breaking news Νέο

Δήμος Βέροιας : Πραγματοποιήθηκε ο μίνι απολογισμός της δημοτικής αρχής Βέροιας

  • Δήμος Βέροιας : Πραγματοποιήθηκε ο μίνι απολογισμός της δημοτικής αρχής Βέροιας
  • Δήμος Βέροιας : Πραγματοποιήθηκε ο μίνι απολογισμός της δημοτικής αρχής Βέροιας

Το μίνι απολογισμό της πραγματοποίησε, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, η δημοτική αρχή Βέροιας το απόγευμα της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου.

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης και οι αντιδήμαρχοί του απάντησαν στις ερωτήσεις των συμβούλων της μειοψηφίας.

Το «μενού» περιελάμβανε πολλά. Από τις παρεμβάσεις που έγιναν στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό και την επανίδρυση...πανεπιστημίου. Η σχολική στέγη και η ασφάλεια των σχολικών συγκροτημάτων που στεγάζονται οι μαθητές. Το συγκοινωνιακό των ορεινών χωριών στα Πιέρια, οι παιδικές χαρές για ΑμΕΑ, το παλαιό δικαστικό μέγαρο κ.α.

Ο Κώστας Παλουκίδης έθεσε ως πρώτο θέμα τις παρεμβάσεις που έγιναν στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό και την ανάδειξη του μνημείου. Το ζήτημα ανήκει στην ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού και όχι στην αρμοδιότητα της πολεοδομίας Βέροιας, επανέλαβαν και ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Αρης Λαζαρίδης. «Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς προβλέπεται στο Σύνταγμα και ασκείται από το Υπουργείο Πολιτισμού».

Ως δεύτερο θέμα στην ειδική συνεδρίασε έφερε τη δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βέροιας.

 Ο Κώστας Παλουκίδης επεσήμανε τα πολλαπλά οικονομικά οφέλη από τη λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων  είτε ιδιωτικών, είτε δημοσίων και ιδιαίτερα με συναφείς σχολές με την αρχαιολογική και την αγροτική οικονομία και πρότεινε να συσταθεί μια επιτροπή  από τους βουλευτές του Νομού και όλους τους τοπικούς συλλόγους και φορείς για να προωθηθεί το θέμα. Απαντώντας ο κ. Βοργιαζίδης ανέφερε πως πρώτα θα πρέπει να δούμε το κυρίαρχο θέμα που είναι ο χώρος στέγασης ενός τμήματος πανεπιστημιακού ιδρύματος. Οι εγκαταστάσεις στην Αγία Βαρβάρα, ένα άρτιο συγκρότημα, που στέγαστηκε παλαιότερα τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής, φιλοξενεί αυτή τη στιγμή το Μουσικό Σχολείο, ανέφερε ο δήμαρχος και ανταπαντώντας στο κύριο Παλουκίδη, ο οποίος πρότεινε μια εκ των λύσεων της στέγασης, το κτίριο του αγροτικού συνεταιρισμού Παλατιτσίων για αρχαιολογική σχολή, πως ο χώρος είναι ακατάλληλος, ενώ όπως είπε το ΚΕΓΕ Μακροχωρίου, είναι μία καλή πρόταση για κάποια σχολή  σχετική με το βοϊο κρέας, καθώς πανελλαδικά πρωτοπορούμε σ' αυτό.

Απέρριψε τα στρατόπεδα ως λύση, γιατί όπως είπε: «Δεν θέλουμε να φύγει ο στρατός από την πόλη. Δεν θα θέλαμε να φύγουν κάποιοι, για να 'ρθουν κάποιοι άλλοι. Η διοίκηση ψάχνει, αλλά ψάχνει πρόταση με ρεαλισμό για να είναι εφικτή», κατέληξε ο Κ. Βοργιαζίδης. Αναφερόμενος στους βουλευτές του νομού είπε πως: «Οι βουλευτές ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και δεν χρειάζεται να συσταθεί καμία επιτροπή».

Στη σχολική στέγη και τα ασφαλή σχολικά συγκροτήματα που στεγάζουν τους μαθητές και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρθηκε στην συνεδρίαση ο επικεφαλής της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», Παναγιώτης Χατζησάββας, ασκώντας κριτική στη διοίκηση του δήμου ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα στον προϋπολογισμό του 2024. «Η κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά συγκροτήματα απέχει πολύ από αυτό που ταιριάζει σε μαθητές, εν έτη 2024. Θεωρούμε επιβεβλημένη την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων για να αποκτήσουν τα παιδιά τα σχολεία που τους αξίζουν» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο 6ο και το 12ο νηπιαγωγείο που στεγάζονται σε κοντεϊνερ και σε τάξη  της Αμμου που μεταφέρθηκε στα Ασώματα και στεγάζεται σε ένα ημιυπόγειο.

 Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Τσιφλίδης, απαντώντας στον κ. Χατζησάββα είπε πως: «Συμφωνώ απόλυτα και πρέπει να σκύψουμε στο πρόβλημα και ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που οι ηλικίες είναι ευαίσθητες. Εχουμε ξεκινήσει επισκέψεις σε όλα τα σχολεία του δήμου για το λόγο αυτό». «Σε όλα τα δημοτικά σχολεία έχουν γίνει παρεμβάσεις» πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Αλέκος Τσαχουρίδης, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος ανέφερε πως η τάξη που στεγαζόταν στην Άμμο, θα ζητήσει να επιστρέψει.

Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μακρίδης ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να παρέμβει ώστε να αυξηθούν  ή να τροποποιηθουν τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ προς τα χωριά των Πιερίων. Η λύση στο πρόβλημα είναι να χρηματοδοτηθούν ως άγονη γραμμή και να μην λέει ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ ότι "δεν βγαίνει" οικονομικά είπε ο κ. Βοργιαζίδης και σημείωσε πως οι άνθρωποι έχουν δίκαιο. «Απαξιώθηκαν με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης» τόνισε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Δέλλας για κατηγόρησε τον κ. Μακρίδη για λαϊκισμό.  «Χρειάζεται παρέμβαση από τους τοπικούς βουλευτές για να χαρακτηριστεί η γραμμή άγονη, να χρηματοδοτηθούν τα ΚΤΕΛ και να πυκνώσουν τα δρομολόγια» πρόσθεσε ο κ. Δέλλας.

Η δημοτική σύμβουλος κ. Ντάγκα πρότεινε την δημιουργία παιδικής χαράς για ΑμΕΑ. «Η προμήθεια και η εγκατάσταση του εξοπλισμού θα ολοκληρωθεί έως τέλος Ιουνίου», είπε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι ο χώρος που επιλέφθηκε είναι στην περιοχή του Εργογοχωρίου.

Στο Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο και τη σύμβαση παραχώρησης αναφέρθηκε η δημοτική σύμβουλος κ. Παπαδήνα. «Γιατί δεν ζητήθηκε παραχώρηση για 50 χρόνια αντί για 25; Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης; Έχει υπολογιστεί η εμπορική αξία του ακινήτου και γιατί δεν έγινε πρόταση αγοράς του;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε προς τη δημοτική αρχή η κ. Παπαδήνα και πρότεινε στο δικαστικό μέγαρο να στεγαστεί μεταπτυχιακό τμήμα με αντικείμενο τη Θεολογία, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου». Ο δήμαρχος σημείωσε ότι δεν τους ενδιέφερε η αγορά, γιατί ότι είναι να γίνει εκεί, θα γίνει από χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ο κ. Λαζαρίδης ενημέρωσε ότι μελετάται η αποκατάσταση του κτιρίου με ορίζοντα παράδοσης τον Μάιο.

 Ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Θεοδωρίδης έθιξε το ζητημα των διαβάσεων, αναφέροντας αν αν υπάρχει πρόβλεψη αποκατάστασης ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα ΑμΕΑ. Ο δήμαρχος του είπε πως δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί. «Όταν γίνεται κάποιο έργο, διορθώνονται και οι διαβάσεις ώστε να είναι προσβάσιμες για τα ΑμΕΑ». Μαζική παρέμβαση στις διαβάσεις έγινε με το έργο της ανάπλασης, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης και πρόσθεσε ότι από εδώ και πέρα γίνονται μεμονωμένα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα του δρόμου προς Νοσοκομείο, μετά την περιοχή Παπάγου, που είναι σκοτεινός και χωρίς καμάι διαγράμμιση. Ο αντιδήμαρχος τεχνικών Αρης Λαζαρίδης δεσμεύτηκε πως το ζήτημα θα εξεταστεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια να για να δοθεί λύση.

Το ειδικό συμβούλιο θα γίνεται κάθε δίμηνο, με την ευχή, λόγω της ευχέρειας των προτάσεων και του διαλόγου, να μακρυγορεί. Ο δήμαρχος, απαντώντας στον επικεφαλής της μειοψηφίας τόνισε ότι η ο προγραμματισμός της διοίκησής του γίνεται με μεθοδικότητα και σοβαρότητα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής