breaking news Νέο

Τάκης Τσιουλάκος : «Βγήκαμε στο δρόμο γιατί φτάσαμε σε οριακό σημείο επιβίωσης»

Τάκης Τσιουλάκος : «Βγήκαμε στο δρόμο γιατί φτάσαμε σε οριακό σημείο επιβίωσης»

Με αφορμή την κινητοποίηση των αγροτών στον ΕΛΓΑ της Βέροιας την Παρασκευή 26/1,, ο Τάκης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», δήλωσε στην εκπομπή του Αλέκου Χατζηκώστα «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8):

«Βγήκαμε στο δρόμο, γιατί φτάσαμε σε οριακό σημείο επιβίωσης. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Το κόστος παραγωγής είναι στο… Θεό, οι τιμές των προϊόντων σχεδόν σε όλα είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. Έχουμε έναν ΕΛΓΑ που δεν αναγνωρίζει, δεν αποζημιώνει απ’ όλα τα φυσικά φαινόμενα και στις ασθένειες και ούτε στο 100% αυτά που καλύπτει. Και μπροστά στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που προβλέπει νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές  και μικρότερη αποζημίωση που ανοίγει διάπλατα το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες . Γι’αυτό το λόγο βγήκαμε στα μπλόκα. Διεκδικούμε ακόμη κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα μας . ΕΛΓΑ που να καλύπτει και να αποζημιώνει απ’ όλα τα φαινόμενα και τις νόσους. Δυναμώνουμε τα μπλόκα εκεί που υπάρχουν, φτιάχνουμε νέα εκεί που δεν υπάρχουν. Καλούμε τον κόσμο να μην περιμένει να βγουν 100 για να γίνει ο 101. Να γίνει ο πρώτος και ν’ ακολουθήσουν όλοι. Μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε δικαίωση στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που βάζουμε.»   

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο νομό

Με δυναμική κινητοποίηση στη Βέροια, συνεχίστηκαν την Παρασκευή 26/1 οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ημαθία. Το πρωί αγρότες από την περιοχή της Αλεξάνδρειας έκαναν συμβολική πορεία στο κέντρο της πόλης με τρακτέρ και παρέδωσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, ενώ μαζί με τους αγρότες της Νάουσας καθώς και της Πέλλας προχώρησαν σε κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ, όπου επέδωσαν ψήφισμα.

Στο ψήφισμά τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι αναφέρουν:

"Πραγματοποιούμε σήμερα αγωνιστική κινητοποίηση στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων που στα πλαίσια υλοποίησης της ΚΑΠ της ΕΕ μας αφήνει απροστάτευτους από τα καιρικά φαινόμενα.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ημαθίας και της Πέλλας, βρισκόμαστε σε απόγνωση καθώς, έχουμε υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματος μας από την μειωμένη παραγωγή πού προήλθε από διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως: (παγετός, χαλάζι, άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις).

Παρά τις δεσμεύσεις της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, και του ΥΠΑΑΤ , για έγκυρη και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, γινόμαστε μάρτυρες πολύμηνων καθυστερήσεων , αλλά και άδικων σε πάρα πολλές περιπτώσεις πορισμάτων που έχουνε εκδοθεί, και σε λίγα μόλις χωριά των δύο νομών. 

Ακόμη, ζημίες όπως η (ακαρπία ) σε (κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κά) όπως επίσης το ωιδιο στα αμπέλια„ το φουζικλαδιο στα μήλα δεν αναγνωρίζονται και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, παρά τα τσουχτερά ασφάλιστρα παραγωγής που καταβάλαμε.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, που ανοίγει διάπλατα ΤΟ δρόμο για είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στον ΕΛΓΑ.

Διεκδικούμε:

Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων

Την καταβολή αποζημίωσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής από την ακαρττία.

Καταβολή αποζημίωσης για όλα τα προϊόντα που επλήγησαν από μύκητες όπως η μονίλια στα ροδάκινα, TοO ωιδιο στα αμπέλια. φουζικλαδιο στα μήλα, ασθένειες οι οποίες ήταν αποτέλεσμα των άκαιρων και υπερβολικών βροχοπτώσεων των μηνών Μάιου – Ιουνίου και στα βαμβάκια και τα τριφύλλια.

Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με την αποζημίωση.

Πλήρη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο επιστημονικό δυναμικό , τεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα μετακίνησης

Να παρθούν μέτρα αντιχαλαζικής και αντιπαγετικής προστασίας της παραγωγής, να γίνουν έργα υποδομής για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιών κ.α.

Αγωνιζόμαστε για δημόσιο φορέα ΕΛΓΑ με πλήρη κρατική χρηματοδότηση που θα αναγνωρίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής".


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής