breaking news Νέο

Μητσοτάκης: Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, πρόσθετη έκπτωση στο ρεύμα – Όλα τα μέτρα για τους αγρότες

Μητσοτάκης: Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, πρόσθετη έκπτωση στο ρεύμα – Όλα τα μέτρα για τους αγρότες

«Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο επεκτείνεται και το 2024, άλλα 82 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή», εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από το βήμα της Βουλής μιλώντας στην «ώρα του πρωθυπουργού», στο πλαίσιο των κινήσεων στήριξης του αγροτικού κόσμου της χώρας που δρομολογεί η κυβέρνηση.

«Το μέτρο έρχεται σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ καθώς η οικονομία πάει καλά» επισήμανε.

Ακόμη, ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα για τους μήνες από Μάιο έως Σεπτέμβριο.

Είπε ότι από την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος κρατικής αρωγής, παράλληλα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. «33.000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που υπέστησαν το 2023, που εκταμιεύθηκαν με μεγάλη ταχύτητα (…) Ποτέ ο ΕΛΓΑ δεν είχε κινηθεί με τέτοια ταχύτητα» ανέφερε και σημείωσε ότι έως το τέλος του μήνα ξεκινά η αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Ανέφερε: «Τα fake news μπορούν να ταξιδεύουν εύκολα, όμως δεν είναι ούτε σωστή ενημέρωση, ούτε παραγωγικός συνδικαλισμός. Είναι μπλόκα στην αλήθεια, τη συνεργασία».

Ενώ τόνισε: «Κρατήστε τρία συμπεράσματα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία που απαίτησε από την πολιτεία να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που είχε συνηθίσει. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα, και για αυτό πιέζουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου και η συνθετότητά των παρεμβάσεων σε πολλά διαφορετικά σημεία. Παράλληλα δρομολογήθηκαν μονιμότερες λύσεις απέναντι στις απειλές της φύσης και τρίτον είναι μια πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και διαρκή παρακολούθηση».

 

Στα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών, περιλαμβάνονται:

- Πρόσθετη έκπτωση από τη ΔΕΗ 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων)

- Ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ

- Μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία

- Το νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ

- Το «Πρόγραμμα Απόλλων» – Αφορά σε ενεργειακό συμψηφισμό με «πράσινη» ενέργεια


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής