breaking news Νέο

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας - Στην ατζέντα θέματα τοπικής επικαιρότητας

  • Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας - Στην ατζέντα θέματα τοπικής επικαιρότητας
  • Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας - Στην ατζέντα θέματα τοπικής επικαιρότητας

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαρτίου το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, με έμφαση σε θέματα που βρίσκονται ψηλά στην τοπική επικαιρότητα και απασχολούν τους πολίτες.

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, πραγματοποιώντας συναντήσεις για δύο μεγάλα αθλητικά έργα, το κολυμβητήριο και το κλειστό γήπεδο στην είσοδο της πόλης, αλλά και την ανάπλαση της Βεργίνας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος στη συνεδρίαση, συναντήθηκε με το διευθυντή του υπουργείου Αθλητισμού για το κολυμβητήριο, παραθέτοντας στοιχεία, που διαφοροποιούνται με αυτά του υπουργείου, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο φορέων, για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα. «Θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η μελέτη και να προκηρυχθεί ξανά το έργο», σημείωσε ο δήμαρχος. Παράλληλα συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών για επιπλέον χρηματοδότηση για το έργο «Ανάπλαση της Βεργίνας» και κατατέθηκε ο φάκελος για το κλειστό γυμναστήριο στην είσοδο της πόλης, στο υπουργείο Εσωτερικών. «Έχει εκπονηθεί η μελέτη με χρήματα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αναμένεται η εξέλιξη. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν τα χρήματα. Πρόκειται για έργα που μας τα έχουν υποσχεθεί», σημείωσε ο κ. Βοργιαζίδης.

 

Τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων

Ερωτήματα αναφορικά με τη δημιουργία εμπορευματικού αεροδρομίου στο Πλατύ Ημαθίας κατέθεσε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τετάρτη (6/3) η παράταξη «ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ» του Κ. Παλουκίδη.

Χαρακτηριστικά ο κ. Παλουκίδης αναφέρθηκε σε σχετικό δημοσίευμα της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ», όπου αναφέρεται στην πρόταση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για δημιουργία cargo αεροδρομίου στο Πλατύ Ημαθίας, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να το παρακολουθήσει από κοντά. Αναφερόμενος μάλιστα στην ημερίδα που έγινε από το ΤΕΕ στη Βέροια, με τον κεντρικό προσκεκλημένο να κάνει λόγο για δημιουργία δημοτικού αεροδρομίου, καθώς και εμπορευματικού στην περιοχή, σημείωσε: «Παρακολουθήστε το, είναι μία χρυσή ευκαιρία». Ο δήμαρχος ανεφερε πως η εκεί εγκατάσταση βολεύει κάποιους στη Θεσσαλονίκη, παρόλα αυτά η δημοτική αρχή παρακολουθεί το θέμα και αν βρει την ευκαιρία, θα προσπαθήσει να επωφεληθεί.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση λογοδοσίας αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» Θεόφιλος Κορωνάς, την οποία χαρακτήρισε «μασκαρεμένη», σημειώνοντας πως η παράταξή του, στις τοποθετήσεις των αντιδημάρχων, δεν έχει πάρει απαντήσεις, για πανεπιστημιακή σχολή σε συνάρτηση με το Δικαστικό Μέγαρο, ενώ δεν μπόρεσε να καταθέσει ερώτηση, όσον αφορά την αναπτυξιακή αγροτική του Δήμου Βέροιας, με σχετικό που είχε ετοιμάσει η παράταξή του.

Συγκεκριμένα είπε πως: «Δεν έχει πέσει ούτε καρφί στο δικαστικό μέγαρο ακόμα, ενώ υπάρχει έτοιμη πρόταση και δυνατότητα να έρθουν στη Βέροια μεταπτυχιακά πανεπιστημιακά τμήματα, αρχικά σε έναν «ουδέτερο χώρο», μέχρι να είναι έτοιμο το δικαστικό μέγαρο. Ο Δήμος Βέροιας έχει στα σκαριά κάτι, ώστε να προωθήσει την αγροτική συμβουλευτική με προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης (ντομάτα Ριζωμάτων, κηπευτικά Αγ. Γεωργίου), για να ετοιμαστεί το γαστρονομικό μενού;»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκη Συσπείρωση», Παναγιώτης Χατζησάββας, σχολίασε για το κολυμβητήριο ότι δεν υπάρχει καμία διασφάλιση χρημάτων, μόνο υποσχέσεις και χαιρέτισε τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοιήσεις της 28ης Φλεβάρη για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Αναφερόμενος στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας και συγκεκριμένα για ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής, ξεκαθάρισε ότι αν η δημοτική αρχή σχεδιάζει ίδρυση σχολής ιδιωτικού πανεπιστημίου, θα τους βρει απέναντί της και ότι θα συναινέσει μόνο σε ίδρυση δημόσιας σχολής. «Η κοινωνία χρειάζεται δημόσιο αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο και αυτό πρέπει να στηρίξετε. Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και οι φοιτητές πελάτες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έθεσε ακόμη το ερώτημα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, πότε θα ξεκινήσει η συντήρηση των αγροτικών δρόμων και αν έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για τα έργα, δεδομένου ότι πλέον έχουμε μπει στην Ανοιξη.

Κριτική για τις αποκριατικές εκδηλώσεις που έχει οργανώσει ο Δήμος Βέροιας άσκησαν Παλουκίδης – Κορωνάς, με τον πρώτο να δηλώνει ότι: «Το καρναβάλι είναι ο στολισμός της πόλης που έχετε οργανώσει», χαρακτηρίζοντάς τες ξεπερασμένες και «ρετρό», συγχαίροντας μόνο τον κ. Σαμανίδη, που πρωτοστατεί σ' αυτές τις εκδηλώσεις, ενώ ο κ. Κορωνάς ανέφερε ότι μόνο ως συνοδευτικές εκδηλώσεις θα μπορούσαν να αξιολογηθούν, τονίζοντας ότι ο δήμος πρέπει να στοχεύσει στην Καθαρά Δευτέρα, αν προσδοκεί να προσελκύσει τουρισμό. «Το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς όλοι οι καταστηματάρχες των όμορων δήμων (Νάουσα, Κοζάνη), βγάζουν μια σακούλα λεφτά και οι δικοί μας κλαίνε τη μοίρα τους. Μια εκδήλωση με DJ, νηστίσιμη φασολάδα, ελιές και τσιπουράκι, είναι όντως μια ενδιαφέρουσα πρόταση, καθώς οι εκδηλώσεις στους άλλους δήμους σταματούν την Καθαρά Δευτέρα και οι επισκέπτες φεύγοντας, περνούν αναγκαστικά από τη Βέροια», ανέφερε ο κ. Κορωνάς.

Aπαντώντας στους επικεφαλής της μειοψηφίας ο κ. Ρίζος, ανέφερε ότι η ΚΕΠΑ στηρίζει την τοπική παράδοση κι όχι το λατινοαμερικάνικο μοντέλο. «Σε συνεργασία με το ΣΙΚΚΕΔ και το Σύλλογο Βλάχων, συγκροτήθηκε ένα πρόγραμμα, που θα ικανοποιήσει τους δημότες. Είμαστε δίπλα σε μια πόλη, τη Νάουσα, που έχει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο δρώμενο και είναι τιμή μου που θα μπορέσω να συμμετάσχω στις εκεί εκδηλώσεις. Στηρίζουμε το δρώμενο των Βλάχων, τους Καπεταναίους και επιλέχθηκε η αναβίωση να γίνει σε ημέρα που δεν θα πέσει πάνω στις εκδηλώσεις της Νάουσας. Με αυτά που μπορούμε να διαθέσουμε, κάνουμε ένα αρκετά πλούσιο πρόγραμμα», ενώ όσον αφορά την πρόταση Κορωνά είπε πως μπορούμε να τη δούμε μελλοντικά.

Στο θέμα των αδέσποτων αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βενιόπουλος, στην οδό Ανοίξεως και στην περιοχή Πανοράματος, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται και του απάντησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ασλάνογλου, αναφέροντας πως: «Προχωράμε με τις στειρώσεις, λειτουργεί το καταφύγιο και συνεργαζόμαστε με τις φιλοζωϊκές οργανώσεις. «Πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες σε αυτό το θέμα. Δεν γίνεται εμείς να στειρώνουμε και οι πολίτες να συνεχίζουν να αφήνουν ζώα στο δρόμο».

Ερωτήματα για τις λακκούβες στο αστικό κέντρο και τον ελλιπή φωτισμό σημείων της πόλης έθεσε ο κ. Σπυρόπουλος, με το δήμαρχο να αναφέρει ότι: «Τα τελευταία χρόνια οι δρόμοι σκάφθηκαν από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, από τη ΔΕΥΑΒ, από την εταιρεία φυσικού αερίου και δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα. Η αποκατάσταση θα ξεκινήσει, όταν τελειώσουν οι εργασίες δημιουργίας δικτύου φυσικού αερίου». Αναφορικά με το φωτισμό των δρόμων ο δήμαρχος είπε ότι με βάση τα διεθνή στάνταρ, η πόλη θεωρείται υπερφωτισμένη. «Υπάρχουν κάποια σημεία που η πόλη δεν είναι καλά φωτισμένη. Με την αλλαγή του φωτισμού θα λυθεί το πρόβλημα».

Σε ερώτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μακρίδης ανέφερε που βρίσκεται το θέμα δημιουργίας πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής. Ο κ. Βοργιαζίδης είπε ότι υπήρχε μια πρόταση από την ΕΛ.ΑΣ να φιλοξενηθεί ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Σχολή στο Πανόραμα. «Δεν προχώρησε το θέμα εκεί. Θα το δούμε».

Ερωτήματα τέθηκαν για τα κοιμητήρια Μακροχωρίου και αν εξετάζεται από τη δημοτική αρχή η δημιουργία νέου κοιμητηρίου. Απαντώντας ο αντιδήμαρχος κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Η δημοτική αρχή εξετάζει τη δημιουργία νέου νεκροταφείου. Στο κάτω Μακροχώρι γίνεται καλή διαχείριση στο κοιμητήριο για την κάλυψη των αναγκών και θα ακολουθήσει εφαρμογή κανονισμού λειτουργίας. Στο πάνω Μακροχώρι υπάρχει χώρος, αλλά τελευταία δεν γίνονται οι εκταφές που συνηθίζονταν τα προηγούμενα χρόνια».

Το ζήτημα του πάργκιγκ στη Βεργίνα έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μαλούτας, εν όψει της τουριστικής κίνησης, με τον Άρη Λαζαρίδη να ενημερώνει ότι εξετάζεται να παραχωρηθεί για μίσθωση το πάρκινγκ, αλλά και νέος χώρος, για να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες για στάθμευση των επισκεπτών.

Καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων, αρμοδιότητας ΔΕΥΑΒ, κατασκευή ποδηλατόδρομου, προγράμματα άθλησης για όλους κ.α. συζητήθηκαν ακόμη στη χθεσινή συνεδρίαση.


Βοργιαζίδης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής