breaking news Νέο

Νέο κυβερνητικό σχήμα: Χρυσοχοΐδης Προστασίας του Πολίτη, Γεωργιάδης Υγείας, Μιχαηλίδου Εργασίας - Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Νέο κυβερνητικό σχήμα: Χρυσοχοΐδης Προστασίας του Πολίτη, Γεωργιάδης Υγείας, Μιχαηλίδου Εργασίας - Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σε μίνι ανασχηματισμό προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας αλλαγές θέσεων σε βασικά υπουργεία της κυβέρνησης.

Κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώθηκαν οι ακόλουθες αλλαγές στη σύνθεση της Κυβέρνησης:

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Υγείας Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Υπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Η ορκωμοσία ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου και ώρα 18.00.

 

Τι λέει το Μαξίμου για τον «μίνι» ανασχηματισμό

«Ο πρωθυπουργός όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Κυβερνητικά στελέχη μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα αναφέρουν τα εξής:

«Ο πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά για να έχουμε ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, επικεφαλής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που διαθέτει πλούσια εμπειρία σε αυτό τον τομέα ενώ υφυπουργός αναλαμβάνει ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος. Επικεφαλής στο Υπουργείο Υγείας, έναν τομέα στον οποίο δίνει επίσης μεγάλη έμφαση η κυβέρνηση, αναλαμβάνει ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός με μεταρρυθμιστική εμπειρία, προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες. Υπουργός Εργασίας, αναλαμβάνει η Δόμνα Μηχαηλίδου, που έχει θητεύσει με επιτυχία στο συγκεκριμένο υπουργείο ενώ υφυπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη, στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επίσης στέλεχος από τη νέα γενιά, αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου. Σημειωτέον ότι με τις αλλαγές ακόμη μια γυναίκα αναλαμβάνει υπουργική θέση και άλλη μία προστίθεται στις θέσεις των υφυπουργών, ενώ μπαίνουν στο υπουργικό σχήμα 3 στελέχη της νεότερης γενιάς. Ο αριθμός υπουργών και υφυπουργών δεν αυξάνεται, αφού ήδη ο Υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς έχει εκλεγεί Περιφερειάρχης Αττικής και δεν έχει αντικατασταθεί».

 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Με όρους ανακύκλωσης  ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν ακόμη ανασχηματισμό ομολογώντας την  στελεχιακή ένδεια και την αποτυχία της  δήθεν επιτελικής κυβέρνησής του»

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε παταγωδώς να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών σε μια σειρά από γεγονότα και χρειάστηκαν έξι μήνες στον κ. Μητσοτάκη για να το ομολογήσει», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στο αιχμηρό σχόλιό του για τις αλλαγές στην κυβέρνηση.

Τονίζει ότι είναι «οχυρωμένη στην αλαζονεία της, με διάθεση μόνο για διευθετήσεις συμφερόντων και όχι μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών και ιδίως των πιο αδύναμων, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί πάλι με όρους επικοινωνίας και ανασχηματισμούς 'μουσικών καρεκλών' να διαχειριστεί την πολιτική φθορά της».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρατηρεί πως «με όρους ανακύκλωσης, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν ακόμη ανασχηματισμό, ομολογώντας την στελεχιακή ένδεια και την αποτυχία της δήθεν επιτελικής κυβέρνησής του, που παραμένει από τις μεγαλύτερες αριθμητικά». Επισημαίνει ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης επιστρέφει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού πρώτα είχε απομακρυνθεί ως αποτυχημένος μετά τις πυρκαγιές του 2021 και με 'διαπιστευτήρια' την αναποτελεσματική παρουσία του στο υπουργείο Υγείας, καθώς το Ε.Σ.Υ. καταρρέει και απαξιώνεται συστηματικά.

Ως φαίνεται, το υπουργείο Υγείας είναι μονοπώλιο των πολιτικών τέκνων του Γιώργου Καρατζαφέρη».

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να καλύψει τις δηλώσεις Συρίγου - Να απαντήσει ο πρωθυπουργός αν τις στηρίζει

«Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να καλύψει τις δηλώσεις Συρίγου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ζητά από τον πρωθυπουργό «να απαντήσει αν τις στηρίζει».

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει: «Συνιστά τεράστιο θράσος, η κυβέρνηση που ασκεί εδώ και χρόνια εξωτερική πολιτική με γνώμονα την επίθεση στους αντιπάλους της ως "εθνική εξαίρεση", την πατριδοκαπηλία και τις εσωκομματικές της ισορροπίες, να κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ευαισθησία στα εθνικά θέματα, τη στιγμή, μάλιστα, που όχι μόνο δεν καταδικάζει τις επικίνδυνες δηλώσεις Συρίγου για την Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά περιορίζεται σε ακατάληπτες δικαιολογίες για να τις καλύψει. Ο κ. Συρίγος όχι μόνο δεν ανασκεύασε τις δηλώσεις του περί Συνθήκης της Λωζάννης που είναι "κατά 97% παρωχημένη", αλλά τόνισε επιπλέον ότι "ως ένα βαθμό είναι παρωχημένη και ως προς τις μειονότητες". Αυτά από μία κυβέρνηση που εκμεταλλεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο το μειονοτικό πριν τις εκλογές».

Ακολούθως υποστηρίζει ότι «η αναπαραγωγή αυτών των θέσεων με την ανοχή, μάλιστα, της κυβέρνησης δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους και ερωτήματα που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό» και προσθέτει: «Πρώτον, δεν υπάρχει κανείς εκτός από τον ίδιο τον κ. Συρίγο που να θεωρεί πειστικό, πως ο ισχυρισμός ότι 97% της Συνθήκης είναι "παρωχημένο" δεν αφήνει περιθώρια εκμετάλλευσης στην Τουρκία για να προωθήσει τις απαράδεκτες θέσεις της περί αναθεώρησης. Εάν ανοίξει αυτή η συζήτηση, ελάχιστη σημασία έχει αν η Τουρκία επιδιώκει να αναθεωρήσει το "97%" ή το υπόλοιπο "3%". Δεύτερον, οι θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιορίζονται ούτε στην επίκληση του δικαιώματος νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ούτε στην θέση πως "ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται"».

Ακολούθως παραθέτει την επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών που τονίζει σαφώς ότι: «Όσον αφορά τα ελληνικά νησιά, πουθενά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης δεν προβλέπεται ότι αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως». Υπογραμμίζει δε, ότι «ουδέποτε -και ορθώς- ελληνική κυβέρνηση στη μεταπολίτευση, έχει πάει πέρα από αυτήν τη θέση, ανοίγοντας συζήτηση για το ποιες διατάξεις της Συνθήκης είναι ή δεν είναι ανενεργές και σε ποιον βαθμό ή πώς ερμηνεύονται».

Καταλήγοντας αναφέρει: «Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο πρώην υπουργός μίλησε ως "ακαδημαϊκός" και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι μίλησε "με την επιστημονική του ιδιότητα". Λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Συρίγος τόνισε ότι "επειδή άκουσα κάτι για επιστημονικές θέσεις" σημειώνω ότι οι θέσεις μου "δεν είναι επιστημονικές αλλά βαθύτατα πολιτικές". Αντί να παίζει με τις λέξεις και τις έννοιες ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει εάν αποδέχεται ή απορρίπτει τη θέση του πρώην υπουργού του».

 

Νέα Αριστερά: «Ανακύκλωση κυβερνητικής αποτυχίας ο ανασχηματισμός»

Για «ανακύκλωση κυβερνητικής αποτυχίας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά, όσον αφορά στον κυβερνητικό ανασχηματισμό

Kαι εξηγεί: «Η ανακύκλωση και η τοποθέτηση σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια υπουργών που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: Είτε ότι ο πρωθυπουργός έχει στερέψει από πολιτικό προσωπικό και προθύμους, είτε ότι εργαλειοποιεί την διακυβέρνηση της χώρας για εσωτερικούς σκοπούς. Και στις δυο περιπτώσεις ένα είναι σίγουρο: το αδιέξοδο του συστήματος Μητσοτάκη».

Συνεχίζοντας υποστηρίζει: Από εκεί και πέρα, η καρατόμηση του κ. Οικονόμου επιβεβαιώνει την αποτυχία του λαϊκισμού και της δημαγωγίας περί ασφάλειας, την ώρα που οι πολίτες βιώνουν καθημερινά ανασφάλεια και φόβο. Για την επιστροφή του κυρίου Χρυσοχοΐδη (την πέμπτη αν δεν κάνουμε λάθος) στο ίδιο υπουργείο, δεν χρειάζονται σχόλια. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Στη χώρα που το βρεφικό γάλα πωλείται έως και 213% ακριβότερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολίτες έχουν πιο σημαντικά θέματα να αντιμετωπίσουν από τις 'μουσικές καρέκλες' της κυβέρνησης και τους τακτικισμούς του πρωθυπουργού».

 

ΚΚΕ: Στόχος η επιτάχυνση της “μεταρρυθμιστικής” ατζέντας με  νέα βάρη στο λαό

«Ο μόνος στόχος που υπηρετούν οι ονομαζόμενες "διορθωτικές" αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι η επιτάχυνση της λεγόμενης "μεταρρυθμιστικής" ατζέντας της κυβέρνησης της ΝΔ, που για την εργατική - λαϊκή πλειοψηφία σημαίνει νέα βάρη. 'Αλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από την επιστροφή υπουργών σε γνώριμες θέσεις στις οποίες διακρίθηκαν για το αντιλαϊκό τους έργο και τώρα επανέρχονται με αποστολή να το επισπεύσουν» αναφέρει σε σχόλιό του, το ΚΚΕ.

 

Ελληνική Λύση: Ο ανασχηματισμός ομολογία της κυβερνητικής αποτυχίας

"Ο «περιορισμένος» ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι άλλη μία ομολογία της «διευρυμένης» κυβερνητικής αποτυχίας. Ο κ. Μητσοτάκης «ανασχημάτισε» υπουργούς που ο ίδιος είχε «ανασχηματίσει» κατά την πρωθυπουργική του θητεία", αναφέρει η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της, ενώ σημειώνει:

"Οσους ανασχηματισμούς και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, οι Έλληνες πλέον έχουν «σχηματίσει» σαφή άποψη για το εύρος της κυβερνητικής αποτυχίας και επικινδυνότητας".


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής