breaking news Νέο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη

Πρίν λίγο καιρό αποφάσισα να ξαναρχίσω το οδοιπορικό μου στις πολιτιστικές εστίες του νομού μας.

Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι να γνωρίσω από κοντά όλους αυτούς τους ήρωες που ασχολούνται με τον πολιτισμό, να καταγράψω το έργο τους και να κάνω γνωστά στους ….μη βλέποντες και μη ακούοντες τα προβλήματά τους.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι κατά την διάρκεια αυτής της πορείας γνώρισα άξιους ανθρώπους που κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν τον αγώνα τους για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το έργο τους είναι τεράστιας σημασίας. Χάρη σε αυτούς τα παιδιά μας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να μάθουν τους παραδοσιακούς μας χορούς, να φορέσουν τις τιμημένες φορεσιές και να αναβιώσουν παλιά έθιμα που με την πάροδο του χρόνου έχουν εξαφανιστεί .

Χάρη σε αυτούς χορεύουμε, τραγουδάμε, σκεφτόμαστε Ελληνικά και διατηρούμε τον πολιτισμό μας .

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” ΝΕΑΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ.

Η επόμενη επίσκεψη μου είναι στην Νέα Νικομήδεια το χωριό της γιαγιάς μου Κερεκής, όπου την δεκαετία του 1970 έχυσα πολύ ιδρώτα μαζεύοντας βαμβάκι στα χωράφια. Η Νέα Νικομήδεια είναι ένα προσφυγικό ποντιακό χωριό του οποίου οι περισσότεροι κάτοικοι κατάγονται από τα χωριά της περιοχής του Ατάπαζαρ.

Το μικρό σχετικά χωριό έγινε γνωστό για τον παλαιολιθικό οικισμό που βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό, για την μεγάλη γυναικεία ομάδα Χάντμπολ που μεσουρανούσε κάποτε στις ανώτερες εθνικές κατηγορίες και βέβαια για το άξιο τέκνο της τον καλύτερο ‘Eλληνα ποδοσφαιριστή τον Μίμη Παπαιωάννου.

Στην Μπρανιάτα, όπως ήταν το παλιό της όνομα, συνεχίσει την παράδοση ο άξιος πολιτιστικός της σύλλογος που φέρει το όνομα του μεγάλου φιλόσοφου της αρχαιότητας «Αριστοτέλη», ο οποίος ιδρύθηκε το 1975 και απαριθμεί σήμερα περίπου 120 μέλη.

Υπάρχει επταμελές διοικητικό συμβούλιο που το απαρτίζουν οι κάτωθι.......

 

Πρόεδρος Παπαδοπούλου Ουρανία.

Αντιπρόεδρος Τσουλφαίδης Αλέξανδρος

Γραμματεύς Παπαδοπούλου Παυλίνα

Ταμίας Τσουλφαίδου Ελένη

Μέλη Βοργιαζίδης Γεώργιος

Κωστογλίδης Απόστολος

Δεμερτζίδης Θεοχάρης (υπεύθυνος χορευτικών).

 

Στην παρέα μας, στα γραφεία του συλλόγου, παρευρίσκονταν και δύο τέως πρόεδροι του συλλόγου οι οποίοι κατά την διάρκεια της θητείας τους, είχαν προσφέρει πολλές υπηρεσίες στον σύλλογο, ο Παπαδόπουλος ο Νίκος και ο Παπαδόπουλος ο Γιάννης.

-Ο σύλλογός μας κύριε Γιώργο διαθέτει δύο χορευτικά τμήματα, ενηλίκων και παίδων που χορεύουν ποντιακούς χορούς και ένα ξεχωριστό τμήμα ενηλίκων που χορεύουν χορούς από όλη την Ελλάδα και τα νησιά, αναφέρει η πρόεδρος Παπαδοπούλου Ουρανία. Παλαιότερα από το 1978-1993 διαθέταμε θεατρική ομάδα που ανέστειλε τις δραστηριότητές της αλλά ελπίζουμε στο μέλλον να επανέλθει στην ενεργό δράση.

Καθ΄όλη την διάρκεια του έτους πραγματοποιούμε πολλές εκδηλώσεις. Τον Ιανουάριο αναβιώνουμε το ποντιακό έθιμο των Μωμόγερων το οποίο λαμβάνει χώρα την περίοδο του Δωδεκαημέρου.

Στο έθιμο αυτό ένας θίασος ατόμων φορώντας στολές γυρίζουν όλο το χωριό σατιρίζοντας την επικαιρότητα χορεύοντας και τραγουδώντας. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και το παρομοιάζουν με γιορτές που γίνονταν προς τιμήν του θεού Διόνυσου, όπου ο θεός Μώμος αποτελούσε την προσωποποίηση της σάτιρας και του σαρκασμού.

Στα σπίτια που επισκέπτονταν τα Μωμογέρια, μετά τον χορό και τα πειράγματα, δέχονταν διάφορα κεράσματα και έφευγαν αφού έδιναν τις ευχές τους για υγεία και ευημερία κατά την διάρκεια του νέου έτους.

Αυτό το ποντιακό έθιμο το παρουσιάζουμε και σε άλλα μέρη, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις άλλων συλλόγων. Τον μήνα Ιανουάριο κόβουμε την πίτα του συλλόγου για το καλό του χρόνου με την συμμετοχή όλων των μελών.

Τις Αποκριές και συγκεκριμένα την Καθαρά Δευτέρα στην κεντρική πλατεία του χωριού κάνουμε τα Κούλουμα και προσφέρουμε στους κατοίκους του χωριού την παραδοσιακή λαγάνα με την πεντανόστιμη φασολάδα.

Το έθιμο αυτό καθιερώθηκε, πραγματοποιείται κάθε χρόνο και την μέρα αυτή μας επισκέπτονται και κάτοικοι των γειτονικών χωριών. Παλαιότερα συμμετείχαμε στο καρναβάλι του Μακροχωρίου όπου αποσπούσαμε συνήθως το πρώτο βραβείο, δυστυχώς όμως λόγω προφανώς της οικονομικής κρίσης, ανέστειλε την λειτουργία του.

Τον Μάρτιο το παιδικό τμήμα του συλλόγου ξεχύνεται στα σοκάκια του χωριού αναβιώνοντας το έθιμο των Χελιδονισμάτων, χορεύοντας και τραγουδώντας υποδεχόμενοι την Άνοιξη. Εκεί τους υποδέχονται οι νοικοκυρές του χωριού προσφέροντάς τους κεράσματα και γλυκά.

Στις 19 Μαίου συμμετέχουμε στις κεντρικές εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας για την Γενοκτονία των κατοίκων του Πόντου, που πραγματοποιείται στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια, στο χωριό μας, τιμούμε τους νεκρούς μας σε μια άλλη εκδήλωση που γίνεται στην κεντρική πλατεία, δίπλα στο μνημείο των θυμάτων της σφαγής που έλαβε χώρα στην παραλία του Κοτζάαλι Ατάπαζαρ, με ομιλίες και κατάθεση στεφάνων

Κατά την διάρκει του καλοκαιριού συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις άλλων σωματείων από όλη την Ελλάδα. Φέτος έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσουμε τα έθιμα του Κλήδονα και του Ποντιακού γάμου στην Χαλκιδική, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου μας Ασβεστά Βασίλη και τον οποίο ευχαριστούμε για την προσφορά του.

Μια άλλη εκδήλωση που ακολουθούμε πιστά είναι αυτή που γίνεται στα τέλη Αυγούστου για να θυμόμαστε την πρώτη εγκατάσταση των προγόνων μας στην Μπρανιάτα η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Νέα Νικομήδεια, παίρνοντας το όνομα της σπουδαίας βυζαντινής πόλης στην οποία υπάγονταν εκκλησιαστικά τα χωριά τους.

Διοργανώνουμε κάποιες εκδηλώσεις και τιμούμε κάποιους συμπολίτες μας για την προσφορά τους στο χωριό μας.Τους επόμενους μήνες του φθινοπώρου προετοιμαζόμαστε για την νέα χρονιά.

Στι 6 Δεκεμβρίου συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις της εκκλησίας για τον προστάτη του χωριού μας, τον Άγιο Νικόλαο.

Τα Χριστούγεννα στολίζουμε το χωριό με το χριστουγεννιάτικο δέντρο και την φάτνη και κάνουμε μια μικρή χριστουγεννιάτικη γιορτή προσφέροντας διάφορα ποτά και εδέσματα. Λίγο αργότερα παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τα βλαστάρια μας φορώντας τις παραδοσιακές ποντιακές στολές γυρίζουν τα σπίτια του χωριού ψάλλοντας τα κάλλαντα….

 

Χριστός γεννέθεν, χαρά σον κόσμον

χα, καλή ώρα, καλή σ' ημέρα

Χα, καλόν παιδίν οψέ γεννέθεν

οψέ γεννέθεν, ουρανοστάθεν.

Το εγέννεσεν η Παναΐα

Το ενέστεσεν αϊ-Παρθένος.

Εκαβάλκεψεν χρυσόν πουλάρι

και εκατήβεν σο σταυροδρόμι.

 

Ο σύλλογός μας έχει και άλλες δραστηριότητες, κατά την διάρκεια του έτους.

Επειδή δεν λειτουργεί δημοτικό σχολείο στο χωριό μας, λόγω έλλειψης μαθητών, αναλάβαμε εμείς να διοργανώνουμε τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Διαθέτουμε μια εθελοντική περιβαντολλογική ομάδα η οποία με τον ΣΕΑ “η Αγάπη” και την τοπική κοινότητα αναλάβαμε να φροντίζουμε και να καθαρίζουμε όλους τους δημόσιους χώρους του χωριού μας.

Με πρωτοβουλία του συλλόγου στήθηκε μνημείο στην πλατεία του χωριού, για να μας θυμίζει τους τόπους καταγωγής των προγόνων μας, και μια προτομή του ήρωα Καπετάν Φωτιάδη ο οποίος έσωσε όλους τους Αταπαζαρλήδες από βέβαια σφαγή και τους οδήγησε με κίνδυνο της ζωής του στην Νικομήδεια.

Στους άμεσους στόχους του συλλόγου μας είναι η συλλογή φωτογραφικού υλικού από το χωριό και τους προγόνους μας και η δημιουργία ενός αρχείου που θα αποτελέσει κληρονομιά στις επερχόμενες γενεές.

Θα ήθελα εκ μέρους του συλλόγου να ευχαριστήσω του κατοίκους του χωριού που μας συμπαραστέκονται και μας βοηθούν με οποιανδήποτε τρόπο στο δύσκολο έργο μας.

Ευχαριστούμε και εσάς κύριε Γιώργο και την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ που προβάλλετε τις προσπάθειές μας και τις δραστηριότητες μας.

ΕΙΠΟΙΝΩΝΙΑ

 

6976096108 Παπαδοπούλου Ουρανία.

 

ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ Οι Μωμόμεροι.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΝΕΑΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ
ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΦΩΤΙΑΔΗ

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής