breaking news Νέο

Προς Πρόεδρο {2} - Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

Προς Πρόεδρο {2} - Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

Είναι η 2η φορά που απευθύνομαι στον πρόεδρο ,για να αναφερθώ σε κάποιες αστοχίες του που πρέπει να μην επαναληφθούν, συμβάλλοντας στο ελάχιστο  στην ανασύνταξη του κόμματος , στην γρήγορη επαναφορά του στις κυβερνητικές ράγες, για να απαλλαγεί ο τόπος από την πιο καταστροφική και επικίνδυνη κυβέρνηση.

Σε κείμενο μου προς τον Πρόεδρο τον Νοέμβρη  σ’ ένα σημείο έγραφα……   «..…Σωστό να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες , να δημιουργήσουμε think-tanks,την αδιαμεσολάβητη σχέση με τον κόσμο, ίσως και άλλες πρωτοπόρες ιδέες, όμως θα στέκουν «μετέωρες» αν δεν στηρίζονταν σ’ ένα δυνατό κόμμα. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι  δεν μπορεί να υπάρξει αριστερά χωρίς κόμμα……». Είναι αναγκαία η επικοινωνιακή αναβάθμιση του κόμματος, η προσέγγιση με τα ευρύτερα λαικά στρώματα  να γίνεται πιο οργανωμένα, πιο αποτελεσματικά, όμως χρειάζεται προσοχή, μια ισορροπία, ένα μέτρο ώστε να μην κάνουμε το «άλμα» στην απέναντι όχθη!!

Όπως είχα αναφέρει παλαιότερα, ο ρόλος του προέδρου, είναι ανάλογος του μαέστρου σε μία ορχήστρα, που συντονίζει τους μουσικούς να παίξουν σωστά, χωρίς φάλτσα και παραφωνίες .Να αξιοποιήσει στο μέγιστο την δυνατότητα που διαθέτει ο καθένας, ώστε να παρουσιαστεί ένα αξιόλογο σύνολο. Στον χώρο μας η ορχήστρα είναι τα όργανα του κόμματος. Στον πρόεδρο πέφτει η ευθύνη για την σωστή και κατάλληλη κατανομή, την καλλίτερη αξιοποίηση του στελεχικού δυναμικού .Να προωθήσει την συλλογική λειτουργία, να αναδείξει την ηγετική ομάδα. Αυτή θα επωμισθεί και την ευθύνη για την καλλίτερη επεξεργασία των προτάσεων. Και όσο πιο συστηματικά αναδεικνύεται η ηγετική ομάδα άλλο τόσο θα εκπέμπεται ένα θετικό και ελπιδοφόρο μήνυμα στην κοινωνία.

Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι ενέργειες, -οι απροειδοποίητες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους χώρους και καταλύματα, «οι έφοδοι» στις συνεδριάσεις οργάνων, είναι υποδείξεις κάποιου επικοινωνιολόγου, που θεωρεί ότι έτσι προσεγγίζεις καλλίτερα τον κόσμο, βρίσκεσαι συνεχώς στην επικαιρότητα, ενισχύεις το ηγετικό σου προφίλ. Αν ήταν προσωπική σου υπόθεση ενδεχομένως να ίσχυαν. Όμως είσαι πρόεδρος ενός κόμματος, -όχι αρχηγός – που βάση του είναι η συλλογική λειτουργία.

Προκύπτουν δύο σοβαρές ενστάσεις :

Η πρώτη, όταν παρακάμπτεις τις οργανώσεις, για να επισκεφθείς κάποιους χώρους περιθωριακούς, υποτιμημένους με ιδιαίτερα προβλήματα η ενέργεια αυτή με τον ηπιότερο χαρακτηρισμό θεωρείται άστοχη!! Υποτιμάς τις οργανώσεις, όσο αδύναμα και αν λειτουργούν, αντιπαρέρχεσαι το ρόλο που καλούνται να παίξουν στο χώρο τους, τις αφήνεις μετέωρες χωρίς καμία προοπτική ενίσχυσης τους. Η επίσκεψη του προέδρου σ’ έναν χώρο δεν γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, για φωτογράφηση, ούτε να μετατρέπεται σε  μία επικοινωνιακή «φωτοβολίδα». Το έμπρακτο ενδιαφέρον για τα αδύνατα στρώματα είναι η πεμπτουσία ύπαρξης της αριστεράς. Και με αυτά πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένες οι οργανώσεις και να προσφέρουν την όποια βοήθεια χρειάζονται.. Η παρουσία του ηγέτη πρέπει να ενισχύει το δυνάμωμα των σχέσεων του κόμματος με αυτούς τους χώρους. Είναι αυτό που έλεγε κάποτε ο Χαρίλαος εμείς ρίξαμε τον σπόρο, κοιτάξτε εσείς να τον καλλιεργήσετε. Και όποιον σπόρο να ρίξει ο ηγέτης θα «μαραθεί» αν δεν τον «φροντίσουν» τα μέλη. Καλές οι καινοτόμες ιδέες, η αξιοποίηση της τεχνολογίας όμως μόνα τους δεν αρκούν!! Χρειάζεται μεγαλύτερη ενασχόληση με το κόμμα, περισσότερη βοήθεια στις οργανώσεις για να γίνουν το κόμμα στο χώρο τους .Σ’ αυτές θα στηριχθείς για τις όποιες αλλαγές χρειάζονται να γίνουν στον τόπο μας. Και επειδή πολλές φορές αναφέρεσαι στον Τσίπρα , αυτός δεν χρησιμοποίησε ποτέ τέτοια πραχτική. Όπου θα πήγαινε ενημέρωνε πρώτα τις οργανώσεις. Επομένως καλό είναι να αποφεύγονται  τέτοιες ενέργειες , να μην χάνεται η ουσία για επικοινωνιακά τρυκ.

Η δεύτερη ένσταση αφορά την συνεχή αυτοπροβολή σου στα σοσιαλ μίντια, παραμερίζοντας την ηγετική ομάδα. Κανείς δεν αντιλέγει πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της δημόσιας παρουσίας του προέδρου , όμως υπάρχει ένα μέτρο  , ένα όριο στην διαρκή έκθεση  του .Δεν πρέπει να παρακάμπτονται στελέχη που είναι υπεύθυνα σε κάθε τομέα. Ο πρόεδρος είναι πρώτος μεταξύ ίσων, και είναι αυτός που πρέπει να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία των οργάνων , και της συλλογικότητας. Η αρχή ενός ανδρός είναι ξένη με τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς. Η υποτίμηση των οργάνων είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη του κόμματος. Εκεί που οι αποχωρήσαντες  δεν σέβονταν τις αποφάσεις και πολλές φορές λειτουργούσαν κόντρα σ’ αυτές , μην φτάσουμε στο άλλο άκρο να μην τις παίρνουμε συλλογικά. Να ενισχύσουμε τις «δόσεις οξυγόνου»  να κρατηθούν ζωντανές , να γίνουν αυτές το κόμμα μέσα στο χώρο τους .Ο φρέσκος αέρας θα καθαρίσει την «μούχλα» , θα δημιουργήσει τα αντισώματα αντιμετώπισης οποιασδήποτε εκδήλωσης παραγοντισμού ή ικανοποίησης μόνο  προσωπικών φιλοδοξιών. Νομίζω  μία από τις βασικές αιτίες της εκλογικής συντριβής ήταν η απουσία στην μάχη των οργανώσεων .Και αυτή η απουσία καλύφθηκε από τους μηχανισμούς που δημιούργησαν ορισμένα στελέχη , με τις όποιες συνέπειες .Αυτό να γίνει μάθημα που θα πρέπει να απασχολήσει όλη την προσυνεδριακή διαδικασία :από τις θέσεις μέχρι και τις αποφάσεις .Έτσι νομίζω θα στείλουμε ξανά το σήμα στην κοινωνία , ότι πήραμε το μήνυμα , είδαμε τα λάθη , τις αδυναμίες μας και συλλογικά θα σταθούμε στο πλάι της .

Και σαν υστερόγραφο να επαναλάβω αυτό που τόνισα στο παρελθόν: πρώτα εσύ πρέπει να προστατεύσεις την προσωπική σου ζωή από τα αδηφάγα ΜΜΕ , να προσαρμοστείς όσο γίνεται πιο γρήγορα στην Ελληνική πραγματικότητα. Μετά τα γενέθλια της σκυλίτσας ,- η δημοσιοποίηση πως τρώει την τούρτα -, ήρθε και η παρουσία της στην συγκέντρωση που οργανώθηκε για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ .Εκεί πήγες σαν ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ!!!!!!

Μην δίνεις λαβή να αλλάζουν ατζέντα οι αντίπαλοι , να  την απομακρύνουν από την σκληρή καθημερινότητα.

Παρά την κυβερνητική λαίλαπα που δέχεται η κοινωνία , την περαιτέρω φτωχοποίηση της , δεν φαίνεται δημοσκοπική ανάκαμψη , και μάλλον κάπου πρέπει να «αρμενίζουμε στραβά»!!!  Θα επανέλθουμε γι’ αυτό…

 

Γιώργος Κακαφίκας

Βέροια


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής