breaking news Νέο

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Αυξήσεις τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 15% εν μέσω αντιδράσεων

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Αυξήσεις τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 15% εν μέσω αντιδράσεων

Με το φλέγον ζήτημα των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, εν μέσω οξύτατων αντιδράσεων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Στην εισήγηση  της δημοτικής Αρχής, ο Δ/ντής της Οικονομικής Υπηρεσίας Δημήτρης Σαζακλίδης, μίλησε για δυσάρεστες εκπλήξεις για όσους ασχολούνται με νούμερα. Παραθέτοντας οικονομικά στοιχεία ενημέρωσε πως τα  τέλη καθαριότητας και φωτισμού "λίαν επιεικώς"  έχουν αυξηθεί κατά 25%. Αρχικά από την ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας που προέβλεπε αύξηση 9-10% στα δημοτικά τέλη που ήταν η αρχή χρονικά γιατί και ακολούθησε η απόφαση της πολιτείας και όχι του δήμου, η οποία έλεγε ότι το 2024, θα επιβληθεί ένα ποσό επιπλέον της τάξης του 1.012.000 ευρώ για το τέλος ταφής ετών 2022, γ' εξάμηνο 2023 και α' εξάμηνο 2024.

 

Η πρόταση του δήμου για τα δημοτικά τέλη

Ο Δήμαρχος κ. Βοργιαζίδης εξήγησε πως το 25% είναι το ποσό που προκύπτει από τα ανταποδοτικά τέλη.  Κατανοώντας όμως πως ένα  τέτοιο ποσό θα είναι ήταν υπερβολή, ενημέρωσε πως το 10% των τελών θα το απορροφήσει ο ο Δήμος, με 650 χιλιάδες από ιδία έσοδα και  το 15% θα μετακυλιθεί στους πολίτες ως αύξηση των δημοτικών τελών. Δεν θα είναι παραπάνω από 2 ευρώ για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών πρόσθεσε και 1,5 ευρώ για ένα σπίτι στο χωριό, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ο δήμος δεν μπορεί να αναλάβει όλο το ποσό γιατί θα λείψουν χρήματα από έργα υποδομής», ενώ όπως είπε της αύξησης θα εξαιρεθούν τρεις κοινωνικες ομάδες. Οι συμμετέχοντες στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΒ, οι συμμετέχοντες στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Βέροιας και οι πολύτεκνοι, οι οποίοι υπολογίζονται σε 1.300 οικογένειες, τονίζοντας πως είμαστε αναγκασμένοι να πληρώσουμε αυτό το ποσό γιατί αυτά ψηφίζονται στη βουλή, δεν το επιβάλλει ο δήμος Βέροιας.

 

 

ΤΟΠΟΘΕΣΕΙΣ

Στις τοποθετήσεις η επικεφαλής της παράταξης «ΒΕΡΟΙΑ - ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΛΗ» Γεωργία Μπατσαρά σημείωσε ότι: «Το θέμα δεν είναι ευχάριστο και για εμάς προσωπικά, αλλά το ψηφίζω με βαριά καρδιά, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η καινούργια δημοτική αρχή».

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» Αντώνης Μαρκούλης ανέφερε ότι: «Εμείς δεν συναινούμε σε καμία αύξηση. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε και να πούμε όχι στην αύξηση στην αναπροσαρμογή των τελών, βάζοντας απέναντι μας την κυβερνητική πολιτική. Οι Δήμοι πρέπει να αντιδράσουν και εμείς δεν βλέπουμε την παραμικρή αντίδραση, πέρα από μία απλή ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για την κατάργηση του τέλους ταφής», σημειώνοντας πως  το κοινωνικό τιμολόγιο πρέπει να έχει προέκταση και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» Γιώργος Μελιόπουλος χαρακτήρισε την αύξηση των δημοτικών τελών ως μία απαράδεκτη ενέργεια της τοπικής διοίκησης που έχει θητεία μόλις 11 ημερών: «Σε συνθήκες γενικευμένης φτώχειας και ακρίβειας η τοπική διοίκηση καταρρίπτει το ρεκόρ της πιο γρήγορης φοροπληξίας, επιφυλάσσοντας στους πολίτες χριστουγεννιάτικο δώρο με αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Ως παράταξη τις καταψηφίζουμε και τις θεωρούμε ληστρικές και άδικες και αυτό είναι προάγγελος και για άλλες αυξήσεις τον επόμενο χρόνο που έρχεται».

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μιχαηλίδης από την πλευρά του σημείωσε πως δεν είναι καθόλου ευχάριστο να προτείνεται αύξηση σε δύσκολες εποχές. Χαρακτήρισε γενναία την απόφαση του δήμου να απορροφήσει ένα μέρος από τέλος τάφης από ιδία έσοδα και το υπόλοιπο να το επιμερήσει ως ανταποδοτικό τέλος στους δημότες. «Ας είμαστε ρεαλιστές, η αύξηση δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να εκτροχιάσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αν δεν το κάνουμε αυτό θα υπάρξει ψαλίδισμα στα έργα υποδομής. Αναγκαζόμαστε να το ψηφίσουμε με βαριά καρδιά».

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τσαναξίδης μίλησε για συντελεσμένο έγκλημα αναφέροντας πως ο νόμος αυτός  εξυπηρετεί ταξικά συμφέροντα. «Αυτό δεν είναι πολιτική άποψη. Ας μην ψάχνουμε άλλοθι στους νόμους και ας κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Η σημερινή εισήγηση της δημοτικής αρχής για αύξηση των δημοτικών τελών δημιουργεί μεγάλα αδιέξοδα στους πολίτες, την ώρα που πληρώνουμε αρκετούς άμεσους και έμμεσους φόρους. Δεν έχετε "λευκή επιταγή" να τσακίζεται τα δικαιώματα των πολλών. Έχουμε πνιγεί στους φόρους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παλουκίδης δήλωσε ότι καταψηφίζει τις αυξήσεις σημειώνοντας πως: «Πρέπει να προστατεύσουμε τους οικονομικά αδύναμους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιουχους και να λάβουμε υπόψιν τα εμβαδά των ακινήτων, αλλά και να δούμε κάποιο συντελεστή που είναι άλλος για την πόλη της Βέροιας και άλλος για τα χωριά, τα οποία αρχίζουν να ερημώνουν».

Ο δημοτικός σύμβουλος Θεόφιλος Κορωνάς σημείωσε πως δεν είναι ο σωστός χρόνος που αποφασίστηκε η συζήτηση για την αύξηση δημοτικών τελών και αυτό το τόσο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να έρθει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ώστε οι νέες παρατάξεις να διαμορφώσουν και αυτές τη δική τους άποψη. Οσον αφορά στην ουσία του θέματος σημείωσε: «Θεωρώ ότι το τέλος ταφής έρχεται να θάψει μια κακή πρακτικη του δήμου Βέροιας, που δεν έχει αναφερθεί ποτέ και προκύπτει από τα τιμολόγια της ΔΕΗ,  όπου το ενεργειακό κόστος της άρδευσης είναι περίπου 600.000 ευρώ και το ενεργειακό κόστος ύδρευσης είναι 300.000 ευρώ, ενώ δηλώνεται παρανόμως 180.000 ευρώ και αυτή η …τρύπα της άρδευσης πληρώνεται από τα δημοτικά τέλη και γι' αυτό κάναμε καταγγελία στο ελεγκτικό συνέδριο, με σκοπό να αναδειχθεί το πρόβλημα».  Ανταπαντώντας στον κ. Κορωνά ο δήμαρχος ανέφερε πως ο δήμος έχει χρηματοδοτηθεί με ποσό άνω του 1 εκατ. ευρώ για το ενεργειακό κόστος από το κράτος και από εκεί έχει καλυφθεί η …τρύπα άρδευσης, ενώ παράλληλα σημείωσε πως βλέπουμε ποιές είναι οι καταναλώσεις της άρδευσης και αυτό το αναθέσαμε σε εταιρία. Οσον αφορά τη χρονική στιγμή συζήτησης για την αύξηση των δημοτικών τελών, είπε πως τα τέλη ψηφίζονται εντός του έτους, γιατί αφορούν το επόμενο έτος και προηγούνται πάντα του προϋπολογισμού.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου σημείωσε πως οι απόψεις των ομιλητών έχουν μόνο αντιπολιτευτικό λόγο. «Υπάρχει η αρχή της ανταποδοτικότητας. Ότι ξοδεύεις πρέπει και να το εισπράττεις. Αν δεν μετακυλίσουμε την αύξηση το τέλος ταφής απορριμμάτων στους δημότες, δεν θα κάνουμε έργο. Αλλού πρέπει να γκρινιάξετε και όχι σε εμάς. Εμείς δεν είμαστε κέντρο λήψης αποφάσεων. Οι κυβερνήσεις δεν αντιμετώπισαν επαρκώς το ζήτημα των σκουπιδιών, αντί να δράσουνε και επιβάλουν στους δήμους να γίνεται σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, προτίμησαν να κάνουν το σκουπίδι από κόστος - βάρος, έσοδο. Το σκουπίδι αξίζει και πληρώνεται. Οποιαδήποτε συζήτηση δεν αλλάζει τα νούμερα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι η άδικη επιβολή του τέλους ταφής, ξεπερνάει τους δήμους και πάει στη γενική κυβέρνηση, η οποία θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει τους δήμους με υποδομές για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. «Το τέλος ταφής μπήκε ως προαπαιτούμενο για να αποθηκευτούν χρήματα από την Ε.Ε. Οι δήμοι αυτό πρέπει να το διαχειριστούν και μαζί με τους δημότες στην πορεία μειώνοντας την παραγωγή απορριμμάτων και αυξάνοντας την ανακύκλωση, να μπορέσουμε να μειώσουμε τα απορρίμματα και άρα σε βάθος χρόνου να μειώσουμε και το τέλος ταφής. Μόνο έτσι μπορεί να αποφευχθεί».

 

Πως διαμορφώνονται οι αυξήσεις για το 2024

 

Τελικά με αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας – φωτισμού και άρδευσης, πέρασαν  οι δημοτικοί φόροι του 2024. Τα θέματα πέρασαν κατά πλειοψηφία και συγκεκριμένα εγκρίθηκαν από τις παρατάξεις, που ασκούν την διοίκηση.

Για την αναπροσαρμογή ή μη του α) ημερήσιου τέλους συμμετοχής στις λαϊκές αγορές του Δήμου και β) τέλους χρήσης στην Κυριακάτικη Αγορά της Κοινότητας Ριζωμάτων, αποφασίστηκε η τιμή να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Για την αναπροσαρμογή ή μη των τελών καθαριότητας & φωτισμού, αποφασίστηκε αύξηση 15%.

Για την αναπροσαρμογή ή μη των τελών χρήσης πεζοδρομίων-κοινοχρήστων χώρων κ.λ.π., το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα.

Μείωση αποφασίστηκε, 70,00€/τ.μ. τον χρόνο (από 80,00€/τ.μ. τον χρόνο που ίσχυε για το έτος 2023): Για τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Μπαρ, Καφέ, Ταβέρνα, Ουζερί, Τρόφιμα κλπ. ή με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υγειονομικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεων αναψυχής ή επιχειρήσεων μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς πρόχειρου ή πλήρους γεύματος της Α ζώνης που βρίσκονται:

1) Στην οδό Ελιάς και στη Λ.Ανοίξεως (από το ύψος της οδού Κωττουνίου έως το ύψος της οδού 28ης Οκτωβρίου).

2) Στις οδούς Κοντογεωργάκη και Έλλης.

3) Στο Εμπορικό Κέντρο (περιλαμβάνει τις οδούς Ιπποκράτους – Προφήτη Ηλία – Α.Τσούπελη – Αριστοτέλους – Τσαλδάρη – Κάππου – Βικέλα – Α.Καμάρα – Μητροφάνους – Φιλίππου).

4) Στις διασταυρώσεις των οδών: α) Μητροπόλεως (έως τη διασταύρωση με τις οδούς Κοντογεωργάκη και Ιπποκράτους) – Βενιζέλου (έως τη διασταύρωση με τις οδούς Προφήτη Ηλία και Μούμογλου – Εληάς.

Για την αναπροσαρμογή ή μη των τελών άρδευσης, λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους, η αναπροσαρμογή έχουν ως εξής:

Α) Για τη Δ.Ε. Απ.Παύλου σε 22,00€/στρέμμα (από 17,00€/στρέμμα που ίσχυε το 2023).

Β) Για τη Δ.Ε. Βεργίνας:

α) Σε 22,00€/στρέμμα (από 17,00€/στρέμμα που ίσχυε το 2023) πλην των Δημοτικών Κοινοτήτων Συκιάς και Παλατιτσίων.

β) Για τη Δημοτική Κοινότητα Συκιάς σε 0,12€ το κυβικό μέτρο.

γ) Για τη Δημοτική Κοινότητα Παλατιτσίων σε 4,50€ ανά ώρα χρήσης του δικτύου άρδευσης (από 3,50€ ανά ώρα χρήσης του δικτύου άρδευσης που ίσχυε το 2023).

Γ) Για τη Δ.Ε. Μακεδονίδος:

α) Για δενδρώδεις καλλιέργειες και για καλλιέργεια καπνού σε 25,00€/στρέμμα (από 19,00€/στρέμμα που ίσχυε το 2023).

β) Για καλλιέργειες κηπευτικών σε 40,00€/στρέμμα (από 31,00€/στρέμμα που ίσχυε το 2023).

Δ) Για την καλλιέργεια Ακτινιδιάς για όλες τις Δημοτικές Ενότητες (εκτός των Δημοτικών Κοινοτήτων Παλατιτσίων και Συκιάς) το τέλος άρδευσης αναδιαμορφώνεται και καθορίζεται σε 27,00€/στρέμμα (από 17,00€ & 19,00€/στρέμμα που ίσχυε το 2023).

Για την αναπροσαρμογή ή μη των τελών διαφήμισης, των τελών στάθμευσης και του τέλους εισόδου οχημάτων στο πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρου, των δικαιωμάτων παροχής υπηρεσιών στα νεκροταφεία της Κοινότητας Βέροιας και στις λοιπές Κοινότητες του Δήμου, του δικαιώματος βοσκής, του τέλους Τέλεσης Πολιτικών Γάμων, του συντελεστή φόρου φωτιζόμενης επιφάνειας και του τέλους αυθαίρετης χρήσης δημοτικών εκτάσεων, οι τιμές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής