breaking news Νέο

Άδωνις Γεωργιάδης: Διαγράφονται τα πρόστιμα σε όσους δεν έκαναν το εμβόλιο του κορωνοϊού κατά την πανδημία- Εμβολιασμοί και από τα φαρμακεία της γειτονιάς

Άδωνις Γεωργιάδης: Διαγράφονται τα πρόστιμα σε όσους δεν έκαναν το εμβόλιο του κορωνοϊού κατά την πανδημία- Εμβολιασμοί και από τα φαρμακεία της γειτονιάς

Νομοθετική διάταξη, που θα διαγράφει τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους φέρνει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Υγείας. Την ίδια ώρα το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο να γίνονται τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και στα φαρμακεία της γειτονιάς, προκειμένου οι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση χωρίς ταλαιπωρία.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του προέδρου του ΕΟΔΥ Χρήστου Χατζηχριστοδούλου και της καθηγήτριας Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Αναστασίας Κοτανίδου.

Ο υπουργός Υγείας ανέδειξε την τεράστια σημασία εμβολιασμού για τη γρίπη και για την λοίμωξη Covid-19 τονίζοντας ότι : « Είναι ένα θέμα που δίχασε την ελληνική κοινωνία και τους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Έχει έρθει η ώρα να τελειώσει αυτή η σύγκρουση. Το εμβόλιο για την Covid-19 είναι ένα ακόμη εμβόλιο που έχουμε κάνει από την παιδική ηλικία, είναι δοκιμασμένο και όσοι το κάνουν σώζουν τη ζωή τους», ανέφερε.

Ακόμα ανακοίνωσε ότι σύντομα το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αξία του εμβολιασμού έναντι του κορωνοιού.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη είπε πως λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα, έχουν γίνει 210.000 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί 60.000.

Παράλληλα το 60% των ατόμων άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου η οποία ανέφερε ότι μόνο 2 στους 90 διασωληνωμένους ήταν ανεμβολίαστοι, τονίζοντας πως υπάρξει έξαρση γρίπης.

«Πάντως χθες τα εξιτήρια, ήταν περισσότερα από τις εισαγωγές, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά», όπως ανέφερε η ίδια.

Αναφορικά με τη χορήγηση του αντι-ιικού φαρμάκου, η κυρία Κοτανίδου επισήμανε πως τις τελευταίες 2 – 3 μέρες έχει μειωθεί η ζήτηση και κάλεσε όσους έχουν ειδικά προβλήματα υγείας να λαμβάνουν το φάρμακο από την πρώτη μέρα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, υπογράμμισε πως υπάρχει σταθεροποίηση των δεικτών και οι εισαγωγές έχουν πτωτική τάση.

«Χθες είχαμε 209 εισαγωγές, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαμε 237. Είχαμε, όμως, περίπου τις μισές διασωληνώσεις (96 έναντι 174) και 267 θανάτους, έναντι 508 πέρυσι. Από τους ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους, μόνον οι δύο ήταν εμβολιασμένοι» όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Επίσης ο κ. Χατζηχριστοδούλου επεσήμανε ότι η θετικότητα της γρίπης είναι στο 40% και σημείωσε ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση.

Παράλληλα ανέφερε ότι έχουμε περισσότερα κρούσματα μετα-πανδημικά. Η διασπορά των ιών, μετατοπίζεται πιο αργά και πως τα πιο σοβαρά περιστατικά αφορούν το στέλεχος Α (Η1Ν1).

Αναφορικά με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ανακοίνωσε πως ανεβαίνει η διασπορά και πως η θετικότητα θα φτάσει στο 15% – 20%. Ακόμη εξήγησε πως υπάρχει ταυτόχρονη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού – γρίπης – RSV. Από τους 49 ασθενείς με RSV που εισήχθησαν στη ΜΕΘ, μόλις 2 ήταν εμβολιασμένοι.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής