breaking news Νέο

Άγιος της Εβδομάδας : ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ εξ Αγίου Γεωργίου Γρεβενών

Άγιος της Εβδομάδας : ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ εξ Αγίου Γεωργίου Γρεβενών

Γεννήθηκε το 1808 στο χωριό Τζούρχλι (Άγιος Γεώργιος) της επαρχίας Γρεβενών, και επειδή κατάγονταν από φτωχική οικογένεια, παρέμεινε αγράμματος. Ορφάνεψε σε παιδική ηλικία και πήγε στα Ιωάννινα, όπου έγινε Ιπποκόμος του Χατζή Αβδουλά, αξιωματικού του Ιμίν πασά, στον οποίο και παρέμεινε για οκτώ χρόνια.

Κατηγορήθηκε από εχθρούς του ότι, ενώ εξισλαμίστηκε, αργότερα επανήλθε στην χριστιανική θρησκεία, γεγονός που αρνήθηκε κατηγορηματικά και αφέθηκε ελεύθερος.

Παντρεύτηκε το 1837 και απέκτησε ένα παιδί τον Ιωάννη. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στα Φιλιατρά όπου εργάζονταν σαν ιπποκόμος στον μουσελίμη της πόλης. Επέστρεψε στα Γιάννινα για προσωπικές του δουλειές και συνελήφθηκε ξανά με την ίδια κατηγορία, που είχε σαν αποτέλεσμα να καταδικαστεί και να απαγχονιστεί στις 17 Ιανουαρίου του 1838.

Το λείψανο του, δωρίθηκε από τον Μουσταφά πασά στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Ιωακείμ και τάφηκε με τιμές δίπλα στο ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αθανασίου.

Την 26η Οκτωβρίου 1971 μ.Χ. έγινε η ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Αγίου, στο ναό που έφερε το όνομα του και κτίστηκε στον τόπο που πριν ήταν το σπίτι του. Ο Άγιος τιμάται και στην Κέρκυρα στην «Παναγία των ξένων», όπου εικονίζεται ως νεαρός φουστανελοφόρος.

Ἀπολυτίκιον.

«Τὸν πανεύφημον Μάρτυν Χριστοῦ Γεώργιον, Ἰωαννίνων τὸ κλέος καὶ πολιοῦχον λαμπρόν, ἐν ᾠδαῖς πνευματικαῖς ἀνευφημήσωμεν· ὅτι ἐνήθλησε στερρῶς, καὶ κατήνεγκεν ἐχθρόν, τοῦ Πνεύματος τῇ δυνάμει· καὶ νῦν ἀπαύστως πρεσβεύει, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής