breaking news Νέο

ΠΕΔΚΜ: Όχι στη «ληστρική» παρακράτηση 20% των τελών που θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ - Φέρνει απώλεια χιλιάδων ευρώ

ΠΕΔΚΜ: Όχι στη «ληστρική» παρακράτηση 20% των τελών που θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ - Φέρνει απώλεια χιλιάδων ευρώ

Την αντίθεσή τους στην υπουργική απόφαση για παρακράτηση ποσοστού 20% από τα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων που εισπράττουν οι δήμοι εξέφρασαν ομόφωνα οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας στην πρώτη για φέτος συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Οι δήμαρχοι χαρακτήρισαν ληστρικό το ποσοστό που θα κρατά η ΑΑΔΕ ως προμήθεια για τη χρήση της πλατφόρμας της, μέσω της οποίας θα γίνεται ο υπολογισμός των τελών των επιχειρήσεων, ενώ χαρακτήρισαν απαράδεκτο το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ερήμην της αυτοδιοίκησης.

«Δεν μας ρώτησε κανείς», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι μόνο για το τέλος από το καζίνο, το οποίο καταβάλλεται αυτόματα στο τέλος κάθε μήνα χωρίς κάποια άλλη παρέμβαση, ο δήμος θα έχει απώλειες ύψους 378.000 ευρώ. Μάλιστα, κατέρριψε το βασικό επιχείρημα της επίμαχης απόφασης περί αδυναμίας είσπραξης των τελών, λέγοντας ότι τα ποσοστά εισπραξιμότητας των δήμων σε σχέση με αυτά του Δημοσίου είναι μεγαλύτερα.

«Κάθε μέρα και περισσότερο αποδεικνύεται ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται -ειδικά τον τελευταίο καιρό- ως ο συνήθης ύποπτος της κακής διαχείρισης, όταν στο κράτος η κακοδιαχείριση πάει σύννεφο», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και πρόσθεσε ότι με μηδενικό κόστος η ΑΑΔΕ θα παρακρατεί πόρους των δήμων.

Για διαρκή απαξίωση της αυτοδιοίκησης διαχρονικά και με την παρούσα σύνθεση της Πολιτείας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Χαρακτήρισε πρωτόγνωρο το γεγονός να υπάρχει προμήθεια της τάξης του 20%, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί και η δικαστική οδός, σε περίπτωση που δεν γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Ο κ. Καϊτεζίδης υπογράμμισε μάλιστα ότι τρία από τα πέντε θέματα της ημερήσιας διάταξης συνιστούν απαξίωση της αυτοδιοίκησης. «Ζητήματα που σε μία ευνομούμενη κοινωνία με στοιχειώδη διάλογο με την τοπική κοινωνία θα ήταν λυμένα, αποτελούν θέμα διεκδίκησης και με αμφίβολα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Η αρμοδιότητα των περιφερειακών δρόμων και τα μισθώματα των σχολείων

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι δήμαρχοι και στην απόφαση να μεταβιβαστεί από την αρχή του έτους στους δήμους η αρμοδιότητα του καθαρισμού των περιφερειακών δρόμων. Ο κ. Καϊτεζίδης έκανε λόγο για προκλητική ρύθμιση που δεν έχει καμία λογική, ενώ εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων. «Ό,τι δεν θέλουν να ασκήσουν ως αρμοδιότητα το δίνουν στους δήμους», είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αν ανοίξει η κερκόπορτα», οι δήμοι θα φορτωθούν τα πάντα, χωρίς να έχουν τους αντίστοιχους πόρους, αλλά και τη δυνατότητα. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, να κατατεθεί προσφυγή για την κατάργηση και της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση να εκφραστεί για μια ακόμη φορά διαμαρτυρία για τις αλλαγές που έγιναν πριν από έναν χρόνο σχετικά με τα μισθώματα των σχολείων, τα οποία μεταβιβάστηκαν από τις καταργημένες νομαρχίες. Όπως υπενθύμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, τα χρήματα που μέχρι πριν από έναν χρόνο εισέπρατταν οι δήμοι από το υπουργείο μέσω ειδικού κωδικού, μεταφέρθηκαν στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και διανεμήθηκαν σε όλους τους δήμους, ακόμα κι αν δεν είχαν μισθωμένα σχολεία. Ειδικά στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, σημείωσε, φιλοξενούνται 22 υπερτοπικά σχολεία της πρώην νομαρχίας σε κτήρια που μισθώνονται έναντι 700.000 ευρώ τον χρόνο και πλέον τα χρήματα που παίρνει ο δήμος είναι περίπου 300.000. «Θεωρώ ότι είναι και αντισυνταγματικό και ηθικά απαράδεκτο», δήλωσε και πρόσθεσε πως ήδη έχει ανατεθεί στη νομική υπηρεσία του δήμου να καταθέσει αγωγή για το θέμα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής