breaking news Νέο

Κεντρική Μακεδονία: Θωρακίζονται από τις πλημμύρες η Τάφρος 66 και ο ποταμός Λουδίας

  • Κεντρική Μακεδονία: Θωρακίζονται από τις πλημμύρες η Τάφρος 66 και ο ποταμός Λουδίας
  • Κεντρική Μακεδονία: Θωρακίζονται από τις πλημμύρες η Τάφρος 66 και ο ποταμός Λουδίας

Σε νέα αντιπλημμυρικά έργα προχωρά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια να θωρακιστούν περιοχές που είναι πολύ πιθανό να κινδυνεύσουν σοβαρά σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης.

Τα νέα έργα προωθούνται στην Τάφρο 66 και στον ποταμό Λουδία, μετά από την έγκριση τους από την Περιφερειακή Επιτροπή, η οποία σε πρόσφατη συνεδρίασή της συζήτησε και άναψε το πράσινο φως για την υποβολή πρότασης εκ μέρους της υποδιεύθυνσης έργων δομών περιβάλλοντος της ΠΚΜ για τη χρηματοδότηση των έργων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Στόχος είναι η προστασία του παράκτιου μετώπου και των παρόχθιων περιοχών από τις πλημμύρες και τη διάβρωση.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε την κατακύρωση του διαγωνισμού έργου επέκτασης της στεγάνωσης σε τμήματα του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης.

Όπως ανέφεραν στην εισήγησή τους υπηρεσιακοί παράγοντες, οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν εργασίες δεν είναι φυσικά ρέματα, αλλά τεχνικά έργα που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο ευρύτερου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της περιοχής. Όμως, μετά από 80 χρόνια λειτουργίας χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις συντήρησης, έχει μεταβληθεί η γεωμετρία τους και απαιτείται η συνολική παρέμβαση με σκοπό τη βελτίωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και της ομαλής παροχετευτικότητας των υδάτων.

Οι σχεδιαζόμενες ενέργειες επέμβασης αφορούν την αποκατάσταση της γεωμετρίας του πυθμένα (απομάκρυνση φυτικής προέλευσης υλικού, βυθοκόρηση κ.λ.π.). Θα ακολουθήσουν εργασίες αποκατάστασης των αναχωμάτων, διαμόρφωσης των πρανών της κύριας και της ευρείας κοίτης και διαμόρφωση των συναρμογών στις θέσεις των τεχνικών έργων με ακρόβαθρα.

«Η σχετική πρόσκληση έχει προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και ανέφερε ότι εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης ώστε τα δύο αυτά πολύ σημαντικά σημεία, περιοχές υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας των λεκανών απορροής ποταμών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να τύχουν των απαραίτητων παρεμβάσεων για την προστασία και την αναβάθμισή τους» τόνισε η αναπληρώτρια περιφερειάρχης στους τομείς Οικονομικών και Προγραμματισμού Αηδονά - Αθανασιάδου Αθηνά.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής