breaking news Νέο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη

Πρίν λίγο καιρό αποφάσισα να ξαναρχίσω το οδοιπορικό μου στις πολιτιστικές εστίες του νομού μας.

Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι να γνωρίσω από κοντά όλους αυτούς τους ήρωες που ασχολούνται με τον πολιτισμό, να καταγράψω το έργο τους και να κάνω γνωστά στους ….μη βλέποντες και μη ακούοντες τα προβλήματά τους.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι κατά την διάρκεια αυτής της πορείας γνώρισα άξιους ανθρώπους που κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν τον αγώνα τους για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το έργο τους είναι τεράστιας σημασίας. Χάρη σε αυτούς τα παιδιά μας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να μάθουν τους παραδοσιακούς μας χορούς, να φορέσουν τις τιμημένες φορεσιές και να αναβιώσουν παλιά έθιμα που με την πάροδο του χρόνου έχουν εξαφανισΤεί .

Χάρη σε αυτούς χορεύουμε, τραγουδάμε, σκεφτόμαστε Ελληνικά και διατηρούμε τον πολιτισμό μας .

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Η Εύξεινος Λέσχη Βεροίας ιδρύθηκε το 1955 με σκοπό την διάσωση της ιστορίας, του Πόντου των παραδόσεων και της ποντιακής διαλέκτου.

Στεγάζεται στον ιδιόκτητο χώρο 10 στρεΜμάτων που βρίσκεται στο Πανόραμα.

Σημερινός συνομιλητής μου είναι ο νυν πρόεδρος Καπουρτίδης Χαράλαμπος και το υπόλοιπα διοικητικά μέλη είναι τα κάτωθι...

 

Αντιπρόεδρος Α Τομπουλίδης Νικόλαος

Αντιπρόεδρος Β Φωτιάδης Φιλοκτήμων

Γραμματεύς Τογκουσίδου Ευαγγελία.

Ταμίας Χαραλαμπίδης Νικόλαος

Έφορος Δημοσίων σχέσεων Χατζηκυριακίδης Γεώργιος

Έφορος κινητής περιουσίας Απλακίδης Ηλίας.

Έφορος τμημάτων Κοτίδης Ιωάννης

Έφορος εκδηλώσεων Στεργιάδης Τριαντάφυλλος.

Χοροδιδάσκαλοι Ιντζεβίδης Βαγγέλης

Βοργατζίδου Ραφαηλία.

 

Ο σύλλογός μας φίλε Γιώργο, πριν αρχίσει τις ετήσιες δραστηριότητές του πραγματοποιεί στις 21 Ιανουαρίου την ετήσια συνέλευση κατά την διάρκεια της οποίας γίνεται οικονομικός προϋπολογισμός και προγραμματίζουμε τις εκδηλώσεις του τρέχοντος έτους.

Αυτον τον μήνα προγραμματίζουμε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη του αξέχαστου Πανούλη μας που τόσο γρήγορα μας άφησε. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πολιτιστικό μας Κέντρο και θα είναι ένα ποντιακό παρακάθ με την συμμετοχή των μελών και των φίλων μας.

Κατά την διάρκεια της Απόκρεω διοργανώνουμε ένα αποκριάτικο γλέντι για τα νεαρά παιδιά του συλλόγου μας, το λεγόμενο Παρακάθ της Νεολαίας.

Κορυφαίο γεγονός κάθε χρόνο αποτελούν οι εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στις 19 Μαίου, με εθελοντική αιμοδοσία, με το σύνθημα “δώσε αίμα για το αίμα που χάθηκε”, και ακολουθεί δεντροφύτευση με το άλλο σύνθημα “ μια ρίζα για την ρίζα μας”. Στην συνέχεια γίνεται λαμπαδοδρομία, ομιλίες από έγκριτους ιστορικούς και καθηγητές πανεπιστημίου και καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού που κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία μας στην πλατεία Νικολάου Καπετανίδη στο Πασακιόσκι.

Το καλοκαίρι συμμετέχουμε σε πολλές εκδηλώσεις άλλων Σωματείων από όλη την Ελλάδα και σε διάφορες εκδηλώσεις του δήμου. Αρχές Ιουνίου διοργανώνουμε στο Κομνήνιο διάφορες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που διαρκούν δύο μέρες.

Τέλος Ιουλίου-αρχές Αυγούστου πραγματοποιούμε προσκυνηματικό ταξίδι στον Πόντο και την Παναγία Σουμελά για να γνωρίσουν τα μέλη και οι φίλοι μας τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Πέρυσι, προσκεκλημένοι του δημάρχου Τραπεζούντας, συμμετείχαμε σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις της πόλης.

Τέλος Νοεμβρίου έχουμε τον ετήσιο χορό του συλλόγου μας με την συμμετοχή πολλών φίλων του συλλόγου τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, όπως και τους χορηγούς μας για την συμπαράστασή τους, διότι χωρίς την βοήθειά τους δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα τεράστια έξοδα, που καθιστούν δύσκολη την λειτουργία του συλλόγου.

Τον Δεκέμβριο, κατά την διάρκεια των εορτών κάνουμε μια γιορτή με την συμμετοχή όλων των τμημάτων μας και στην συνέχεια ψάλλουμε τα κάλαντα στην ποντιακή διάλεκτο στις αρχές της πόλης μας.

Στις 30 του μήνα αναβιώνουμε στο πανάρχαιο ποντιακό έθιμο των Μωμόγερων, το οποίο ξεκινήσαμε εμείς πρώτοι το 2007 και το συνεχίζουμε μέχρι σήμερα. Το δρώμενο αυτό το παρουσιάσαμε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και στο Τορόντο του Καναδά το 2009 προσκεκλημένοι από τους Πόντιους αδελφούς μας.

Διαθέταμε τμήμα αιμοδοσίας που ιδρύθηκε από το τμήμα Νέων το 1997, σταμάτησε για λίγο καιρό και επαναλειτούργησε από το 2008.

Διαθέτουμε Τράπεζα Αίματος όπου σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης μας πραγματοποιεί δυο φορές τον χρόνο (ημέρα Γενοκτονίας και Χριστούγεννα) εθελοντική αιμοδοσία.

Ο σύλλογος εκδίδει από το 1989 την εφημερίδα ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ με συνδρομητές από όλον τον κόσμο με σκοπό την ενημέρωση των φίλων μας για να ποντιακά δρώμενα. Από το 2019 κυκλοφορεί μηνιαία, μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.

Διοργανώσαμε με επιτυχία το 1996 το Πανελλήνιο Συνέδριο Εθνικής Αυτογνωσίας στην Βέροια και εκδώσαμε βιβλίο με τα πρακτικά, ενώ το 2008 συνδιοργανώσαμε το Γ΄Φεστιβάλ Περιφερειακού Ποντιακού Θεάτρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Διαθέτουμε βιβλιοθήκη την οποίοι επισκέπτονται οι φίλοι, τα μέλη καθώς και φοιτητές οι οποίοι αναζητούν πληροφορίες για την ιστορία του Πόντου.

Εκτός της βιβλιοθήκης διαθέτουμε πλούσιο λαογραφικό υλικό, από τις προσφορές των φίλων μας, το οποίο εμπλουτίζεται καθημερινά.

Κάθε χρόνο εκδίδουμε ημερολόγιο με διαφορετική θεματολογία, για την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου. Έχουμε ανεβάσει στο διαδίκτυο ένα παιχνίδι με την ονομασία PONTOS MEMORIES το οποίο αναφέρεται στην ιστορία των πόλεων του Πόντου.

Η θεατρική μας ομάδα προγραμματίζει να παρουσιάσει παραστάσεις στην ποντιακή διάλεκτο. Έχει ήδη παρουσιάσει παλαιότερα δύο έργα τον “Φώτ Αγά “ του Φίλωνα Κτενίδη και το “Στραβόξυλο “ του Ψαθά.

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα λεξικό Ποντιακής Διαλέκτου σε ηλεκτρονική μορφή με 10.000 λέξεις με σκοπό την προώθησή της.

Επίσης θα προσπαθήσουμε να συμμετέχουμε στο έθιμο “Τράπεζα (νερό και αλάτι” του συλλόγου Κομνηνών-Στεφανοπουλαίων στο Οίτυλο της Μάνης.

Οι Κομνηνοί – Στεφανοπουλαίοι της Μάνης είναι απόγονοι των Κομνηνών της Τραπεζούντας οι οποίοι με την πτώση της εγκαταστάθηκαν στην Μάνη αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Σύμφωνα με αυτό το έθιμο τα μέλη του συλλόγου πριν μπουν στην αίθουσα, έριχναν αλάτι μέσα σε ένα δοχείο με νερό για να ξεχαστούν οι έριδες και οι διχόνοιες μεταξύ τους.

Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Οίτυλο τελείται μνημόσυνο στην μνήμη των Κομνηνών της Τραπεζούντας και περιφορά της εικόνας του Αγίου.

Φίλε Γιώργο ευχαριστούμε εσένα την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ αλλά και όλον τον Τύπο της πόλης μας για την άμεση συμπαράστασή τους.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Κινητό Κουπουρτίδης Χαράλαμπος 6973556255

Τομπουλίδης Νικόλαος 6676983503

 2331072060

info@elverias.gr

 

ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Ο Μωμόγεροι.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής