρώτο, αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στο δρόμο για την αναθεώρηση του άρθρου 16», καταργώντας και το τελευταίο συνταγματικό εμπόδιο. 

Η άλλη πλευρά του νομοσχεδίου, που έρχεται να συμπληρώσει την λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι η παράδοση των δημόσιων πανεπιστημίων στις ορέξεις της «αγοράς». Αυτό που ήδη γίνεται σήμερα, θα ενταθεί, καθώς -όπως ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης- μέσω «πολλών χρηματοδοτικών εργαλείων» το δημόσιο πανεπιστήμιο θα μπορεί να διευρύνει την συνεργασία του με διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα. Δηλαδή, θα υπάρχουν πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης και φυσικά πρόγραμμα σπουδών πολλών ταχυτήτων. Όλο αυτό, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε τάχα ως «ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου» το οποίο «θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία». 

Ας δούμε τα «επιχειρήματα» που χρησιμοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια:

1. Είναι πρόκληση να μιλάνε για «τους νέους που μένουν εκτός ΑΕΙ», γι' αυτούς που «φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό», εκείνοι που τους έκλεισαν τις πόρτες των πανεπιστημίων!

Αν ήθελαν, δεν θα θέσπιζαν την Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής. Θα εξασφάλιζαν δωρεάν φοιτητική μέριμνα, θα εξασφάλιζαν την αντίστοιχη στήριξη.

Αυτό που τους νοιάζει είναι πώς θα αξιοποιήσουν αυτήν την πελατεία! Πώς θα αρμέξουν τα πορτοφόλια των φοιτητών που αναζητούν μια άκρη να πιαστούν για τις σπουδές τους...

Το σίγουρο είναι ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αντί για ευκαιρίες μεγαλώνουν τα εμπόδια για τις σπουδές και το αντίκρισμά τους για χιλιάδες φοιτητές.

Εξάλλου, τα ψέματά τους έχουν κοντά ποδάρια...

Μήπως τα 32 κολέγια που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας μείωσαν τη φυγή στο εξωτερικό; Στις χώρες όπου υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν φεύγουν νέοι στο εξωτερικό; Στη Βρετανία, στη Γαλλία και αλλού; Ακόμα και στην Κύπρο, που την έχουν ως υπόδειγμα, χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο φεύγουν από το νησί. Όλα αυτά γιατί το θέμα είναι πιο σύνθετο, αφορά και την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων, την αγορά μεταπτυχιακών και άλλους παράγοντες.

2. Μας λένε ότι δήθεν ότι τα ιδιωτικά θα λειτουργούν με «αυστηρά ποιοτικά κριτήρια» και πως ο ανταγωνισμός με τα δημόσια θα έχει πολλαπλά οφέλη. Αλήθεια σε άλλους τομείς που εφαρμόστηκε π. Υγεία, έναν τομέα όπου οι ιδιώτες βγάζουν αμύθητα κέρδη από την εμπορευματοποίηση, πΠώς αναβαθμίστηκαν τα δημόσια νοσοκομεία με τα ιδιωτικά; Πώς αναβαθμίστηκε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε σχέση με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα; Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που προωθεί η κυβέρνηση θα εντείνουν την κατηγοριοποίηση, ενώ  μία από τις συνέπειες του νομοσχεδίου θα είναι η υποβάθμιση του πτυχίου των δημόσιων Πανεπιστημίων και η δημιουργία αποφοίτων πολλών ταχυτήτων. 

3. Πώς άραγε θα αντιμετωπιστεί έτσι το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των αποφοίτων αλλά και της αξίας του πτυχίου των αποφοίτων; Με την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης φτάσαμε 1 στους 4 κατόχους πτυχίων ΑΕΙ να είναι άνεργος, 1 στους 3 πτυχιούχους να δουλεύει σε επάγγελμα άσχετο με το αντικείμενο που σπούδασε. Όμως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί πραγματικά μια αντιδραστική τομή!

Πρακτικά, όποιος έχει τα λεφτά να πληρώσει θα μπορεί να σπουδάσει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, αποκτώντας ακριβώς τον ίδιο τίτλο σπουδών με εμάς, με πλήρη κατοχυρωμένα πτυχία!

Η αναζήτηση εργασίας θα μετατραπεί σε διαγωνισμό για το πόσο βαθιά φτάνει το χέρι στην τσέπη με το κυνήγι πανάκριβων πιστοποιητικών - μεταπτυχιακών με τίτλο «φτιάξε ένα ελκυστικό βιογραφικό», αγοράζοντας από το μεγάλο παζάρι πτυχίων όλων των επιπέδων με βάση το «ό,τι πληρώνεις παίρνεις».

4. Ονομάζουν «ελεύθερο» ένα πανεπιστήμιο πλήρως εγκλωβισμένο στην τεράστια υποχρηματοδότηση, στις ελλείψεις καθηγητών, στα δεσμά των επιχειρηματιών που λυμαίνονται τη χρηματοδότηση, την Ερεύνα, παρεμβαίνουν ακόμα και στα προγράμματα σπουδών!

Βέβαια η κυβέρνηση θα απελευθερώσει το κράτος από την ευθύνη του να λύσει τα προβλήματα, δίνοντας πλήρη ελευθερία στους επενδυτές και επιχειρηματίες να ξεσαλώσουν πάνω στις σπουδές και στα δικαιώματά μας.

Να παίζουν με το μέλλον χιλιάδων φοιτητών, ξεπουλώντας τα όνειρά τους με το να εμπορεύονται πτυχία, να κυνηγάνε για όλη τους τη ζωή πιστοποιήσεις, σεμινάρια και μεταπτυχιακά. Να λειτουργούν οι διοικήσεις χωρίς να τους ενοχλεί κανένας, χωρίς να λογοδοτούν πουθενά, να κόβουν και να ράβουν για τις επιχειρηματικές τους μπίζνες. Αυτό εξάλλου εννοούν ότι τελειώνουν τη «γραφειοκρατία».

Εμείς στεκόμαστε σε αυτό που εκφράζεται και από μία σειρά Φοιτητικούς Συλλόγους που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα και αποφάσισαν ότι θα εκφράσουν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους την αντίθεση στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών ιδιωτικών Πανεπιστημίων!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής