breaking news Νέο

Ρωσοουκρανικός πόλεμος: Ως πόσο ακόμα; -Του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη

Ρωσοουκρανικός πόλεμος: Ως πόσο ακόμα; -Του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022: Ημερομηνία που σηματοδότησε την Ρωσική εισβολή ("ειδική επιχείρηση" ερμηνευόμενη από τον Βλαδιμίρ Πούτιν) σ' ένα κυρίαρχο κράτος, όπως στην Ουκρανία - γεγονός που κρίνεται καταδικαστέο -, με τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο (επί της ουσίας Ρωσίας - ΝΑΤΟ με την εμπλοκή 54 χωρων - μελών του) να έχει εισέλθει - πλεον - στον τρίτο του χρόνο, χωρίς η διάθεση για ειρήνευση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη να συγκεντρώνει την πιθανότητα μιας ευοίωνης προοπτικής...

Αλήθεια, ως πόσο ακόμα; Και τούτο, γιατί ο χρόνος κυλά αντίστροφα, αν αναλογισθούμε πως Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει κατάπαυση του πολέμου αυτού με συνομιλίες που θα ήταν σε θέση να ξεκινήσουν μετά την διενέργεια των Αμερικανικών εκλογών (οι οποίες τοποθετούνται την 5η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους), με την προϋπόθεση βέβαια μιας νίκης του Τζο Μπάϊντεν (αν και όπως διαφαίνεται ο υπέργηρος νυν πρόεδρος των ΗΠΑ δεν καθίσταται σίγουρο ότι θα είναι σε θέση να διεκδικήσει και δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο!)

Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας να τελειώσει πολύ νωρίτερα σε χρονικό ορίζοντα, δηλαδή το πολύ μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Κάτι το οποίο εδράζεται στο ότι οι Ουκρανοί δίχως καμμία οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση (έχουν ήδη αδειάσει οι στρατιωτικές αποθήκες της Αμερικής και άλλων χωρών!) θα κληθούν να αποδεχθούν τη νέα διαμορφούμενη κατάσταση του μετώπου!

Οσο κι αν η Δυτική προπαγάνδα, λοιπόν, προσπαθεί να κρατήσει την Ουκρανία σ' ένα... επίπεδο αντίστασης, η πραγματικότητα είναι πολυ διαφορετική από αυτή που παρουσιάζεται!

Οι Ρώσοι συνεχώς κερδίζουν στα πεδία των μαχών και πόλεις στρατηγικής σημασίας, όπως το Μπαχμουτ και η Αντιϊβκα περνούν στο μερος τους, ενω σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Focus, εαν οι Ουκρανοί δεν λάβουν άμεσα στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση, θα βρεθούν με πολλές καταρεύσεις στο Μέτωπο. Εξ ου και η δήλωση της κ. Χίνκ, αναπληρώτριας εκπροσώπου του Αμερικανικού Πενταγώνου, "ας καθίσει η Ουκρανία και δει ποιές πόλεις θα κρατήσει και ποιες όχι".

Αλλά και ο αποθανών Χένρυ Κίσσινγκερ πριν απο λίγους μήνες ειχε καταστήσει σαφές πως η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, την απώλεια του 20% των εδαφών της, στις οποίες και υπερτερεί το Ρωσικό στοιχείο (το οποίο σημειωτέον από το 2014 και εντεύθεν έχει υποστεί τα πάνδηνα από τα Ναζιστικά τάγματα του ΑΖΟΦ, ωθώντας έτσι τον Βλαδιμίρ Πούτιν να εισβάλει, με απώτερο στόχο την προστασία των Ρωσόφωνων πληθυσμών). Ακόμα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την πρόσφατη δήλωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ "με ποιούς πάτε να τα  βάλλετε; Με αυτους - Ρώσους - που νικησαν τον Ναπολέοντα και τους Γερμανούς Ναζί;". Πάντως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν που δεν αποκλείει την αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία - όσο κι αν μια σειρά από άλλες Δυτικές χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν έχουν τέτοια σχέδια - ας θυμηθεί την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812. Η οποία αρχικά σημείωσε ταχεία πρόοδο και κατέλαβε τη Μόσχα. Αλλά οι Ρωσικές τακτικές ανάγκασαν τη Μεγάλη Στρατιά (Grande Arme) σε μακρά υποχώρηση και εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες του πέθαναν από τις ασθένειες, την πείνα και το κρύο.

 

Το κόστος του πολέμου

Όσο για το αν θα πρέπει να δούμε και το κόστος του πολέμου αυτού, εδώ οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, σύμφωνα με ανεξάρτητες αρχές.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

* Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2024 έχουν δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 200 δις από τη Δύση (ΗΠΑ - Ευρώπη) και πληθώρα υπερσύγχρονων και μη οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών!

* 377.000 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, ενω μαζί με τους τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων σ' αυτούς και όσοι έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές /κομμένα χέρια και πόδια, ο αριθμός ανεβαίνει σε πάνω από 700.000! Αντίστοιχα οι απώλεεις των Ρώσων ανέρχονται σε 60.000 νεκρούς!

* Σ' οτι αφορά τους Ουκρανούς και πάλι, αυτή τη στιγμή έχει χαθεί όλο το κομμάτι της νεολαίας, ο ανθός της χώρας, με τον δείκτη γονιμότητας να απεικονίζεται στο πολύ ισχνό ποσοστό, 0,7% (!), ενω 5 εκατομμύρια έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς!

Εν κατακλείδι, ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δυο ομόδοξων και ομόθρησκων χωρών, τι συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετεί; Μα, φυσικά των ΗΠΑ και όχι της Ευρώπης που δείχνει άβουλη και μοιραία, έχοντας υποστεί το κατ' εξοχήν κόστος αυτής της διαμάχης στο επίπεδο της οικονομίας και της αναπτυξιακής πορείας της προσδεμένη στον Αμερικανικό παράγοντα. Κι αν ΗΠΑ και Βρετανία αμφότερες θέλουν να δώσουν συνέχεια σ' έναν πόλεμο που έχει επιφέρει δεινά και καταστροφικά αποτελέσματα στην Ουκρανία, αντίθετα η Ρωσία δείχνει να βγαίνει πιο δυνατή ("είναι ζήτημα επιβίωσης της χώρας μας" έθεσε ο Πούτιν). Και μιλαμε για μια αχανή χώρα, με 11 διαφορετικές ζώνες ώρας (!) και έτοιμη με άλλα 2 εκατομμύρια εφέδρους να προστατεύσει τα σύνορά της!!

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που οι ΗΠΑ νόμιζαν πως θα τελείωναν γρήγορα με τη Ρωσία (το δε σχέδιο έκανε λόγο για κατακερματισμό της/4 κομμάτια, έχοντας στο στόχαστρο τις πλουτοπαραγωγικές περιοχές του Καυκάσου) και εν συνεχεία ερχόμενες ενάντια στον καθ' εαυτό στρατηγικό αντίπαλο τους, την Κίνα (έτσι, άλλωστε, έχει να κάνει και η στήριξη της Αμερικής στην Ταϊβάν και τα όσα επεισόδια λαμβάνουν χώρα στη διαμάχη της με την Κίνα).

Τέλος, με αφορμή ότι ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας έχει μπει στο τρίτο χρόνο της εξέλιξης του, θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου, κάτι το οποίο - επιμελώς πιστεύουμε - δεν αναφέρεται στα ΜΜΕ ή - έστω - να υπενθυμίζεται, ότι: Στις 18 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή 6 ημέρες νωρίτερα της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Βολοντίμιρ Ολεξάντροβιτς Ζελένσκυ μιλώντας στη διάσκεψη για την Παγκόσμια Ασφάλεια, στο Μόναχο, είχε εκφράσει την επιθυμία η χώρα του να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια. Κι αυτό λέει πολλά, πέρα από όλα όσα του καταμαρτυρώνται, αναφορικά με τον προκλητικό πλουτισμό του και τα πεπραγμένα της πολιτικής του...


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής