breaking news Νέο

Κ. Βοργιαζίδης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας : «Τα χρήματα δεν επαρκούν για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων»

  • Κ. Βοργιαζίδης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας : «Τα χρήματα δεν επαρκούν για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων»
  • Κ. Βοργιαζίδης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας : «Τα χρήματα δεν επαρκούν για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων»
  • Κ. Βοργιαζίδης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας : «Τα χρήματα δεν επαρκούν για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων»
  • Κ. Βοργιαζίδης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας : «Τα χρήματα δεν επαρκούν για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων»
  • Κ. Βοργιαζίδης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας : «Τα χρήματα δεν επαρκούν για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων»

Με θέματα και ερωτήματα που τέθηκαν από τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους, προς τη δημοτική αρχή, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Βέροιας. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, τα προβλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα του πολίτη, η προσβασιμότητα των ΑμΕΑ, τα έργα στην παλιά μητρόπολη, τα παλιά δικαστήρια, η αντιπλημμυρική θωράκιση και αξιοποίηση του ποταμού Τριποτάμου κ.α.

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, που πήρε πρώτος το λόγο, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του ο δήμος δεν επαρκούν για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, μετά και τις αυξήσεις που έχουν δοθεί, καθώς το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται από τα οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από τη νέα ΚΑΠ και την αναδρομική απόδοση από τους δήμους του τέλους ταφής απορριμμάτων, προσθέτουν νέα βάρη στην ήδη ασφυκτική οικονομική κατάσταση των δήμων.

 

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος ανέφερε : «Όταν αποφασίζεις να δίνεις αυξήσεις, καλό είναι να δίνεις και λεφτά στους δήμους. Δεν νοείται τα λεφτά από τις ΚΑΠ να μην επαρκούν για τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων. Το ίδιο θέλω να πω και για την ατυχή εφεύρεση του τέλους ταφής, το οποίο στερεί από τους δήμους χρήματα, που θα μπορούσε να δαπανήσει για πολλά άλλα πράγματα. Θα μπορούσε να είναι ένα συμβολικό ποσό και όχι αυτά τα δυσθεώρητα ποσά και για τα επόμενα χρόνια που καλούνται να πληρώσουν οι δήμοι. Η επόμενη διοίκηση της ΚΕΔΕ θα πρέπει να πιέσει πάρα πολύ, ώστε να πάψουν να υπάρχουν τέτοια κακώς κείμενα». Τέλος γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, το 20% από το τέλος παρεπιδημούντων που παρακρατά η ΑΑΔΕ, λόγω της χρήσης ψηφιακής πλατφόρμας, έγινε 5%, μετα από πιέσεις. «Όχι ότι συμφωνούμε με το 5%, αλλά δεν έχει σχέση με το 20%», τόνισε ο δήμαρχος.

Στα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης που τέθηκαν από τις παρατάξεις, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ», Κώστας Παλουκίδης, τόνισε καταρχήν πως η παράταξή του διαφωνεί με τον τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών συμβουλίων, χαρακτηρίζοντάς τα «μονόπρακτα» και χωρίς διάλογο, αναφέρθηκε στην ανύπαρκτη οικοδομική δραστηριότητα στην πόλη της Βέροιας, σε σχέση με γειτονικές πόλεις, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κατερίνη και τις Σέρρες: «Μετά τα δυσάρεστα νέα της επικαιρότητας, εγώ θέλω να αναφερθώ σε ευχάριστα νέα, που δεν τα ζούμε δυστυχώς στην πόλη μας. Στην κοπή πίτας του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου, στις συζητήσεις κυριαρχούσαν οι οικοδομές που «φυτρώνουν» σαν τα μανιτάρια και στα ποσοστά αντιπαροχής, το κόστος παραγωγής. Λέξεις για εμάς άγνωστες . Λένε και οι ίδιοι  ότι στη Βέροια εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένα γιαπί» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτό δείχνει ότι ο κόσμος εγκαταλείπει την πόλη.

Αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα που ανέκυψε με την ανακατασκευή των οθωμανικών κτιρίων που εφάπτονται στο κτίριο της παλιάς μητρόπολης και στο πρότζεκτ που έχει ετοιμάσει ως πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, συστήνοντας διεπιστημονική επιτροπή, η οποία τις επόμενες εβδομάδες θα βγάλει τα συμπεράσματα, καυτηριάζοντας παράλληλα τη στάση του δήμου, που δεν συμμετάσχει στο μέτρο του δυνατού, την ώρα που υπάρχει έντονος προβληματισμός στην τοπική κοινωνία. «Εμείς θα είμαστε σημαιοφόροι στην προσπάθεια της επιτροπής, για να αποδώσουμε το μνημείο όπως πραγματικά πρέπει».

«Εχουμε την ίδια άποψη, αλλά οφείλουμε να εφαρμόζουμε τη νομοθεσία. Η αρμόδια υπηρεσία είναι η Πολεοδομία», απάντησε ο Κ. Βοργιαζίδης.

Και τέλος επανήλθε στο σχεδιασμό υλοποίησης φράγματος στον ποταμό Τριπόταμο, το οποίο θα δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή για τις αντιπλημμυρικές μελέτες που έχουν συνταχθεί από προηγούμενες διοικήσεις και στις επαφές που έγιναν με την Περιφέρεια, τονίζοντας πως παραμένει η δυνατότητα του 80% της χρηματοδότησης.

Για παραποίηση της πραγματικότητας μίλησε ο δήμαρχος Βέροιας, αναφέροντας πως η μελέτη που «έτρεχε», σταμάτησε, γιατί, όπως τον ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Μπίλιας και προσωπικά ο περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας, η περιφέρεια μπορεί να επιδοτήσει μόνο με 400.000 ευρώ και όχι με 4 εκατ. ευρώ που τους ζητήθηκε. «Αρα το ποσοστό χρηματοδότησης είναι 10% και όχι 80%», τόνισε ο δήμαρχος Βέροιας.

 

Από τον επικεφαλής της παράταξης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ», Θεόφιλο Κορωνά, τέθηκαν τα εξής ερωτήματα:

- Ποιά είναι η άποψη του δήμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αν προχωρήσει το νομοσχέδιο, που είναι σχεδόν σίγουρος ότι είναι προδιαγεγραμμένο, ο Δήμος Βέροιας έχει κάποια πρόταση για δημιουργία στην περιοχή και αν υπάρχουν ακίνητα. Συγκεκριμένα ο κ. Κορωνάς σημείωσε πως: «Αν και είμαι υπέρ της ενίσχυσης των δημοσίων ΑΕΙ και όχι της αποδυνάμωσης, που επιχειρείται με αυτό το νομοσχέδιο, γιατί να μην πιέσει η ΚΕΔΕ ως μια δικλείδα ασφαλείας να είναι η χιλιομετρική απόσταση από το ήδη υφιστάμενο ΑΕΙ και να υπάρχει πιθανότητα και για το δήμο μας».

- Αναφέρθηκε ακόμα στα ανείσπρακτα χρέη προς το δήμο και αν έχει γίνει κατηγοριοποίηση αυτών και έχει χαραχτεί κάποια πρακτική για την είσπραξή τους.

- Και τέλος αναφέρθηκε στο παλιό δικαστικό μέγαρο, τονίζοντας πως στον προϋπολογισμό αναφέρεται μόνο μία μελέτη, συνεχιζόμενη από το 2023 και τίποτα άλλο. Πότε θα παραδοθεί, σε ποιόν έχει ανατεθεί και γιατί υπάρχει απευθείας ανάθεση. «Πρότασή μας είναι να αναδιαμορφώσουμε τη σύμβαση στα 50 χρόνια, όπως ήταν το πάγιο αίτημά μας, καθώς ο δήμος έχει υποχρέωση 2 εκατ. ευρώ και η αντικειμενικη αξία του ακινήτου ανέρχεται στις 800.000 χιλ. Τα 50 χρόνια είναι λίγα» είπε χαρακτηριστικά.

«Προφανώς θέλουμε να πληρώσουμε λιγότερα χρήματα και γλιτώνουμε χρόνο» απάντησε ο δήμαρχος για την απευθείας ανάθεση.

Ο κ. Κορωνάς σχολίασε ακόμη ότι στην οδό Κεντρικής, πλησίον της παλαιάς Μητρόπολης, έχει εγκαταλειφθεί ένα «καρούλι» από τη ΔΕΔΔΗΕ, που καταλαμβάνει παράνομα τμήμα του πεζοδρομίου και δημιουργεί θέμα ασφάλειας των πεζών, σε συνδυασμό με τα έργα που εκτελούνται, ενώ ακόμη με αφορμή τη σημερινή γιορτή του Αγίου Τρύφωνος παρότρυνε την ΚΕΠΑ να θεσπίσει κάποιες εκδηλώσεις με θέμα τους αμπελουργούς, το κρασί και το τσίπουρο στον Τρίλοφο και την Αγία Βαρβάρα.

 

Η έλλειψη προσβασιμότητας των ΑΜεΑ ήταν το θέμα που έθιξε ο επικεφαλής της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», Παναγιώτης Χατζησάββας, τόσο με την κατάληψη των τραπεζοκαθισμάτων, όσο και σε θέσεις πάρκιγκ στο κέντρο της πόλης και μετέφερε την καταγγελία μητέρας ΑμΕΑ για τη μη ύπαρξη παιδικής χαράς για αυτά τα παιδιά, χαρακτηρίζοντας ανάλγητη την πολιτική της κυβέρνησης, υποχρηματοδοτώντας τις υποδομές που οδηγούν τις οικογένειές τους στην απόγνωση, ασκώντας κριτική και στη δημοτική αρχή που αποδέχεται και αδιαφορεί για την κατάσταση. «Η παιδική χαρά για ΑμΕΑ έπρεπε να κατασκευαστεί χθες» σχολίασε ο κ. Χατζησάββας και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει άμεση χρηματοδότησ για ΚΔΑΠ ΑμΕΑ.

Παράλληλα χαιρέτισε τις αγροτικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις και η παράταξή του στέκεται δίπλα τους και στα δίκαια αιτήματά τους.

«Σήμερα βρισκόμαστε στην υπογραφή των συμβάσεων και τον Ιούνιο πρέπει να τοποθετηθούν τα όργανα» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος.

 

Σε ερώτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βενιόπουλος έθιξε το πρόβλημα που έχει προκύψει με το Δημοτικό Στάδιο της Βέροιας και πότε θα δοθεί λύση και θα εκδοθεί η άδεια. Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Τεχνικών κ. Λαζαρίδης, ενημέρωσε πως ανατέθηκε σε αρμόδιο τεχνικό γραφείο ο έλεγχος της στατικής επάρκειας του στεγάστρου και σύντομα το πρόβλημα θα λυθεί. Αναφερόμενος στον αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Ασλανίδη σημείωσε γιατί πολλά τουριστικά γραφεία που πάνε στη Βεργίνα, δεν έρχονται στην πόλη της Βέροιας και πάνε κατευθείαν στην Εδεσσα, ώστε να τονωθεί η τοπική αγορά και να δουν τα αξιοθέατα της πόλης.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μαλούτας ανέδειξε τα προβλήματα στα κοιμητήρια σε Βεργίνα και Παλατίτσια, καθώς δεν υπάρχει χώρος ταφής και πρέπει να γίνουν εκταφές των 30 χρόνων και πάνω, και αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το χαλίκι που χρησιμοποιεί ο εργολάβος, εκτελούνται έργα αποχέτευσης στους δρόμους του χωριού, εγκυμονώντας κινδύνους για πεζούς και μαθητές.

«Τα μεγάλα έργα θέλουν υπομονή. Το έργο της αποχέτευσης βρίσκεται στο τελείωμά του. Σύντομα ο εργολάβος θα αρχίσει τις ασφαλτοστρώσεις» απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Στέργιος Διαμάνης.

 

Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στο νέο βιολογικό που θα κατασκευαστεί στην ενότητα Δοβρά, διερωτώμενος γιατί δεν χρησιμοποιείται η μέθοδος που ακολουθείται στο βιολογικό της Βέροιας.

Απαντώντας ο κ. Διαμάντης σημείωσε πως η μέθοδος επιλέχθηκε με βάση τον πληθυσμό και αυτή ενδείκνυται με βάση των αριθμό των κατοίκων της ενότητας Δοβρά.

 

Ο πρόεδρος του Σελίου Γιώργος Φαρσαρώτος ζήτησε ενημέρωση για την πάγια προκαταβολή, για να μπορέσει να την κάνει χρήση.

«Σκοπός είναι να λειτουργήσει το μέτρο. Θα σας καλέσουμε να σας ενημερώσουμε» απάντησε ο κ Βασιλειάδης.

Ο Στέλιος Ασλάνογλου πρόσθεσε την περασμένη περίοδο έγιναν κάποια λάθη και το θέμα «πάγωσε».

Επίσης ο κ. Φαρσαρώτος ζήτησε τακτικές προγραμματισμένες συναντήσεις με το δήμαρχο, με γεωγραφικούς όρους γιατί τα προβλήματα είναι διαφορετικά, και αυτό είναι πολύ χρήσιμο.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Ακριβόπουλος αναφέρθηκε στην αθλητική βία, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού. «Δυστυχώς μετά από δύο χρόνια το μόνο που βλέπουμε από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ακατανόητες ενέργειες με τα περιστατικά βίας να επαναλαμβάνονται και ενημέρωσε πως υπάρχουν κάποιες εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλκη Καμπανού, από έναν φορέα που έχει δημιουργηθεί με το όνομά του για αυτό το λόγο. «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε» σημείωσε ο κ. Ακριβόπουλος.

 

Στις σημαντικές οικονομικές απώλειες που έχουν υποστεί οι αγρότες, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της κλιματικής κρίσης και των πολέμων, αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Βοργιάδης και με την ιδιότητα του αγρότη και σημείωσε πως η πολιτεία θα μπορούσε να μετριάσει τις οικονομικές απώλειες, δίνοντας χρήματα μέσα από κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά δυστυχώς και έδω παραμένει θεατής, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βοργιάδης και σημείωσε πως ο Δήμος Βέροιας είναι πάντα αρωγός στα προβλήματά τους.

 

Η συνεδρίαση συνεχίσθηκε με τα θέματα ημερήσιας διάταξης όπου κυριάρχησε η εκλογή εκπροσώπων του δήμου Βέροιας στις εκλογές της ΚΕΔΕ.


συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας
συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας
συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας
Βοργιαζίδης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής