breaking news Νέο

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τα τρακτέρ – Η έντονη ανησυχία για τα αγροτικά μπλόκα και η πρόσκληση σε διάλογο

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τα τρακτέρ – Η έντονη ανησυχία για τα αγροτικά μπλόκα και η πρόσκληση σε διάλογο

Με το βλέμμα στραμμένο στις αγροτικές κινητοποιήσεις βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά, ότι όταν αυτός ο κλάδος αποφασίσει να κατέβει στους δρόμους τότε τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα, ενώ δεν κρύβει την αγωνία του για την διάσταση που θα φέρει η μεγάλη έκθεση της Agrotica, στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα 1 – 4 Φεβρουαρίου.

Και αυτό γιατί το παρελθόν έχει δείξει ότι οι κινητοποιήσεις αυτού του κλάδου έχουν φέρει αλυσιδωτά προβλήματα στην τροφική αλυσίδα της χώρας ανεβάζοντας στα ύψη τις τιμές.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο τη συγκεκριμένη στιγμή προφανώς θα εκτίνασσε ακόμα περισσότερο την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης σε μία στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται από τις υψηλές τιμές.

 

Η σύσκεψη στο Μαξίμου

Tην Κυριακή το απόγευμα έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού προκειμένου να συζητηθούν οι συνολικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τους πληγέντες της Θεσσαλίας από τα συναρμόδια υπουργεία.

Όπως σημείωσαν μάλιστα κυβερνητικές πηγές «η πόρτα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή. Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα».

Επισήμαιναν ακόμα ότι «η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά» ενώ διευκρίνιζαν ότι «όπως σε κάθε αντίστοιχη σύσκεψη, έγινε συζήτηση όλων των ζητημάτων των εμπλεκομένων υπουργείων, όπως κόστους παραγωγής και ενεργειακού κόστους, υποδομών και κρατικής αρωγής».

Στην σύσκεψη πήρε μέρος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, καθώς και ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος. Συντονιστής της σύσκεψης για τις κινητοποιήσεις των αγροτών είναι ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Στο τραπέζι τέθηκαν τα αιτήματα των αγροτών, καθώς και οι κινητοποιήσεις οι οποίοι πυκνώνουν με μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οι αγρότες έχουν βγει στον δρόμο μετά την απότομη περιστολή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μέσω της ΚΑΠ, ζητώντας αναδιάρθρωση της για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, όπως λένε. Επιπλέον ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και άμεση και πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν από τις κακοκαιρίες του φθινοπώρου, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση τους, ενώ καταγγέλλουν σημαντικά σφάλματα στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το δεύτερο αίτημα αφορά κυρίως τους αγρότες της Θεσσαλίας οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι έχουν πάρει ένα μικρό μέρος των αποζημιώσεων που τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή.

Να σημειώσουμε πάλι ότι για τις ζημιές που υπέστησαν σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, από τις πλημμύρες του φθινοπώρου, αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν έχουν τηρηθεί με ακρίβεια.

 

Η πρόσκληση Αυγενάκη για διάλογο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξη του παρότρυνε τους αγρότες να πάνε και να συζητήσουν μαζί του. «Ελάτε να συζητήσουμε… Ακόμα και σήμερα είστε καλοδεχούμενοι» σημείωσε.

Ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ακόμα ότι κατανοεί τις αγωνίες και ανασφάλειες που νιώθουν οι αγρότες λόγω της κλιματικής κρίσης, και αναφέρεται στα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο για τη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι καταβλήθηκαν προκαταβολές αποζημιώσεων ύψους 150 εκατ., «σε χρόνο ρεκόρ» όπως λέει, για τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκαν και ότι δεσμεύτηκαν 260 εκατ. για να πληρώσει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις.

Η εξόφληση των αποζημιώσεων, υποστήριξε ο υπουργός, θα γίνει έως τις 30 Ιουνίου, τονίζοντας ότι το ύψος τους, δεν μπορεί να προσδιοριστεί τώρα, καθώς εξαρτάται από το αποτέλεσμα των ελέγχων που γίνονται.

Παράλληλα , ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι οι προκαταβολές στις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί είναι έως και 40% υψηλότερες από εκείνες που δόθηκαν στον «ΙΑΝΟ», ενώ αναφέρθηκε και στο μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, μέσω του οποίου οι κτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν δωρεάν, με κάλυψη 100% και τα ζώα που έχασαν αλλά και τους σταύλους.

Η Ελλάδα ελέγχεται από την Ε.Ε για τα χρήματα που δίνει και για το λόγο αυτό πρέπει να τηρούνται βασικές διαδικασίες, το μήνυμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής