breaking news Νέο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη

Πρίν λίγο καιρό αποφάσισα να ξαναρχίσω το οδοιπορικό μου στις πολιτιστικές εστίες του νομού μας.

Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι να γνωρίσω από κοντά όλους αυτούς τους ήρωες που ασχολούνται με τον πολιτισμό, να καταγράψω το έργο τους και να κάνω γνωστά στους ….μη βλέποντες και μη ακούοντες τα προβλήματά τους.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι κατά την διάρκεια αυτής της πορείας γνώρισα άξιους ανθρώπους που κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν τον αγώνα τους για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το έργο τους είναι τεράστιας σημασίας. Χάρη σε αυτούς τα παιδιά μας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να μάθουν τους παραδοσιακούς μας χορούς, να φορέσουν τις τιμημένες φορεσιές και να αναβιώσουν παλιά έθιμα που με την πάροδο του χρόνου έχουν εξαφανιστεί .

Χάρη σε αυτούς χορεύουμε, τραγουδάμε, σκεφτόμαστε Ελληνικά και διατηρούμε τον πολιτισμό μας .

 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΣΙΛΩΝ “Ο ΧΑΜΑΕΤΟΣ”.

 

Επόμενος σταθμός των πολιτιστικών περιηγήσεων μου στον νομό Ημαθίας ήταν ο Πνευματικός Πολιτιστικός Καβασίλων ο ΧΑΜΑΕΤΟΣ και συνομιλήτρια μου η πρόεδρος κυρία Μαραντίδου Καλλιόπη.

Ο σύλλογος, κύριε Γιώργο ιδρύθηκε το 1981 και σήμερα διαθέτουμε 50 ενεργά μέλη και ένα επταμελές συμβούλιο που απαρτίζουν οι κώτωθι..

 

Πρόεδρος Μαραντίδου Καλλιόπη

Αντιπρόεδρος Μαρούδας Φίλιππος

Ταμίας Διαμαντοπούλου Κωνσταντίνα

Γραμματεύς Τσίπη Μαρία

Μέλη Καστίδης Θεόδωρος

Διαμαντοπούλου Σοφία

Κίρτζη Βασιλική.

 

Ο σύλλογός μας διαθέτει ένα χορευτικό τμήμα το οποίο απαρτίζεται από παίδες και εφήβους. Στις διάφορες εκδηλώσεις που συμμετέχουμε, χορεύουμε κυρίως χορούς του Ρουμλουκιού αλλά και άλλους από όλη την Ελλάδα.

Προσπαθούμε να αναβιώσουμε διάφορα τοπικά έθιμα και ένα από αυτά είναι το κάψιμο του Καρνάβαλου που γίνεται την Κυριακή της Αποκριάς.

Την ημέρα εκείνη συγκεντρώνουμε ξύλα στο κέντρο του χωριού και όταν δοθεί το σύνθημα πάνω στην σωρό καίμε το ομοίωμα του Καρνάβαλου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης χορεύουμε και τραγουμάμε, ψήνουμε κρέατα και τα προσφέρουμε σε όλους τους επισκέπτες.

Την άνοιξη πραγματοποιούμε το έθιμο των Λαζαρίνων. Το έθιμο αυτό προανήγγειλε αφ΄ενός μέν την Ανάσταση του Λαζάρου, αφ΄ετέρου δε προμήνυε την Ανάσταση της φύσης. Το Σάββατο του Λαζάρου το παιδικό τμήμα του χορευτικού μας, ντυμένο με τις παραδοσιακές στολές του Ρουμλουκιού, συνοδεία μουσικής, γυρίζει όλο το χωριό τραγουδώντας το παρακάτω τραγούδι.

«Ήρθιν η Λάζαρους, ήρθαν τα Βάϊα,
ήρθιν η Κυριακή, που τρών’ τα ψάρια.
Πού ’σι Λάζαρι σαβανουμένους κι μι του κιρί ζουμένους;
Σήκου Λάζαρι κι μην κοιμάσι,
ήρθι η μάνα σου απού την Πόλη,
σού φιρι χαρτί κι κουμπουλόϊ.
Γράφτι Θόδουρι, γράφτι Δημήτρη,
γράφτι Λιμουνιά κι Κυπαρίσσι.
Τώρα λάλησιν κι χιλιδόνι,
κι τ’ χρόν’.

 

Τους υποδέχονται οι νοικοκυρές που τους προσφέρουν χρήματα και αυγά και αφού ασπάζονταν την εικόνα που κρατούσε η νοικοκυρά, πήγαιναν στο επόμενο σπίτι.

Το καλοκαίρι, στις 20 Ιουνίου έχουμε στο χωριό το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου του Καβάσιλα που είναι ο πολιούχος μας. Την μέρα αυτή προσκαλούμε τα χορευτικά συγκροτήματα διαφόρων συλλόγων της περιοχής μας να παρουσιάσουν τους χορούς τους και να τιμήσουμε τον προστάτη μας Άγιο Νικόλαο τον Καβάσιλα, ο οποίος έδωσε το όνομά του στο χωριό μας.

Καθ΄όλη την διάρκεια του έτους το χορευτικό μας τμήμα συμμετέχει σε εκδηλώσεις άλλων συλλόγων, παρουσιάζοντας σε όλη την Ελλάδα τους χορούς της περιοχής μας.

Όπως όλοι οι πολιτιστικού σύλλογοι, έτσι και ο δικός μας έχει πολλά προβλήματα και προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να τον κρατήσουμε ενεργό. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η αποχή της νεολαίας μας που αδιαφορεί για την παράδοση και δεν συμμετέχει στις εκδηλώσεις του συλλόγου.

Ευτυχώς μας στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του χωριού, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Τα οικονομικά μας είναι πενιχρά και ορθοποδούμε με τις συνδρομές των μελών και την βοήθεια κάποιων χορηγών.

Ευτυχώς διαθέτουμε δικό μας χώρο που μας παραχώρησε ο Δήμος στην αγορά του χωριού και γλυτώνουμε από τα ενοίκια.

Ο Δήμος μας παραχώρησε επίσης δύο αίθουσες, που στο προσεχές μέλλον και εφ΄όσον μας βοηθήσει οικονομικά, σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο απασχόλησης των παιδιών, ένα λαογραφικό μουσείο με εκθέματα από την γύρω περιοχή του Ρουμλουκιού και έναν χώρο όπου μια δυό φορές τον μήνα να συγκεντρώνονται οι γυναίκες του χωριού.

Το εγχείρημα αυτό χρειάζεται πολλά χρήματα, διότι το οίκημα είναι σε κακή κατάσταση αλλά ευελπιστούμε να τα καταφέρουμε με την βοήθεια του Δήμου αλλά και των κατοίκων του χωριού, τους οποίους θέλουμε παρακαλούμε να βρίσκονται κοντά μας, αρωγούς σε κάθε προσπάθειά μας, για το καλό όλων μας.

Ευχαριστούμε εσάς και την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ για τις προσπάθειες που καταβάλετε για την διάσωση της πολιτιστικής μας παράδοσης.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Κινητό 6972072361 Μαραντίδου Καλλιόπη.

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΛΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ Το κάψιμο του Καρνάβαλου.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ Έθιμο των Λαζαρίνων.

20 ΙΟΥΝΙΟΥ Πανηγύρι του πολιούχου μας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής