breaking news Νέο

Ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης του 2012 για τη δημιουργία αιολικού πάρκου …174 πυλώνων από το Δ.Σ. Νάουσας

  • Ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης του 2012 για τη δημιουργία αιολικού πάρκου …174 πυλώνων από το Δ.Σ. Νάουσας
  • Ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης του 2012 για τη δημιουργία αιολικού πάρκου …174 πυλώνων από το Δ.Σ. Νάουσας
  • Ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης του 2012 για τη δημιουργία αιολικού πάρκου …174 πυλώνων από το Δ.Σ. Νάουσας
  • Ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης του 2012 για τη δημιουργία αιολικού πάρκου …174 πυλώνων από το Δ.Σ. Νάουσας

Μετά από τρεισήμισι  ώρες συζήτησης για το φλέγον ζήτημα της κατασκευής «φαραωνικού» αιολικού πάρκου στο Βέρμιο, το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας, το βράδυ της Δευτέρας 26ης  Φεβρουαρίου, κατά πλειοψηφία αποφάσισε την ανάκληση της 274/2012 απόφασης του σώματος, επί δημαρχίας Τάσου Καραμπατζού, με την οποία γνωμοδοτούσε θετικά, με πολλές περιβαλλοντικές και άλλες επιφυλάξεις, στην κατασκευή αιολικού πάρκου 174 πυλώνων στο Βέρμιο (πλην των περιοχών που γειτνίαζαν με τα 3-5 Πηγάδια και τις κορυφογραμμές). Η συζήτηση διεξήχθη μετά από σχετικό αίτημα της μειοψηφίας στον πρόεδρο  κ. Παρθενόπουλο. Το σώμα δήλωσε επίσης ενάντιο στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου στο μέλλον, επιφυλασσόμενο να ασκήσει κάθε νομικό μέσο, ακόμη και την προσφυγή στο ΣτΕ, ώστε να ματαιωθεί η υλοποίησή του. Η ΛΑ.Σ ψήφισε «παρών», τασσόμενη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας μας. Ο κ. Καρτσιούνης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η παράταξή του δεν είναι ενάντια στην αξιοποίηση της ενέργειας όλων των επιπέδων, ακόμη και των ανανεώσιμων, από έναν κρατικό φορέα διαχείρισης, ο οποίος θα διαχέει ισόρροπα σε επίπεδο χώρας την αιολική ενέργεια. Η ΛΑ.Σ. δεν διαφώνησε επί της ουσίας στο ψήφισμα.

 

Τάσος Καραμπατζός : «Να αναλάβει πρωτοβουλία ο δήμαρχος, πριν πέσει η πρώτη «τσάπα» για τα αιολικά στο Βέρμιο»

 

Τη στήριξή του στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξέφρασε ο τέως δήμαρχος κ. Καραμπατζός στην τοποθέτησή του. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μια τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση στο βουνό. Το 2012 αναθέσαμε μελέτη αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού στο Βέρμιο στο συμπολίτη μας καθηγητή του ΑΠΘ κ. Καρακώστα. Το βουνό μας δεν έχει το ικανό και αξιοποιήσιμο αιολικό δυναμικό. Οι εταιρείες θέλουν να στήσουν τις ανεμογεννήτριες  κοντά στο δίκτυο της Πτολεμαΐδας, έχοντας πολύ χαμηλά κόστη. Το Βέρμιο ήδη είναι επιβαρυμένο από τους λιγνίτες. Πρόκειται να γίνει η χωματερή των αιολικών.  Στην περιοχή της Καστανιάς έχουνε εγκατασταθεί ήδη 70. Δεν χωράει άλλες το βουνό μας. Το 2012 για τις 18 ανεμογεννήτριες ήμασταν θετικοί υπό όρους και προϋποθέσεις, όπως το να μην είναι κοντά στο χιονοδρομικό των 3-5 Πηγαδιών  και στην κορυφογραμμή», είπε ο τέως δήμαρχος, που έθεσε μια σειρά ζητημάτων, επισημαίνοντας ότι οι ανεμογεννήτριες είναι ισχύος 3 ΜW, ενώ στην Καστανιά 2, έχουν ύψος 100 μέτρων και θα επηρεάσουν σημαντικά την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, ενώ δεν υπήρχε μελέτη αποκατάστασης για τα μπαζοχάλικα. «Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την απόφαση του 2012. Ίσως δεν συζητήσαμε όπως έπρεπε το θέμα. Λάβαμε όμως απόφαση με 20 προϋποθέσεις. Ο χαρακτήρας της απόφασής μας ήταν γνωμοδοτικός. Να αναλάβει πρωτοβουλία ο δήμαρχος, πριν στηθεί η πρώτη τσάπα», κατέληξε.

 

Τάκης Ρίζος : «Να στείλουμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην κεντρική εξουσία και τις εταιρείες για τα αιολικά πάρκα στο Βέρμιο. Δεν το ξεπουλάμε για 30 αργύρια»

 

Την πρόταση της «Κοινωνίας Πολιτών» να σταλεί ένα ηχηρό ΟΧΙ προς την κεντρική εξουσία και τις εταιρείες, που θέλουν να εγκαταστήσουν αιολικό πάρκο στο Βέρμιο, εξέφρασε ο επικεφαλής της Τάκης Ρίζος. «Συνολικά δίνονται άδειες ισχύος 1.100 MW στο Βέρμιο. Θα στηθούν 500 ανεμογεννήτριες ύψους 84 μέτρων. Κοστολογούνται 5 εκ. η μία, ενώ το κόστος τους είναι 40% από την πραγματική τους αξία. Οι προτάσεις συνεχίζονται να υποβάλλονται. Το Βέρμιον γίνεται μια βιομηχανική ζώνη αιολικής ενέργειας, όταν αυτό δεν συμβαίνει ούτε στην Πάρνηθα, ούτε στον Υμηττό. Το συμβούλιο να πάρει απόφαση ότι είναι  είναι κάθετα αντίθετο στην κατασκευή του. Να στείλουμε ηχηρό ΟΧΙ προς την κεντρική εξουσία και τις εταιρείες. Το Βέρμιο είναι η ζωή της πόλης μας, δεν μπορούμε να το καταστρέψουμε για 30 αργύρια», κατέληξε.

 

Οι τοποθετήσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για τα αιολικά πάρκα στο Βέρμιο

 

Αντίθετος με τη δημιουργία του αιολικού πάρκου, αναπτύσσοντας τις θέσεις της παράταξής του περί καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού πλούτου της χώρας, υπήρξε στην τοποθέτησή του και ο κ. Καρτσιούνης της ΛΑΣ, ζητώντας τη δημιουργία κρατικού φορέα, που θα διαχειριστεί το σύνολο της ενέργειας της χώρας, με σχεδιασμό.

 

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, κ. Τσίτσης, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. «Άρα θα μετράμε ακόμη περισσότερο σπίτια συμπολιτών μας στο σκοτάδι. Δεν θα μείνει Βέρμιο, με 155 ανεμογεννήτριες στο βουνό», τόνισε.

 

Ο πρόεδρος του «Μαρίνου Αντύπα», κ. Τσιουλάκος, είπε ότι  θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για αγρότες, κτηνοτρόφους και τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής. «Θα επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Θα αντιδράσουμε δυναμικά», συνέχισε.

 

Κώστας Ταμπακιάρης : «Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν θα αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής;»

 

Ως πρόεδρος του ΑΣΝ και του τοπικού κυνηγετικού συλλόγου τοποθετήθηκε ο κ. Ταμπακιάρης, ο οποίος επισήμανε ότι έπρεπε να υπάρχει επιστημονικός συνεργάτης του δήμου, που θα έδινε απαντήσεις για τις επιπτώσεις που θα είχε στο περιβάλλον του Βερμίου η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. «Τι όφελος θα προκύψει για το δήμο και τους πολίτες από την τοποθέτησή τους; Το 2012 φέραμε στο συμβούλιο τον επιστημονικό συνεργάτη της Ομοσπονδίας μας, ο οποίος κατέθεσε μελέτη για τη ζημιά που θα υποστεί η χλωρίδα και η πανίδα στο Βέρμιο. Υπάρχουν βότανα, που δεν βρίσκονται πουθενά στον κόσμο. Η οικονομία της Νάουσας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αγροτική παραγωγή της. Έχουμε πιστοποιήσεις από την ΕΕ για τα προϊόντα μας. Είμαστε στο ροδάκινο με αναγνώριση ΠΟΠ σε όλη την ΕΕ. Αυτό συμβαίνει λόγω του μικροκλίματος. Μπορεί κάποιος να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή του;», κατέληξε.

 

Πρόεδρος ΕΟΣ: Να μη δεσμεύσουμε με τις αποφάσεις μας τις επόμενες γενιές

 

Κατηγορηματικά αντίθετος στα αιολικά πάρκα στο Βέρμιο στάθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΣ Νάουσας, κ. Βελής. «Ο ΕΟΣ έχει κέντρο ανάπτυξης το χιονοδρομικό των 3-5 Πηγαδιών.  Να μη δεσμεύσουμε με τις αποφάσεις μας τις επόμενες γενιές της περιοχής μας», είπε.

 

Στέργιος Μποζίνης : «Τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν την υγεία ανθρώπων και ζώων. Ενδιαφέρον από…2.000 εταιρείες για το Βέρμιο»!

 

Σημαντική η παρέμβαση του μεταλλειολόγου – μηχανικού, μέλους της διοίκησης του ΤΕΕ κ. Στέργιου Μποζίνη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εγκατάσταση ενός «φαραωνικού πάρκου» στο Βέρμιο. Ο κ. Μποζίνης τόνισε ότι ήδη 32 ανεμογεννήτριες έχουν φτάσει πάνω από τα σπίτια της Βέροιας, ενώ ήδη υπάρχουν εταιρείες που έχουν λάβει άδεια παραγωγής και περιβαλλοντικών όρων στο Βέρμιο, ισχύος 580 MW! «Υπάρχουν πέντε θέσεις στο δήμο Νάουσας, που είναι υπερώριμες και μπορούν αύριο να βγάλουν άδεια εγκατάστασης και να λειτουργήσουν. Η επόμενη κατηγορία, χωρίς να έχουν λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ενδιαφέρεται για δημιουργία αιολικών ισχύος 150. Από πληροφόρηση που έχω από τη ΡΑΕ, υπάρχουν 2.000 αιτήσεις εταιρειών, που ενδιαφέρονται για αιολικά πάρκα στο το Βέρμιο.  Το αιολικό φορτίο της περιοχής μας είναι το χαμηλότερο σε όλη την Ελλάδα. 4 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ενώ στα νησιά αγγίζει τα 12 μέτρα. Θέλουν να έρθουν εδώ, γιατί έχουν χαμηλότερο κοστολόγιο σύνδεσης στα δίκτυα της ΔΕΗ. Θα έχουμε μια περιοχή, που θα έχει εγκατασταθεί το μισό ηλεκτρικό δυναμικό της χώρας. Μετά τα ποτάμια και τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς, θα έχουμε και τα αιολικά. Πρέπει να μπει μέτρο. Υπάρχουν ήδη 2.200 αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, που παράγουν το 10% της συνολικής μας ενέργειας, είμαστε πολύ μπροστά. Λοιπόν. Από τα φωτοβολταϊκά χάσαμε 2 δις από την τσέπη μας λόγω των παλαιότερων εκδόσεών τους, που πλέον είναι άχρηστες. Βάλαμε ήδη 84 MW σε Βέροια και Πολύμυλο. Aν βάλουμε σε αντίστοιχες βουνοκορφές της Ελλάδας, θα είχαμε ολοκληρώσει το απαιτούμενο αιολικό δυναμικό, που θέλει η ΕΕ. Υπάρχουν δυο μελέτες από την Πολωνία και τη Γερμανία, που αναδεικνύουν την επίδραση των ανεμογεννητριών στους ανθρώπους και τα ζώα.  Οι πυλώνες παράγουν υποήχους της τάξης των 12 Hrz. Aν βάλεις ένα κοπάδι στα 500 μέτρα από αυτούς, αδυνατίζει και δεν αναπαράγεται. Υπάρχει επιρροή και στους ανθρώπους, κυρίως στο νευρικό τους σύστημα. Στο Ξηρολίβαδο οι κάτοικοι ακούν τον υπόκωφο θόρυβό τους», τόνισε ο κ. Μποζίνης.

 

Αρνητικοί  και οι εκπρόσωποι φορέων

 

Ο κ. Πλήκας, πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων, δήλωσε αντίθετος με την κατασκευή, ενώ ο κ. Μυλωνάς από το SOS Bέρμιο ζήτησε τη λήψη πολιτικής απόφασης, υπενθυμίζοντας ότι έχουν ήδη συλλεγεί 2.500 υπογραφές πολιτών της Νάουσας, που αντιδρούν στην κατασκευή του αιολικού πάρκου.

 

Σταύρος Βαλσαμίδης : «Δεν μας αφήνουν να κόψουμε ένα δένδρο για τις πίστες των «3-5 Πηγαδιών», την ίδια στιγμή που θα διανοίξουν 100 χιλιόμετρα δρόμων στη βλάστηση του Βερμίου»

 

Εξαιρετική η επισήμανση από τον κ. Βαλσαμίδη για την επιλεκτική...«μνήμη» της κεντρικής διοίκησης, η οποία απαγορεύει την κοπή έστω και ενός δένδρου στη διάνοιξη των πιστών στο χιονοδρομικό κέντρο των «3-5 Πηγαδιών», την ίδια ώρα που δίνονται άδειες για...100 χιλιόμετρα δρόμους στη βλάστηση του Βερμίου. «Και προεκλογικά υποστηρίξαμε ως παράταξη  ότι τέτοιου είδους φαραωνικά έργα δεν πρέπει να γίνονται στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή που δεν μπορούμε να κόψουμε ούτε ένα δένδρο για μια πίστα, δεν μπορώ να διανοηθώ 100 χιλιόμετρα δρόμων να περνάν μέσα από τη βλάστηση του Βερμίου. Να διερευνήσουμε το πώς θα προσβάλλουμε τις άδειες, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε είναι κοντά, είτε μακριά η αδειοδότηση», είπε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού της Νάουσας.

 

 Νόπη Τσαγκαλίδου :  «Να τοποθετηθούν βουλευτές, αντιπεριφερειάρχης και όλοι οι φορείς»

 

Αρνητική στην τοποθέτησή της η σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Νόπη Τσαγκαλίδου. «Αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Θα μπει ταφόπλακα στο χιονοδρομικό κέντρο των «3-5 Πηγαδιών». Να τοποθετηθούν βουλευτές, αντιπεριφερειάρχης και όλοι οι φορείς», είπε.

 

Για μόλις…30 θέσεις εργασίας και χρηματική ενίσχυση της τάξης των 200.000 ευρώ στο δήμο έκανε λόγο ο μηχανολόγος-μηχανικός κ. Μερτζάνης!

 

Δήμαρχος : «Να γίνει ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος. Ενάντιοι στο φαραωνικό πάρκο, αλλά όχι στο σύνολο της αιολικής ενέργειας»

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Νάουσας, κ. Κουτσογιάννης, είπε ότι πρέπει να γίνει ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος, για να αποσαφηνιστούν πράγματα, όχι με τη συγκεκριμένη επένδυση, αλλά για την αιολική ενέργεια εν γένει. «Προσωπικά δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω, αν είμαι κατά της αιολικής ενέργειας στο σύνολό της. Είμαστε ενάντιοι σε ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων. Από αυτό το σημείο, μέχρι να δούμε τη δυνατότητα να εγκατασταθεί ένα μικρό αιολικό πάρκο, που δεν θα πειράζει  την κτηνοτροφία, υπάρχει διαφορά.  Το θέμα δεν είναι οικονομικό. Αν ένα έργο ξέρουμε εκ των προτέρων ότι πρόκειται να μας καταστρέψει, δεν μπορούμε να μιλάμε για χρήματα. Ακούστηκαν πολλά πράγματα, τα οποία χρήζουν τεκμηρίωσης. Στην Καστανιά λειτουργεί πάνω από 15 χρόνια το εκεί αιολικό πάρκο. Έχουμε από εκεί συμπεράσματα; Καταστράφηκε το οικοσύστημα; Θέλουμε στοιχεία», είπε, επιτιθέμενος κατόπιν στον κ.Καραμπατζό, που ψήφισε την εγκατάσταση των 174 πυλώνων στο Βέρμιο το 2012 (σ.σ. με αρκετές όμως δεσμεύσεις για τους περιβαλλοντικούς όρους, τις οποίες περιέγραψε στην τοποθέτησή του ο τέως δήμαρχος). «Είναι πολύ απλό να λες ότι αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη. Το 2012 όμως ψηφίσαν θετικά για αυτό το μεγάλο έργο κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, που σήμερα είναι διαπύρως αντίθετοι σε αυτά που ψήφισαν τότε. Πρώτο βήμα να ανακαλέσουμε την απόφαση του 2012. Είναι πολύ χαμηλό το αιολικό του Βερμίου όντως. Υπάρχει πραγματικότητα όμως να γίνει η επένδυση. Το κόστος της πλησιάζει το 1 δις ευρώ. Η Axiona (σ.σ. ισπανική εταιρεία που είχε την άδεια για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στην περιοχή του βουνού, που ανήκει στη Νάουσα) αποσύρθηκε και χρωστάει μέχρι και τις μελέτες στις ελληνικές εταιρείες με τις οποίες είναι στα δικαστήρια Δεν υπάρχει κανένας φορέας, που μπορεί να τρέξει το έργο. Πρώτο βήμα μας η ανάκληση της απόφασης του 2012. Να γίνει συντεταγμένα η προσφυγή σε ανώτερα δικαστικά όργανα. Προχωράμε στο σχεδιασμό μας για μια ανοικτή εκδήλωση, μετά το Πάσχα, όπου θα καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι», κατέληξε ο δήμαρχος.

 

Τελικά, όπως προαναφέραμε, το σώμα αποφάσισε την ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης του 2012 και την κάθετη αντίθεσή του στη δημιουργία πάρκου 174 πυλώνων στο Βέρμιο.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής