breaking news Νέο

Δήμαρχος Βέροιας για Ανάκτορο των Αιγών: «Το λαμπρό οικοδόμημα της Μακεδονίας πόλος τουριστικής ανταγωνιστικότητας»

  • Δήμαρχος Βέροιας για Ανάκτορο των Αιγών: «Το λαμπρό οικοδόμημα της Μακεδονίας πόλος τουριστικής ανταγωνιστικότητας»
  • Δήμαρχος Βέροιας για Ανάκτορο των Αιγών: «Το λαμπρό οικοδόμημα της Μακεδονίας πόλος τουριστικής ανταγωνιστικότητας»
  • Δήμαρχος Βέροιας για Ανάκτορο των Αιγών: «Το λαμπρό οικοδόμημα της Μακεδονίας πόλος τουριστικής ανταγωνιστικότητας»
  • Δήμαρχος Βέροιας για Ανάκτορο των Αιγών: «Το λαμπρό οικοδόμημα της Μακεδονίας πόλος τουριστικής ανταγωνιστικότητας»

Στα εγκαίνια του «Παρθενώνα της Μακεδονίας», του αναστηλωμένου και αποκατεστημένου Ανακτόρου των Αιγών από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024, παραβρέθηκε ο δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Το μεγαλύτερο μνημείο στον Ελλαδικό χώρο, που καταλαμβάνει 15.000 τ.μ. και μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο φτάνει στις 25.000 τ.μ., ύστερα από 16 χρόνια εργασιών συντήρησης, στερέωσης, ανασκαφής και τεκμηρίωσης από την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, άνοιξε την πόρτα του στην ιστορία και τον πολιτισμό, προβάλλοντας το πολιτικό και καλλιτεχνικό κέντρο της κλασικής αρχαιότητας και τον ρόλο των Αιγών ως «μήτρα» της Ελληνιστικής Οικουμένης.

Το μεγαλοπρεπές ανάκτορο του Φιλίππου Β’ προσφέρει μία στενή συνομιλία με το παρελθόν των αρχαίων Μακεδόνων, το κορυφαίο γεγονός της στέψης του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως βασιλεύς των Μακεδόνων, τη βιωματική ανάγνωση του λαού, του τόπου και της εποχής του δημιουργού του μεγάλου μακεδονικού κράτους και της διαυγούς επαφής με το ανθρώπινο γίγνεσθαι.

Μετά την επίσημη επίσκεψη και ξενάγηση του πρωθυπουργού από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, κα Αγγελική Κοτταρίδη, την οποία παρακολούθησαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Γ.Γ Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Γιώργος Διδασκάλου οι βουλευτές του νομού Ημαθίας κ.κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, ο δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης και ο δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης, ο κ. Βοργιαζίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Το σημαντικότερο οικοδόμημα του ελληνικού κόσμου στη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων με σωζόμενες δομές από τα μέσα του 4ου αι. π. Χ., είναι ένα οικοδόμημα εμβληματικό. Σε μία κορυφαία στιγμή μουσειακής σύνθεσης για το παγκόσμιο σύμβολο της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, το μνημείο αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο των Αιγών ως αναπτυξιακό πόρο της Μακεδονίας. Το λαμπρό οικοδόμημα της Μακεδονίας με τη συστηματική και καθολική αποκατάσταση και ανάδειξη του εκτεταμένου αρχαιολογικού χώρου, αποτελεί ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο. Οι σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες προσφέρουν στους επισκέπτες πλήρη, ενιαία και ολοκληρωμένη γνώση και εμπειρία της ιστορίας της πόλης των Αιγών, των βασιλέων της και της ευρύτερης Μακεδονίας. Αποτελεί πόλο τουριστικής ανταγωνιστικότητας και με την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος στην πόλη της Βέροιας και στις Κοινότητες είναι η κινητήρια δύναμη για τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα με δυνατότητες τουριστικής αναζωογόνησης της περιοχής μας, παράλληλα με την επέκταση της τουριστικής περιόδου σε ετήσια βάση».

Μετά το πέρας της τελετής εγκαινίων ο δήμαρχος Βέροιας είχε ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα ενίσχυσης των εργασιών αναβάθμισης στη Δ.Ε. Βεργίνας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής