breaking news Νέο

Για ποιον τελικά «πάει καλά η οικονομία»; -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Για ποιον τελικά «πάει καλά η οικονομία»;  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η οικονομία της χώρας μας «πάει καλά» και ότι «βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης».

Σε κάθε ταξική κοινωνία τα πράγματα δεν πάνε εξίσου καλά ή κακά για όλους.

Για παράδειγμα για τους πολλούς, τα λαϊκά νοικοκυρά πληθωρισμός, ακρίβεια, μισθοί που τελειώνουν πριν βγει ο μήνας, χρωστούμενα , συνθέτουν ένα σκηνικό τρόμου. Για τους πολλούς ο αγώνας για επιβίωση είναι καθημερινός.

Και από κοντά η υπερφορολόγηση, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σχεδόν 4.000.000 εκατομμύρια ΑΦΜ ή το 40% του πληθυσμού της χώρας, χρωστάνε στην εφορία 106 δισ. ευρώ. Για 2 εκατ. εξ αυτών έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα.

Τα πράγματα δεν πάνε καλά και στο κλάδο των επαγγελματιών καθώς στον ΕΦΚΑ, οι οφειλέτες ανέρχονται σε 2,2 εκατομμύρια πρόσωπα, οι οποίοι χρωστάνε 47,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, 400.000 ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ κινδυνεύουν να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω των αρρύθμιστων οφειλών.

Κάπως έτσι μπορεί να δικαιολογούνται και τα αρνητικά ποσοστά αποταμίευσης (-4,0%) που κατέγραψε η Ελλάδα το 2022 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, Eurostat. Με λίγα λόγια οι Έλληνες ξόδεψαν περισσότερα από όσα κέρδισαν.

Με το κατώφλι της φτώχειας να ανέρχεται στο ποσό των 5.251 ευρώ ετησίως ανά μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 11.028 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ανησυχητικά.

Τα νοικοκυριά στη χώρα μας που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 742.235 (το 18,8% του συνολικού πληθυσμού) σε σύνολο 4.049.102 νοικοκυριών, και τα μέλη τους σε 1.945.199 στο σύνολο των 10.399.329 ατόμων του εκτιμώμενου πληθυσμού της χώρας που διαβιεί σε ιδιωτικά νοικοκυριά.

Φυσικά δεν είναι για όλους έτσι η κατάσταση. Από τη φτώχεια των πολλών κερδισμένο σταθερά είναι το κεφάλαιο.Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο τζίρος των επιχειρήσεων το 2023 ανήλθε σε 447,42 δισ. ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις κινούνται αυξητικά με την αγορά ακινήτων να δείχνει δυναμική. Με νέο ρεκόρ εσόδων 20,5 δισ. ευρώ κινήθηκαν τα τουριστικά έσοδα με τον κλάδο όχι μόνο να αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας αλλά να είναι έτοιμος να κατακτήσει και νέες κορυφές.

Τα παραπάνω είναι μία από τις αιτίες που θα πρέπει η πανεργατική- πανελλαδική απεργία στις 28/2 να έχει μεγάλη επιτυχία. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!

Οι διεκδικήσεις των συνδικάτων εστιάζουν μεταξύ άλλων στις ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στην κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. Στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ, με ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τον πληθωρισμό και καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 - 2023, όπως και της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους, επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κόντρα στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων.

Οχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», λένε ακόμα τα συνδικάτα, που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στους δρόμους ενάντια στην αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής