breaking news Νέο

Αγροτικές κινητοποιήσεις : Ας μην ξεχνάμε τις βαθύτερες αιτίες... -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Αγροτικές κινητοποιήσεις : Ας μην ξεχνάμε τις βαθύτερες αιτίες...  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Και από την Ημαθία πέρασαν από τα αγροτικά μπλόκα δηλώνοντας τη συμπαραστασή τους , οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνάντηση είχε και ο κ. Δενδιας μαζί τους εκφράζοντας κι αυτός την κατανόησή του.

Γενικότερα θα λέγαμε ότι η όλη υπόθεση θυμίζει τον «δολοφόνο που γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος». Τα στελέχη αυτά, μαζί και άλλους δημαγωγούς της «πέραν της ΝΔ δεξιάς» ψαρεύουν στα θολά νερά της λαϊκής αγανάκτησης, χτυπούν τους αγρότες στην πλάτη με «κατανόηση» και υπόσχονται «λύσεις» στα τεράστια προβλήματα που απειλούν την επιβίωσή τους. Η ρίζα των προβλημάτων βρίσκεται στη περίφημη ΚΑΠ, γι' αυτό και έοχυμε αυτό το διάστημα και σε μια σειρά άλλες χώρες.

Το θράσος τους όμως όλων των παραπάνω είναι απύθμενο! Οι ίδιοι που ευθύνονται για τα αδιέξοδα των αγροτών, αυτοί που στήριξαν και στηρίζουν την εγκληματική πολιτική της ΕΕ σε βάρος τους, αυτοί που ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο και εφάρμοσαν ως κυβερνήσεις όλες τις αναθεωρημένες εκδοχές της ΚΑΠ, παριστάνουν τώρα τους «φίλους» των αγροτών!

Τι να πουν στους αγρότες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που για 30 και πλέον χρόνια τούς φόρτωναν τον έναν ευρωπαϊκό κανονισμό μετά τον άλλον, τους φλόμωναν στο ψέμα ότι έρχονται «καλύτερες μέρες», «περισσότερα χρήματα» και «μεγαλύτερες αγορές», ενώ «τάιζαν» τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις και τα μονοπώλια του αγροδιατροφικού τομέα, σε βάρος των χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών;

Τι να τους πει κι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ο τότε πρόεδρός του πήγαινε στα μπλόκα και σκαρφάλωνε σε καρότσες και τρακτέρ για να κοροϊδέψει τους αγρότες; Κι όταν έγινε κυβέρνηση, έκανε τα ίδια και χειρότερα με τους προηγούμενους, υλοποιώντας με χέρια και με πόδια την αντιλαϊκή ΚΑΠ. Γι' αυτό και επί ΣΥΡΙΖΑ οι αγρότες βρίσκονταν στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα, όπως και επί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.Επί ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, με το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, καταργήθηκε η επιστροφή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, απογειώνοντας το κόστος παραγωγής.

Τι να τους πουν κι οι κάθε λογής Βελόπουλοι, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους βιοπαλαιστές αγρότες ενώ έχουν ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο την πιο πρόσφατη αναθεώρηση της ΚΑΠ και δεν αμφισβητούν - αντίθετα υπερασπίζονται - τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, που κάνουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους φτωχότερους και τα προϊόντα τους ακριβότερα;

Πολύ γρήγορα ξέφτισε και το παραμύθι της «πράσινης» γεωργίας, που θα εξασφάλιζε τάχα ποιοτικότερες καλλιέργειες και καλύτερο εισόδημα για τους αγρότες, μέσα από την «ορθολογικότερη» διαχείριση της γης και των άλλων πόρων, όπως το νερό. Αντίθετα, τα διάφορα «πράσινα» χαράτσια και τα μεγαλύτερα κόστη στην παραγωγή μετακυλίονται κι εδώ στην κατανάλωση, με τους χονδρεμπόρους και τα μονοπώλια του αγροδιατροφικού τομέα να θησαυρίζουν σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Όσοι λοιπόν στηρίζουν πολιτικά  την Ε.Ε ως «μονόδρομο» ας μην «παραμυθιάζουν» τους αγωνιζόμενους αγρότες. Λύσεις ουσιαστικές στα προβλήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς μπορεί να έλθει μόνο σε ρήξη με τις επιλογές και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής