breaking news Νέο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη

Πρίν λίγο καιρό αποφάσισα να ξαναρχίσω το οδοιπορικό μου στις πολιτιστικές εστίες του νομού μας.

Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι να γνωρίσω από κοντά όλους αυτούς τους ήρωες που ασχολούνται με τον πολιτισμό, να καταγράψω το έργο τους και να κάνω γνωστά στους ….μη βλέποντες και μη ακούοντες τα προβλήματά τους.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι κατά την διάρκεια αυτής της πορείας γνώρισα άξιους ανθρώπους που κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν τον αγώνα τους για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το έργο τους είναι τεράστιας σημασίας. Χάρη σε αυτούς τα παιδιά μας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να μάθουν τους παραδοσιακούς μας χορούς, να φορέσουν τις τιμημένες φορεσιές και να αναβιώσουν παλιά έθιμα που με την πάροδο του χρόνου έχουν εξαφανιστεί .

Χάρη σε αυτούς χορεύουμε, τραγουδάμε, σκεφτόμαστε Ελληνικά και διατηρούμε τον πολιτισμό μας .

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ

 

Σαν γνήσιος Μικρασιάτης που είμαι, με μεγάλη μου χαρά επισκέφθηκα την πρόεδρο του συλλόγου, κυρία Παυλίδου Αναστασία στην οδό Κεντρικής, όπου βρίσκονται τα γραφεία του συλλόγου, αναζητώντας πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου..

Παλιά φίλη η Τασούλα μου περιέγραψε τις δραστηριότητες του συλλόγου και τα μελλοντικά σχέδιά τους.

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας φίλε Γιώργο, ιδρύθηκε το 1979 και διαθέτει περίπου 300 ενεργά μέλη, σε όλο τον νομό Ημαθίας. Διαθέτει οκταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που το απαρτίζουν οι κάτωθι...

 

Πρόεδρος Παυλίδου Τασούλα.

Αντιπρόεδρος Τελλίδης Δημήτριος.

Γραμματεύς Πανανοπούλου Σουλτάνα.

Ταμίας Παπακανάκης Πάρις

Μέλη Σακαλής Αργύριος

Μεϊμαρίδης Στέλιος

Ζουμπούδη Βαρβάρα

Ράδης Νικόλαος.

Ο Σύλλογος διαθέτει μια αξιόλογη χορωδία που αποτελείται από 35 μέλη και συμμετέχει σε διάφορα φεστιβάλ, εκπροσωπώντας τον σύλλογο. Πρόσφατα έλαβε μέρος στην συνάντηση χορωδιών που διοργάνωσε ο σύλλογος ΟΥΣΑΚ Νέας Ευκαρπίας, αποσπώντας πολύ θετικές κριτικές.

Διαθέτουμε χορευτικά τμήματα ενηλίκων, εφήβων και παίδων, που μας εκπροσωπούν με μεγάλη επιτυχία στις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Λειτουργούν επίσης, στα γραφεία του συλλόγου τμήματα οικοτεχνίας, ζωγραφικής, κεντήματος, ραψίματος, πλεξίματος στα οποία συμμετέχουν τα γυναικεία μέλη του συλλόγου.

Οι εκδηλώσεις του συλλόγου αρχίζουν τον Ιανουάριο με την κοπή της βασιλόπιτας, στην πάντα κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της πόλης μας με την συμμετοχή της χορωδίας και των χορευτικών συγκροτημάτων μας, καλωσορίζοντας τον καινούργιο χρόνο και τιμώντας τον προστάτη μας Άγιο Βασίλειο.Επί τη ευκαιρία για την φετεινή χρονιά, στις 14 Ιανουαρίου προσκαλούμε όλους τους φίλους μας να παρευρεθούν στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, μετά τον εκκλησιασμό 10-10.30 για την κοπή της βασιλόπιτας του 2024.

Την ημέρα της Υπαπαντής, τιμώντας την Μικρασιάτισσα μητέρα πραγματοποιούμε κάποιες θεματικές δραστηριότητες.

Στην συνέχεια, την Τσικνοπέμπτη γίνεται ο ετήσιος χορός του συλλόγου με παρουσία πολλών Μικρασιατών της πόλης οι οποίοι μας βοηθούν και μας στηρίζουν και γι΄αυτόν τον λόγο τους ευχαριστούμε θερμά.

Πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, τον μήνα Μάιο, αναβιώναμε το έθιμο των καντάδων που γίνονταν πριν την Μικρασιατική Καταστροφή στην Σμύρνη.

Μέλη του συλλόγου, φορώντας τις παραδοσιακές στολές, γυρίζαμε στις γειτονιές της πόλης χορεύοντας και τραγουδώντας Σμυρναϊκα τραγούδια, γιορτάζοντας την άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης.

Τον μήνα Ιούνιο συμμετέχουμε, με οποιονδήποτε τρόπο, στις εκδηλώσεις των ¨Παυλείων¨ της πόλης μας οι οποίες διοργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη, προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου.

Τον Σεπτέμβριο τιμούμε την θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, διοργανώνοντας κάποιες εκδηλώσεις και καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο Μικρασιατών στο Τσερμένι, με την συμμετοχή των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Ακολουθεί, στις αρχές Νοεμβρίου η εβδομάδα Μικρασιατικού Πολιτισμού με ποικίλες εκδηλώσεις (εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, παρουσίαση και εκτέλεση Μικρασιατικών εδεσμάτων κ.α) υπό την αιγίδα του Δήμου και της Περιφέρειας.

Καθ΄όλη της διάρκεια του έτους παίρνουμε μέρος σε εκδηλώσεις άλλων συλλόγων και διοργανώνουμε σεμινάρια σχετικά με τον Μικρασιατικό Πολιτισμό.

Κατά την διάρκεια των μεγάλων εορτών επισκεπτόμαστε, το γηροκομείο της πόλης προσφέροντας δώρα και ψάλλουμε τα κάλαντα στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Στα άμεσα σχέδια του συλλόγου μας είναι η ίδρυση του προσφυγικού μουσείου, που θα αποτελέσει το στολίδι της πόλης μας και για τον λόγο αυτό ζητούμε την βοήθεια των αρχών αλλά και όλων των φίλων Μικρασιατών της πόλης.

Διοργανώνουμε κατά καιρούς εκδρομές και απογευματινές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή φίλων του συλλόγου με απώτερο σκοπό να μαζέψουμε χρήματα που διατίθενται για έναν σκοπό την ίδρυση του μουσείου μας.

Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου δουλεύουμε σκληρά και ευελπιστούμε τα επόμενα χρόνια να τον πετύχουμε.

Επίσης στον προγραμματισμό του συλλόγου είναι η αναβίωση πολλών Μικρασιατικών εθίμων που θα προσφέρουν πολλές συγκινήσεις στην πόλη μας.

Ευχήθηκα καλή τύχη στην πρόεδρο για την πραγματοποίηση αυτών των στόχων και με την σειρά μου κάνω εκκληση στις αρχές αλλά και στους συμπολίτες μας να βοηθήσουμε στο δύσκολο έργο τους.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6974938713 Παυλίδου Αναστασία.

 

 ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΜΑΙΟΣ      Καντάδες, έθιμο της Σμύρνης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής