breaking news Νέο

Ομόφωνο «ΟΧΙ» στα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση των ΔΕΥΑ από Δήμο Βέροιας και ΔΕΥΑΒ

  • Ομόφωνο «ΟΧΙ» στα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση των ΔΕΥΑ από Δήμο Βέροιας και ΔΕΥΑΒ
  • Ομόφωνο «ΟΧΙ» στα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση των ΔΕΥΑ από Δήμο Βέροιας και ΔΕΥΑΒ
  • Ομόφωνο «ΟΧΙ» στα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση των ΔΕΥΑ από Δήμο Βέροιας και ΔΕΥΑΒ

Tην πλήρη αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την επιχειρούμενη κατάργηση των ΔΕΥΑ και τη δημιουργία περιφερειακών φορέων που θα αναλάβουν τη διαχείριση της ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων, εξέφρασαν ο δήμαρχος Βέροιας Κων/νος Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας (ΔΕΥΑΒ) και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης των ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ) Στέργιος Διαμάντης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ (ΠΟΕ ΔΕΥΑ) Παύλος Δραγκόλας, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης προς ενημέρωση της κοινωνίας, το πρωί της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

 

Από την πλευρά του ο Κ. Βοργιαζίδης παίρνοντας πρώτος το λόγο, χαρακτήρισε το ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό. Ενημέρωσε ότι θα τεθούν ερωτήματα στους αρμόδιους στη συζήτηση που υποσχέθηκαν με τους Δήμους και ανέφερε τους κυρίαρχους λόγους που ο Δήμος Βέροιας και η ΔΕΥΑΒ εκφράζουν την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις. «Θεωρούμε ότι μόνο ζημίες θα φέρουν στις ΔΕΥΑ οι συγχωνεύσεις και κατ' επέκταση και σε όλο τον κόσμο που εξυπηρετείται από αυτές. Αφενός μεν ότι δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου της τιμής του νερού και αφετέρου ότι το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών θα πέσει σημαντικά. Περιμένουμε έως το τέλος του χρόνου, όπου οι αρμόδιοι μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνει μία κουβέντα με τους Δήμους. Είμαστε σε στάση επιφυλακής, διατρανώνοντας σε κάθε περίπτωση ότι είμαστε αντίθετοι με τις συγχωνεύσεις».

 

Ο κ. Διαμάντης έκανε λόγο για μια προσχεδιασμένη από καιρό προσπάθεια της κυβέρνησης, που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη, και συνεχίζεται με πρόσχημα κυρίως τα χρέη των ΔΕΥΑ, που, όπως ανέφερε, οφείλονται στην υποστελέχωση και το ενεργειακό κόστος που γονάτισε τις ΔΕΥΑ. «Η κάθε ΔΕΥΑ έχει την ιδιαιτερότητά της και τα δικά της προβλήματα. Εμείς είμαστε μια υγιής ΔΕΥΑ, δεν χρωστάμε πουθενά, την ώρα που δεν έχουμε λάβει ούτε μία δραχμή από τον κρατικό κορβανά. Αντέξαμε όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε από τις καλύτερες ΔΕΥΑ». Αναλύοντας τα υπέρ και τα κατά στην επιχειρούμενη συγχώνευση, τόνισε πως θα υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι πολίτες και ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας του νέου φορέα, θα στερήσει χρήματα από την τοπική αγορά. «Δεν κερδίζουμε τίποτα και χάνουμε πολλά. Χάνουμε την άμεση επαφή. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα 24 ώρες το 24ωρο να παρεμβαίνουμε άμεσα με προσωπικό ασφαλείας για την αντιμετώπιση των βλαβών. Ταυτόχρονα χάνεται ένας σημαντικός πόρος για την τοπική οικονομία. Η ΔΕΥΑΒ συνεργάζεται με τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις, που θα χάσουν σημαντικό μερίδιο της συνεργασίας τους και άρα θα πληγεί και η τοπική απασχόληση και οικονομία». Ακόμα στηλίτευσε τη στάση της κεντρικής διοίκησης, που ενίσχυσε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ με 230 και 70 εκ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι τοπικές ΔΕΥΑ δεν επιδοτήθηκαν για το ενεργειακό κόστος και τέλος τόνισε ότι η ΔΕΥΑΒ δεν έχει χάσει ούτε ένα ευρώ από τα προγράμματα Φιλόδημος, Αντώνης Τρίτσης και ΕΣΠΑ, ενώ απορρόφησε 40 εκατ. ευρώ για έργα που υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται και έχει καταθέσει προτάσεις για έργα της τάξης των 28 εκ. ευρώ. «Θέλω να πιστεύω ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα περάσει το προσχέδιο, που έρχεται σε διαβούλευση για τις ενσωματώσεις των ΔΕΥΑ», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ.

 

Ο κ. Δραγκόλας αναφέρθηκε στο έργο και στα μέγιστα που έχουν προσφέρει διαχρονικά οι ΔΕΥΑ στις τοπικές κοινωνίες από την ίδρυσή τους, στη δεκαετία του ΄80, και μέχρι σήμερα, έχοντας εκτέλεσει τεράστιο έργο (βιολογικοί καθαρισμοί, καθαρό και πόσιμο νερό, αντικατάσταση παλαιών δικτύων κ.α.), που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλοντας την κυβέρνηση ότι έρχεται με προχειρότητα να καταργήσει τις ΔΕΥΑ, που αποτελούν περιουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης και να δημιουργήσει μεγάλα απρόσωπα σχήματα, χωρίς να δεσμεύεται για το χαρακτήρα αυτών των επιχειρήσεων, τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο νέο σχήμα. Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού από την «πίσω πόρτα», σημειώνοντας πως, αν προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης,  χάνεται ο κοινωφελής χαρακτήρας των ΔΕΥΑ και όλα τα μεγάλα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικώνκαθαρισμών, αξίας πολλών δις ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω της επιτροπής που θα συσταθεί και θα προϊσταται ένας μάνατζερ, θα κατευθυνθούν στις μεγάλες εταιρείες ΣΔΙΤ, οι οποίες ήδη προετοιμάζονται και έχουν αρχίσει να εξαγοράζουν μικρότερες εταιρίες με τεχνογνωσία στην ύδρευση.

«Εκπροσωπώ 5.000 εργαζόμενους σε 126 ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα, ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων. Ένα τέτοιο σχέδιο νόμου δεν το έχουμε δει πουθενά. Με πρόσχημα ότι η ΔΕΥΑ είναι προβληματικές, που είναι αποτέλεσμα της απαξίωσής τους από την πολιτεία, χωρίς να κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις και τις χρηματοδοτήσεις που είχαν υποσχεθεί, και οι οποίες κρατούν καθηλωμένα εδώ και 15 χρόνια τα τιμολόγια, απορροφώντας όλη την αύξηση του ενεργειακού κόστους,  προχωρούν σε ενσωματώσεις, ανοίγοντας το δρόμο της ιδιωτικοποίησης του νερού από την "πίσω πόρτα". Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αξιολογεί μια κοινωφελή επιχείρηση που δίνει το μόνο κοινωνικό αγαθό, το νερό, που καλύπτει και υποστηρίζει το σύνταγμα και όχι να την αξιολογεί με βάση την ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους πολίτες; Πώς είναι δυνατόν να επιδοτεί ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΕΥΑΘ - ιδιωτικές εταιρίες εισαγμένες στο χρηματιστήριο- και να αδιαφορεί για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Αυτή είναι η μεγάλη αδικία .Το αθηνοκεντρικό κράτος αδιαφορεί, όπως πάντα, για την Περιφέρεια. Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει, μπορεί να έκανε έναν ελιγμό και να δημιουργήσει περισσότερες επιχειρήσεις από 13, αλλά αυτό που ξεκίνησε, θα το τελειώσει. Όσο περισσότερο αντιδρούμε, τόσο περισσότερο μπορούμε να μειώσουμε τη ζημιά. Εμείς οι εργαζόμενοι θα είμαστε στους δρόμους και θέλουμε συμπαράστατες όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγκόλας.

 

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν σύμβουλοι και πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων που έθεσαν ερωτήματα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση μέχρι τέλος του έτους θα φέρει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), στις θέσεις των οποίων θα προκύψουν λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, μία ανά περιφέρεια ή μία ανά δύο - τρεις νομούς, οι οποίες θα κληθούν να λειτουργήσουν με νέο τρόπο.

Ως πρώτη αντίδραση οι εργαζόμενοι συμμετείχαν χθες (20/12) σε τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, που αποφάσισε και προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΠΟΕ - ΔΕΥΑ), από τις 11.00 μέχρι τις 15.00.

 

Ε.Β.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής