breaking news Νέο

Ευγενία Καβαλλάρη : «Αγωνιστικό ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Ευγενία Καβαλλάρη : «Αγωνιστικό ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Με αφορμή την κινητοποίηση που διοργανώνει η ΕΛΜΕ Ημαθίας στη Βέροια σήμερα Πέμπτη 11/1- στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΟΛΜΕ και φοιτητικών συλλόγων- ενάντια στη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ ,το μέλος του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ημαθίας, Ευγενία Καβαλλάρη, μίλησε στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) την Τετάρτη 10/11.

Στο ερώτημα σχετικά με τα ιδιωτικά ΑΕΙ και τους λόγους που κατηγορηματικά λένε όχι, υπογράμμισε :

«Η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες καταθέτει νομοσχέδιο – παράκαμψη του άρθρου 16 του συντάγματος, που  προβλέπει τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως “ελεύθερο”, “μη κρατικό”, “μη κερδοσκοπικό” επιχειρούν να “βαφτίσουν το κρέας ψάρι”, να παρακάμψουν με λεκτικές ακροβασίες το σύνταγμα και να υλοποιήσουν το διακαή πόθο του συστήματος εδώ και χρόνια: την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων στη χώρα μας και την πλήρη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ιδιωτικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Ο υπουργός Παιδείας Πιερρακάκης φτάνει στο σημείο να ομολογήσει την ωμή και εν γνώση του καταπάτηση του συντάγματος δηλώνοντας πως «το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι ένα απολιθωμένο σύνολο διατάξεων που ερμηνεύονται στατικά μέσα στο χρόνο». Η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως και όλα τα δημόσια αγαθά, που επέβαλλαν οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, θεωρούνται από την κυβέρνηση και το σύστημα «απολιθώματα» μιας άλλης εποχής. Έχουν προηγηθεί, τα προηγούμενα χρόνια, μια σειρά από διατάξεις και πρακτικές που οδηγούν στην υποβάθμιση του ρόλου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εκμετάλλευσης πλευρών της λειτουργίας της από το κεφάλαιο. Μεταπτυχιακά επί πληρωμή, επαγγελματική εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με εκείνα των δημόσιων ΑΕΙ, έρευνα αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις, υποχρηματοδότηση, νομοθέτηση προγραμμάτων με καταβολή διδάκτρων κτλ. Αυτό που χρόνια τώρα είναι η απαίτηση του ΣΕΒ και του κεφαλαίου στη χώρα μας, προσπαθούν να το λύσουν οριστικά.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, με ένα χρηματικό ποσό, ένα κτίριο που θα πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές και μερικούς κατόχους διδακτορικών, ένα ξένο Πανεπιστήμιο θα μπορεί να ιδρύσει παράρτημα στην Ελλάδα. Όμορφα, απλά και νοικοκυρεμένα. Παραμάγαζα που θα πουλάνε «φίρμα», εμπόριο γνώσης, και πτυχία που θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με εκείνα των δημόσιων ΑΕΙ.

Το νέο νομοσχέδιο θεσμοθετεί και ολοκληρώνει την πλήρη υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και πλήττει καίρια το δικαίωμα στη μόρφωση των λαίκών στρωμάτων, στρέφοντας ακόμα περισσότερο στην επιχειρηματική λογική τα δημόσια πανεπιστήμια. Έρχεται να οξύνει ακόμα παραπάνω τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση.  Αποτελεί επιπλέον χτύπημα στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων. Είναι χτύπημα στην όποια ακαδημαϊκή ελευθερία έχει απομείνει στα πανεπιστήμια.

Το εκπαιδευτικό κίνημα το 2006 και το 2007  έδωσε την δική του απάντηση και απέτρεψε την αναθεώρηση του άρθρου 16. Τα τελευταία χρόνια υπερασπίστηκε το άσυλο και αντιστάθηκε στα σχέδια για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Τώρα οφείλουμε να οργανώσουμε  τον αγώνα μας   και να δημιουργήσουμε ένα μαζικό, μαχητικό κίνημα, που θα αποτρέψει το νέο αντιεκπαιδευτικό τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ.»

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις αλλαγές που προωθούνται για την Τεχνική Εκπαίδευση, τόνισε :

«Τρία χρόνια μετά τον νόμο Κεραμέως για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, το Υπουργείο Παιδείας επανέρχεται με ένα νέο σχέδιο νόμου που έχει ως στόχο να συμπληρώσει και να εμβαθύνει τις διατάξεις του προηγούμενου. Με το νομοσχέδιο αυτό, σε συνδυασμό με το σύνολο των ψηφισμένων αντιεκπαιδευτικών νόμων η κυβέρνηση της Ν.Δ. υλοποιεί διακηρυγμένους στόχους της όπως:

Τη μετατόπιση, μέσω της αυστηροποίησης του εξεταστικού πλαισίου, μεγάλου μέρους του μαθητικού πληθυσμού  στις μεταγυμνασιακές Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (ΣΕΚ) , πράγμα που θα επιφέρει τη συρρίκνωση συνολικά της Λυκειακής βαθμίδας.

Τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων, εν προκειμένω ΕΠΑΛ

Την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων

Την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την ανάπτυξη των δομών κατάρτισης και την είσοδο των επιχειρήσεων στον προγραμματισμό των Τομέων και Ειδικοτήτων, στα προγράμματα σπουδών και τη μαθησιακή διαδικασία μέσω της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης στη λογική της μάθησης με βάση την εργασία.

Την αναίρεση της αποκλειστικής ευθύνης της πολιτείας να παρέχει επαγγελματική εκπαίδευση στις δημόσιες δομές  και την ανάθεση εν μέρει ή συνολικά αυτής της ευθύνης στις επιχειρήσεις.

Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο επιδιώκει:

-να υλοποιήσει τον σχετικό νόμο της Κεραμέως, 4763/20 και να καταστήσει την επαγγελματική εκπαίδευση κατάρτιση.

-τη δημιουργία των συγκροτημάτων (campus), των ΚΕΕΚ, με μεταγυμνασιακές σχολές (ΕΣΚ) μέχρι και ΣΕΑΚ (πρώην ΙΕΚ) που θα πιέσει τα μεμονωμένα ΕΠΑΛ οδηγώντας τα στην υποβάθμιση ή και στο λουκέτο.

την επιλογή για κλείσιμο σχολείων ξεκινώντας με τις συγχωνεύσεις συστεγαζόμενων ΕΠΑΛ.

-την είσοδο ιδιωτών στην εκπαίδευση των μαθητών των ΕΠΑΛ, στις ειδικότητες των ΕΣΚ και των ΣΕΑΚ, που μπορούν να παραμένουν Δημόσιες δομές εν μέρει ή κατ΄ όνομα ή και καθόλου και στη μαθητεία, που φτάνει να αφορά και ανήλικους/ες απόφοιτους/ες γυμνασίου. 

Απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές πρέπει να αντιπαρατάξουμε τη λογική των αναγκών των παιδιών μας  για την ολόπλευρη μόρφωσή τους και τη διεκδίκηση μιας κοινωνίας που θα λειτουργεί προς όφελος  του λαού μας. Ο νόμος Κεραμέως πρέπει να ανατραπεί. Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη να μην ψηφιστεί».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής