breaking news Νέο

Η ΠΚΜ καταργεί τα ανταποδοτικά τέλη που επιβάρυναν τους πολίτες επί 28 χρόνια

Η ΠΚΜ καταργεί τα ανταποδοτικά τέλη που επιβάρυναν τους πολίτες επί 28 χρόνια

 Στην κατάργηση είσπραξης ανταποδοτικών τελών που επιβάρυναν τους πολίτες επί 28 ολόκληρα χρόνια, αναφορικά με υπηρεσίες και έργα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών προχωρά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Την απόφαση έλαβε χθες το περιφερειακό συμβούλιο, στη διάρκεια συνεδρίασή του, με την αναπληρώτρια περιφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού Αηδονά - Αθανασιάδου Αθηνά, να τονίζει ότι τα ανταποδοτικά τέλη, στην πλειονότητά τους, δεν εισπράττονται πλέον, εξηγώντας ότι υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που επιβάλλουν αυτό το μέτρο.

«Σε αυτούς», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης «περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση των αντικειμένων στα οποία επιβάλλονταν τέλη, η μεταφορά αρμοδιοτήτων σε δήμους, υπουργεία και αποκεντρωμένες διοικήσεις, η εφαρμογή νέας νομοθεσίας και η ίδρυση άλλων φορέων». Η ίδια πρόσθεσε ότι πολλές ακόμη διαδικασίες διεκπεραιώνονται καθημερινά από το σύνολο των υπηρεσιών της Περιφέρειας και χορηγούνται ατελώς προς όφελος και εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο ετήσιος μέσος όρος εσόδων από ανταποδοτικά τέλη την τριετία 2021 – 2023 ανέρχεται στο ποσό των 330.000 ευρώ για τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στο ποσό των 20.000 ευρώ για την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Τα ποσά αυτά πρόκειται να καλυφθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας και την αποδέσμευση ποσού 1,3 εκ. ευρώ ετησίως λόγω της αποπληρωμής του δανείου της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης στις 29 Ιανουαρίου του 2025.

 

Μια δέσμευση γίνεται πράξη

Αναφερόμενη στην υλοποίηση του μέτρου μη είσπραξης των ανταποδοτικών τελών η αντιπεριφερειάρχης κ. Αηδονά υπογράμμισε ότι με την κατάργηση τους υλοποιείται μια προσωπική δέσμευση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και ότι με την σχετική απόφαση μειώνεται η γραφειοκρατία, γίνονται φιλικές και χωρίς κόστος οι συναλλαγές με επιχειρήσεις, ενώ εξοικονομείται εργασιακός χρόνος για τους εργαζόμενους στην περιφέρεια.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι η κατάργηση των ανταποδοτικών τελών σχετίζεται άμεσα με την ψηφιακή μεταρρύθμιση που συντελείται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η Περιφέρεια έχει εισέλθει σε τροχιά ψηφιακής διακυβέρνησης, καθιστώντας πολλές από τις υπηρεσίες μας εύκολα προσβάσιμες και άμεσα εξυπηρετικές προς τους συμπολίτες μας, χωρίς κόπο, χωρίς, ταλαιπωρία, με εξοικονόμηση χρόνου και κυρίως πόρων, που είναι απαραίτητοι σε όλα τα νοικοκυριά και σε όλες τις επιχειρήσεις. Με την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών δίνουμε ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς αφουγκραζόμαστε τις προσδοκίες τους στην ψηφιακή εποχή που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε», σημείωσε η κυρία Αηδονά.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής