breaking news Νέο

Μέτρα - σταγόνα στον ωκεανό για το δημογραφικό -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Μέτρα - σταγόνα στον ωκεανό για το δημογραφικό  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Μέτρα στην ουσία σταγόνα στον ωκεανό για τη διαχείριση του δημογραφικού και την ανακούφιση των νεαρών ζευγαριών ανακοίνωσε η κυβέρνηση κοροϊδεύοντας για μία ακόμη φορά τον λαό. Συγκεκριμένα, την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει, ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη σε άλλη μια μίνι κυβερνητική φιέστα προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως «λύση» την αύξηση του εφάπαξ επιδόματος που δίνουν για τη γέννηση παιδιού, στη γνωστή λογική των επιδομάτων διαχείρισης της ανέχειας.

Ειδικότερα, για 1 τέκνο το επίδομα γέννησης ανέρχεται σε 2.400 ευρώ, αυξάνεται δηλαδή κατά 400 ευρώ. Για 2 τέκνα ανέρχεται πλέον σε 2.700 ευρώ. Για 3 τέκνα 3.000. Και για 4 ή περισσότερα τέκνα ανέρχεται πλέον σε 3.500. Περιττό να ειπωθεί ότι η διαφημιζόμενη από το Μαξίμου αύξηση όχι μόνο δεν συνιστά μέτρο «για την αντιμετώπιση» του δημογραφικού, αλλά δεν καλύπτει ούτε καν τα έξοδα της γέννας σε πολλές περιπτώσεις.,,

Το κράτος αντιμετωπίζει ως κόστος τη φροντίδα των παιδιών, που επαφίεται ολοένα και περισσότερο στην ατομική και οικογενειακή ευθύνη. Ειδικά σήμερα, με την ακρίβεια να σαρώνει, τον μισθό να τελειώνει μέχρι τις 20 του μήνα, την εμπορευματοποίηση σε Υγεία και Παιδεία, ο οικογενειακός προϋπολογισμός «πέφτει έξω» από τα αποδυτήρια, προκαλώντας δεύτερες και τρίτες σκέψεις στα ζευγάρια, που είτε καθυστερούν να κάνουν παιδί, περιμένοντας μάταια «να στρώσουν πρώτα τα πράγματα», είτε δεν αποφασίζουν να κάνουν δεύτερο και τρίτο, με τον φόβο ότι δεν θα μπορούν να τους προσφέρουν αυτά που έχουν ανάγκη, αφού το κράτος βρίσκεται απέναντι και όχι δίπλα τους.

Άνθρακες λοιπόν ο θησαυρός των εξαγγελιών, που αποτελούν ταυτόχρονα απόδειξη ότι οι ανάγκες των νέων ζευγαριών και των παιδιών συνθλίβονται από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις «αντοχές της οικονομίας». Ως προς αυτό, ο Κ. Χατζηδάκης ήταν αποκαλυπτικός όταν έλεγε ότι τα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση ως «αύξηση» στο επίδομα τοκετού, θα χρηματοδοτηθούν από τα έξτρα έσοδα που εισπράττει ο κρατικός προϋπολογισμός από τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με τον εξοντωτικό νόμο που ψηφίστηκε πριν από μερικές βδομάδες. Με άλλα λόγια, για να προσθέσει μερικά ευρώ στο επίδομα που καταβροχθίζουν αμάσητο τα ιδιωτικά μαιευτήρια (και ζητάνε κι άλλα), η κυβέρνηση δείχνει ως «λύση» τη φοροαφαίμαξη των μικρών ΕΒΕ, που ούτως ή άλλως σχοινοβατούν οικονομικά και για χιλιάδες από αυτούς η εφαρμογή του νέου νόμου θα δώσει τη χαριστική βολή.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το κράτος μοιράζει σε ακόμα περισσότερους τη φτώχεια των πολλών, κι αυτό παρουσιάζει προκλητικά ως «ενίσχυση των νέων ζευγαριών»! Την ίδια ώρα όμως, οι φοροαπαλλαγές, τα προνόμια και οι διευκολύνσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους παραμένουν στο ύψος τους.

Για κερασάκι στην τούρτα, έρχεται και ο «κοινωνικός αυτοματισμός»: Για να πάρουν δυο ευρώ παραπάνω τα νέα ζευγάρια, πρέπει να τα χάσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, οι οποίοι παρεμπιπτόντως αντιμετωπίζουν τις ίδιες και μεγαλύτερες δυσκολίες στη φροντίδα των παιδιών με όλα τα άλλα ζευγάρια, ενώ η αυτοαπασχολούμενη μητέρα δεν δικαιούται καν άδεια λοχείας!

Η λύση βρίσκεται στον αγώνα για ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, προστασία της Υγείας του λαού, πραγματική και ολόπλευρη φροντίδα του παιδιού με ευθύνη του κράτους. Ανάσα ανακούφισης στα νέα ζευγάρια μπορούν να δώσουν οι προτάσεις του λαϊκού κινήματος για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για αυξήσεις στους μισθούς, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και μαιευτική περίθαλψη, για κρατικές δομές και υπηρεσίες ολόπλευρης προστασίας του παιδιού.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής