breaking news Νέο

Πακέτο βοήθειας σε 55.000 ευάλωτους στην κεντρική Μακεδονία

  • Πακέτο βοήθειας σε 55.000 ευάλωτους στην κεντρική Μακεδονία
  • Πακέτο βοήθειας σε 55.000 ευάλωτους στην κεντρική Μακεδονία

Μεγαλύτερο «δίχτυ» προστασίας σε πάνω από 50.000 χιλιάδες ευάλωτους πολίτες, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, οικογένειες και παιδιά στην Κεντρική Μακεδονία, απλώνει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μετά τη γενναία αύξηση των πόρων του προγράμματος Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), που διαχειρίζονται οι κατά τόπους Περιφέρειες.

Πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης που διανέμονται έξι φορές το χρόνο σε κοινωνικά ευάλωτους ανθρώπους, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους, σε μια περίοδο πληθωριστικής κρίσης και αύξησης των τιμών.

Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, αλλά και δεκάδες ακόμη δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και ενισχύει χρηματοδοτικά το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για όλους όσους χρειάζονται στήριξη και βοήθεια, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με ειδικές ικανότητες, τα παιδιά και τις γυναίκες, συζήτησε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και την αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

«Η χρηματοδότηση φέτος από το υπουργείο μας τριπλασιάζεται από 1,5 εκατ. ευρώ που δίναμε για το Κέντρο Πρόνοιας στο σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα φτάσει πάνω από 4 εκατ. ευρώ και δεν σταματάμε εδώ» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη, προσθέτοντας ότι η επισιτιστική βοήθεια θα παρέχεται σε 55.000 ανθρώπους με τη βοήθεια της Περιφέρειας. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα παίρνουν από μια σακούλα με είδη πρώτης ανάγκης, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος είναι να βοηθήσουμε τη δύσκολη καθημερινότητά τους, σε μια περίοδο που έχουμε συνεχώς αυξανόμενες πληθωριστικές τάσεις» σημείωσε η ίδια.

 

Θα πορευτούμε μαζί στο νέο ΕΣΠΑ

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης, πλην της αύξησης των πόρων του ΤΕΒΑ, προκειμένου να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα για τους ανθρώπους που χρειάζονται στήριξη και βοήθεια, βρέθηκε και η προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου για το νέο ΕΣΠΑ.

«Θα πορευτούμε μαζί στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου, ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση κάθε ευρώ που υπάρχει στον προϋπολογισμό μας» δήλωσε η υπουργός και πρόσθεσε πως η συζήτηση εστίασε σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το σύνολο των πόρων που θα σχεδιαστούν από κοινού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Στόχος είναι να στηριχθούν ο άνθρωπος που βρίσκεται σε ανάγκη, η γυναίκα που χρειάζεται ενδυνάμωση, το νέο παιδί που πρέπει να ξέρει ότι κάποιος το σκέφτεται. Εμείς ως κυβέρνηση σκεφτόμαστε με όρους πρακτικούς δεν θέλουμε να βάζουμε τίτλους» ανέφερε η υπουργός μετά το πέρας της συνάντησής της με την αντιπεριφερειάρχη κ. Δερμεντζοπούλου.

Η υπουργός και η αντιπεριφερειάρχης συζήτησαν ακόμη τα προγράμματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική πρόνοια και τους φορείς της Θεσσαλονίκης, τους τρόπους βελτίωσης των συνθηκών παροχής αυτής της υπηρεσίας σε άτομα με αναπηρία, στα παιδιά που βρίσκονται στα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας και στους ηλικιωμένους, την επιχειρηματικότητα, αλλά και το θέμα της μακροχρόνιας φροντίδας και για τους ηλικιωμένους.

 

Κανένας πολίτης δεν θα μείνει μόνος

Στη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας ότι έχει φέρει αποτελέσματα ουσιαστικά για τους πολίτες. «Συζητήσαμε για να δούμε πως θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια σε μια σειρά από ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου και της ΠΚΜ κα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι το ΤΕΒΑ, το πρόγραμμα για τη στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς αυξήθηκαν ήδη τα κονδύλια και οι πόροι που θα διαχειριστούν οι περιφέρειες, μεταξύ αυτών και η Κεντρική Μακεδονία για να διασφαλίσουμε ότι κανένας συμπολίτης μας και η οικογένειά του δεν θα μείνουν μόνοι, δεν θα μείνουν πίσω, σε μια περίοδο πληθωριστικής κρίσης και αύξησης των τιμών» επισήμανε ο περιφερειάρχης.

Ανέφερε ακόμη ότι με την στενή συνεργασία με το υπουργείο, διασφαλίστηκε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα διατεθούν κατευθείαν, χωρίς να διακοπούν ούτε για μια μέρα, όλες οι κοινωνικές δομές που έχουν στηθεί στην Κεντρική Μακεδονία τα προηγούμενα χρόνια. «Οι 150 κοινωνικές δομές για τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα παιδιά και τις γυναίκες με κακοποίηση, αλλά και όλοι οι αδύναμοι συμπολίτες μας θα πρέπει να ξέρουν ότι συνεχίζεται πλέον απρόσκοπτα η λειτουργία τους και η χρηματοδότησή τους από την ΠΚΜ με ευρωπαϊκούς πόρους» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι αυξήθηκαν οι πόροι και τα κονδύλια που κατευθύνει η Περιφέρεια, μετά από χρηματοδότηση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προς τα ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία, όπως είπε, κάνουν σπουδαίο έργο, στηρίζοντας αδύναμους πολίτες και κυρίως παιδιά.

 

Θετικά τα δείγματα από τη συνεργασία με το υπουργείο

Στα πρώτα θετικά δείγματα της συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

«Το νεοσύστατο αυτό υπουργείο με πολλές αρμοδιότητες που συνδέονται με τις περιφέρειες, έχει ήδη δώσει τα πρώτα θετικά δείγματα. Με την υπουργό κ. Ζαχαράκη μιλήσαμε για όλα τα ζητήματα στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε, για τα άτομα με αναπηρία, που για μας είναι πολύ ψηλά στη ατζέντα, για τις δράσεις που μπορούμε να κάνουμε από κοινού, για την παιδική προστασία, την τρίτη ηλικία και για το κομμάτι της φτώχειας με το ΤΕΒΑ» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης.

Δήλωσε μάλιστα περήφανη για το πρόγραμμα, αφού, όπως είπε, αυξάνονται πλέον οι πόροι για τις περιφέρειες, που σημαίνει ότι χιλιάδες πολίτες, μέσα από έξι τακτικές διανομές το χρόνο, θα μπορούν να έχουν τα απαραίτητα για τις οικογένειές τους και την επιβίωσή τους.

«Θα είμαστε σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο, Η πολιτεία είναι ενωμένη και έχει συνέχεια, προκειμένου αυτοί οι πόροι να έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και να αφορούν τον καθένα ξεχωριστά» σημείωσε η κ. Δερμεντζοπούλου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής