breaking news Νέο

Μία μαζική και χρήσιμη παρουσίαση ιστορικού βιβλίου στη Βέροια

  • Μία μαζική και χρήσιμη παρουσίαση ιστορικού βιβλίου στη Βέροια
  • Μία μαζική και χρήσιμη παρουσίαση ιστορικού βιβλίου στη Βέροια

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου και πλούσιο διάλογο, που έφτασε τις δύο ώρες, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 25/1 στην «Ελια» της Βέροιας το βιβλίο του Σταύρου Παναγιώτίδη με τίτλο "Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας. Μικρές αφηγήσεις για γεγονότα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά ποτέ δεν συνέβησαν " που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Φιλολόγων Ημαθίας, το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και ο εκδοτικός οίκος «Κέδρος».

Στην αρχή παρουσίασε το βιογραφικό του συγγραφέα η φιλόλογος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων νομού Ημαθίας, Δέσποινα Καρυπίδου, η οποία ανάμεσα στ’ άλλα υπογράμμισε: «Το βιβλίο μιλάει για τα fake news που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν όμως την αντίληψή μας για την ιστορία μας και συνεκδοχικά για τη φυλή μας, το έθνος μας, τον χαρακτήρα μας, τον κόσμο που μας περιβάλλει, αντίληψη που εγείρει αξιώσεις για την αντιμετώπιση  μας. Θα συμφωνήσουμε νομίζω ότι μας διακρίνει ένας εθνικός εξαιρετισμός που ολισθαίνει ενίοτε και σε έναν ναρκισσισμό, που ασφαλώς δεν εδράζεται στη γνώση της ιστορίας μας αλλά εν πολλοίς στους μύθους και στις παρεξηγήσεις, με τις οποίες μεγαλώσαμε. Για τους ιστορικούς μύθους αντιλαμβανόμαστε, ακούγοντας τους, το λόγο που τους ενστερνιζόμαστε εύκολα...»

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας υπογράμμισε: «…Πρόκειται για ένα βιβλίο χρήσιμο, ευκολοδιάβαστο που απαντά γενικά σωστά, εκλαϊκευτικά αλλά και επιστημονικά ορθά σε μια σειρά μυθεύματα που κυκλοφορούν. Φυσικά θα προτιμούσα να υπήρχαν και σε άλλα μυθεύματα σύγχρονα αλλά και «πολιτικά-ιδεολογικά καυτά». Όπως π.χ: δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο, ο «κομμουνιστικός δάκτυλος» πίσω από τις λαϊκές κινητοποιήσεις όπως σήμερα στον αγώνα των αγροτών ή ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Οι πόλεμοι της μνήμης αφορούν το παρόν και το μέλλον. Γι’αυτό και το πολύμορφο ενδιαφέρον για τη συγγραφή και επανασυγγραφή της. Βασική επιδίωξη της κυρίαρχης τάξης και των μηχανισμών της μέσω της ιστορικής παραχάραξης ή αναθεώρησης, η ιδεολογική χειραγώγηση του λαού…»

Από τη πλευρά του ο συγγραφέας παρουσίασε το σκεπτικό έκδοσης του βιβλίου, τις βασικές του στοχεύσεις, σε ζητήματα διδασκαλίας της ιστορίας στην εκπαίδευση και στην ανάγκη κριτικής γνώσης και απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων και παρεμβάσεων που έγιναν.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

O Σταύρος Παναγιωτίδης γεννήθηκε το 1982 στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδακτορικό στην Ιστορία. Είναι μέλος του Συνεργαζόμενου Επιστημονικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού Hot Doc History. Έχει συγγράψει τον τόμο «Ιωάννης Καποδίστριας - Η προσωπικότητα και η διακυβέρνησή του», στη σειρά Η απελευθέρωση ενός έθνους - Από την επανάσταση των Ελλήνων στην ίδρυση του ελληνικού κράτους (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν το μυθιστόρημά του Το κουρασμένο μέλι (2018) και η μελέτη του Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής Ιστορίας (2023).


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής