breaking news Νέο

Για το νέο βιβλίο του Γιώργου Ξ. Τροχόπουλου: Έντεκα συν ένα διηγήματα σε «κλίμακα μινόρε» -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Για το νέο βιβλίο του Γιώργου Ξ. Τροχόπουλου: Έντεκα συν ένα διηγήματα σε «κλίμακα μινόρε»  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Κυκλοφόρησε πρόσφατα (σε μία καλαίσθητη έκδοση, τυπογραφείο Χ. Καραμανλίδη)  το νέο (5ο!)  βιβλίο του Γιώργου Ξ. Τροχόπουλου με τον χαρακτηριστικό τίτλο: Έντεκα συν ένα διηγήματα σε «κλίμακα μινόρε».

Πρόκειται όπως και ο ίδιος φροντίζει να μας προετοιμάσει από το εξώφυλλο κιόλας, για «θύμησες και βιώματα θαμμένα στη μνήμη, στιγμιαία φωτισμένα».

Είναι μία συλλογή πρώτιστα αυτοβιογραφικών διηγημάτων που μέσα τους περνά η κοινωνική-πολιτική ιστορία του τόπου μας από το ’50 μέχρι σήμερα. Και μέσα στα χρόνια αυτά και η πορεία της Βέροιας αλλά και γύρω χωριών, ο τρόπος ζωής των κατοίκων της, τα παιδικά όνειρα και παιχνίδια, οι αλλαγές που συνέβησαν σ’αυτήν.

Με γλώσσα στρωτή και με συναισθήματα γλυκόπικρα ο Γιώργος Ξ. Τροχόπουλος περιγράφει βιώματά που έμειναν ανεξίτηλα μέσα του, βγαλμένα από μία ζωή γεμάτη εμπειρίες, χαρές και λύπες, μία ζωή τελικά που έρχεται να αποδείξει ότι η ουσίας της ανθρώπινης φύσης έγκειται στις κοινωνικές της σχέσεις. Και ο συγγραφέας έχει αποδείξει πώς στη ζωή και τη δράση του, διαθέτει πλούσιες τέτοιες, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε πνευματικό και καλλιτεχνικό επίπεδο.

Ιδιαίτερα «δυνατές» είναι οι ιστορίες εκείνες που αναφέρονται στο πολιτικό κλίμα του ’50 με τις διώξεις των αριστερών και τις πολλαπλές επιπτώσεις στις οικογένειες τους, στη στρατιωτική θητεία τα χρόνια της μεταπολίτευσης, στον σκληρό αγώνα για την επιβίωση, στη μουσική εκπαίδευση στην περιοχής μας, στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά και σε μία σειρά ξεχασμένων «στιγμιότυπων» της ζωής των κατοίκων της περιοχής όπως οι καλοκαιρινές διακοπές τους. Ιδιαίτερα συγκινητικό το κομμάτι που αναφέρεται στον αδερφό του, αείμνηστο Δημήτρη, αλλά και σε άλλα μέλη της οικογένειας του.

Μία χρήσιμη βουτιά λοιπόν στο παρελθόν, πολύτιμη και για όλους μας, για να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής