breaking news Νέο

Άγιος της Εβδομάδας : ΟΙ 42 ΑΓΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΟΡΙΟ

Άγιος της Εβδομάδας : ΟΙ 42 ΑΓΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΟΡΙΟ

Κατάγονταν από το Αμόριο της Φρυγίας και έζησαν στα χρόνια του Θεόφιλου του εικονομάχου, που και αυτός κατάγονταν από την ίδια πόλη. Το 838 μ.Χ η πόλη κυριεύτηκε από τους Άραβες και πολλοί κάτοικοι αιχμαλωτίστηκαν.

Ανάμεσα στους 70 χιλιάδες πολίτες που αιχμαλωτίστηκαν, ήταν και 42 διαπρεπείς αξιωματικοί, όλοι τους γόνοι ευγενών βυζαντινών οικογενειών. Φυλακίστηκαν στα μπουντρούμια της φυλακής της Βαγδάτης, όπου οι περισσότεροι πέθαναν από τις κακουχίες και τα βασανιστήρια.

Ο Θεόδωρος ήταν στρατηγός και πρωτοσπαθάριος, ο Θεόφιλος στρατηγός και πατρίκιος, ο Κάλλιστος τουρμάρχης, ο Κωνσταντίνος δρουγγάριος, ο Βασσόης δρομεύς, ο Μελισσηνός και ο Αέτιος στρατηγοί, ο Κρατερός ευνούχος, ο άλλος Κρατερός και ο Κύριλλος στρατηγοί.

Ο χαλίφης Μουτασίμ υποσχέθηκε να τους αποκαταστήσει αν απαρνιόταν τον Χριστό, αλλά αυτοί αρνήθηκαν με αποτέλεσμα να αποκεφαλιστούν.

H μνήμη τους τιμάται στις 6 Μαρτίου.

Aπολυτίκιον. «Την θεοσύλλεκτον, του Λόγου φάλαγγα, τους Τεσσαράκοντα και δύο Μάρτυρας, τους εν μια πάντας σπουδή, αθλήσαντας τιμήσωμεν. ούτοι γάρ της πίστεως, ηνωμένοι τη χάριτι, δήμον ακαθαίρετον ιερώς συνεκρότησαν και ώφθησαν Χριστού κληρονόμοι, ξίφει τμηθέντες τους αυχένας».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής