breaking news Νέο

Άγιος της Εβδομάδας : Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος

Άγιος της Εβδομάδας : Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος

Ο Άγιος Ευθύμιος κατάγονταν από μια πλούσια οικογένεια της Δημητσάνας, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Στην συνέχεια, μαζί με τον αδελφό του Ιωάννη συνέχισε τις σπουδές του στην Πατριαρχική Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης, και μετά το πέρας των σπουδών του μετέβη στο Ιάσιο της Ρουμανίας, όπου βρισκόταν ο πατέρας του με τα μεγαλύτερα αδέλφια του Γεώργιο και Χρήστο.

Ήταν ευσεβής χριστιανός και κάποια στιγμή εξέφρασε την επιθυμία να πάει στο Άγιο Όρος και να γίνει μοναχός. Δυστυχώς όμως η επιθυμία του δεν πραγματοποιήθηκε, αντίθετα μάλιστα κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Κωνσταντινούπολη γνώρισε κάποιους Τούρκους οι οποίοι τον έπεισαν να απαρνηθεί τον Χριστό, και να ασπασθεί τον Μωάμεθ λαμβάνοντας το όνομα Ρεσίτ.

Αμέσως μετά την περιτομή του, αισθάνθηκε με απόγνωση το τεράστιο σφάλμα που διέπραξε, και οι τύψεις συνειδήσεως του έκαιγαν τα σωθικά. Αποφάσισε να φύγει για το Άγιο Όρος, όπου στην Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας συνάντησε τον συμπατριώτη του Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄ στον οποίο εξομολογήθηκε το ολίσθημά του.

Κοντά στον συμπατριώτη του αισθάνονταν σιγουριά και ασφάλεια. Αφού πέρασε από πολλά μοναστήρια του Αγίου Όρους, εξομολογούμενος την αμαρτία του, εκάρη μοναχός και έλαβε το όνομα Ευθύμιος.

Όταν αισθάνθηκε ότι ήταν έτοιμος να μαρτυρήσει για την Χάρη του Ιησού Χριστού, στις 19 Μαρτίου του 1814, Κυριακή των Βαίων, συνοδευόμενος από τον μοναχό Γρηγόριο αναχώρησε για τον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης.

Αφού κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων, έβγαλε το ράσο του, ντύθηκε με τουρκικά ρούχα και παρουσιάστηκε στον βεζίρη της πόλης Ρουσούτ πασά στον οποίο ομολόγησε ότι αποκηρύσσει την μωαμεθανική θρησκεία, ασπαζόμενος τον χριστιανισμό.

Συνελήφθη αμέσως από τους τούρκους, βασανίστηκε σκληρά και στις 22 Μαρτίου του 1814 αποκεφαλίστηκε. Αργότερα οι συμπατριώτες του, για να τον τιμήσουν, έκαναν ναό στο όνομα του μαζί με αυτό του εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε' στη Δημητσάνα.

Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Παντελεήμονος Αγίου Όρους, μέρος των Ιερών Λειψάνων του στη Σκήτη Τιμίου Προδρόμου Αγίου Όρους και αποτμήματα του Ιερού λειψάνου του στη Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους.

Η μνήμη του τιμάται στις 22 Μαρτίου.

Ἀπολυτίκιον

«Ιδρώσιν ασκήσεως προστομωθείς Αθλητά, τους πόνους υπήνεγκας του μαρτυρίου στερρώς, Ευθύμιε ένδοξε` έδραμες γαρ ως γίγας, αποθέσθαι την πλάνην, φέρων εν ταις χερσί σου τον Σταυρόν και Βάϊα, , μεθ ων και στεφανηφόρος Χριστώ, χαίρων παρίστασαι».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής